Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că fondurile în valoare de 80 de miliarde de euro obţinute de la Uniunea Europeană vor fi folosite pentru reconstruirea României, punctând că, în acest sens, este nevoie de un plan "solid, bun şi aplicabil", conform Agerpres.
"Este o sumă foarte mare şi cu aceşti bani vom fi în situaţia nu doar de a relansa economia României, vom fi în situaţia de a reconstrui România, deci să intervenim şi în economie, şi în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună. Pentru a folosi aceşti bani şi pentru a nu ajunge în situaţia să-i avem teoretic şi să nu-i folosim, trebuie să ne facem un plan solid, bun, aplicabil", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Iohannis a avut o şedinţă pe tema fondurilor europene cu prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Şeful statului a arătat că aceasta nu a fost prima întâlnire cu echipa guvernamentală pe tema fondurilor europene.
"Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe proiecte europene, pe fonduri europene", a precizat Iohannis.
El a detaliat la ce se referă suma obţinută pentru proiectele europene.
"Această sumă de 80 de miliarde, practic, se compune din două mari pachete bugetare. Primul pachet - cel mai mare - este pachetul care se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2017, sunt fondurile europene şi proiectele europene pe care le-am avut şi până acum. Pentru a putea atrage aceşti bani este nevoie de un concept, un plan naţional. La acest plan lucrăm de când este în funcţiune Guvernul Orban. Planul este ca şi finalizat, se fac ultimele finisaje şi planul va fi urmărit în continuare să ajungă la Comisie ca să fim pregătiţi din timp de data aceasta să atragem banii europeni. Al doilea pachet bugetar din această sumă de 80 de miliarde se compune din pachetul care este destinat relansării şi revigorării economice. Este un pachet foarte mare de 34 de miliarde de euro pentru România. Aceşti bani sunt în principal destinaţi ameliorării crizei, măsurilor de ieşire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să îşi revină foarte repede după acest şoc provocat de pandemie. Aceşti bani trebuie consumaţi mai repede", a explicat Iohannis.
Şeful statului a subliniat că până în octombrie România trebuie să prezinte Comisiei Europene planul naţional aferent fondului de repornire a economiei.
"Am început şi pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni deja. Continuăm şi ce am făcut practic astăzi, într-o discuţie foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în aşa fel încât să folosim banii europeni în cel mai eficace mod posibil, adică să folosim banii în aşa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice şi, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte", a conchis preşedintele Iohannis.
1. Da ???
(mesaj trimis de anonim în data de 22.07.2020, 20:57)
Atrageți 1000.000€ cu un proiect făcut de DUMNEAVOASTRĂ. Inainteeeee.....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.07.2020, 21:51)
Acesti bani daca ar veni in Romania ar fi ceva bun, dar acesti bani nu vor ajunge in mod real niciodata in Romania. Atata timp cat nu mai producem aproape nimic, acesti bani vor fi folositi in cea mai mare parte pentru a achizitiona bunuri, produse si servicii din tari precum Germania, Franta, Spania, Italia etc. Chiar daca mai functioneaza cate ceva pe la noi aceste au tot capital strain. Facem autustrazi la Pitesti, la Crauiova dar cand vor fi gata e foarte posibil ca pe acolo sa nu se mai produca nici un automobil. Si atunci de ce ne mai laudam cu nu stiu ce investitii?
3. E ciclul de crestere a banilor in piata opulul yel
(mesaj trimis de Nu el da banii!!! în data de 22.07.2020, 23:25)
Mda se pare ca tot nu se citeste istoie economica de catre cei de la bursa ro
In primul ran nu el da banii nici UE, ci ciclul financiar de crestere a banilor in piata forteaza eliberarea in piata a altor nominale datorate.
Cun invatam si intelegem ciclurile lungi ce crestere a banilor in piata?
La inceputul fiecarei forme de nastere, aparitie, natie - economie - ideologie economica, IOUs are la emitere o dobanda mare pe yeld (ca sa atraga investitori); formula se aplica la tot in piata; unde se observa foarte bine la titlurile de stat si yeldul de pe trend, unde mereu, o natie la linia de start de trend a cresterii banilor emite titluri cu yeld mare, iar in timp, pe trend, yeldul scade in timp ce in piata domina creditarea si cresterea iou-urile datorate.
Vai de economistii nostri de doi lei; daca ii iei la istorie economica nu stiu sa spuna maximele de crestere a banilor in piata si deflatiile aferente de lunga durata ce au urmat dupa aceste cresteri; unde concomitent au predominat si schimbari ideologice, culturale, economice adoptate in starul urmator de o noua forma economica de emitere ious.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2020, 07:20)
Nu înțeleg prea bine ce spui ( nu am pregatire economică) dar cam așa ar trebui să fie toate comentariile de la Bursa !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2020, 06:12)
Klaunus, voi nu o sa mai fiti la putere ca sa-i praduiti. Ghinion!!! Se ocupa pesedistii de praduiala, voi o sa inghititi in sec, ca luzarii.