KLAUS IOHANNIS:  Dacă ajungem la o înţelegere rezonabilă cu Canada în privinţa vizelor, retragem rezervele faţă de Acordul CETA

Laura Boico
Politică / 19 octombrie 2016

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 20:27

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în această seară că, în cazul în care se va ajunge la o înţelegere rezonabilă cu Canada în privinţa liberalizării vizelor pentru cetăţenii noştri, România îşi va retrage rezervele legate de Acordul CETA.

"Referitor la Acordul cu Canada, Acordul CETA, sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în chestiunea liberalizării vizelor pentru români şi, dacă se ajunge la o înţelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

El a subliniat că pentru România este important să aibă o liberalizare completă a vizelor în termeni rezonabili.

Întrebat de reporteri ce înseamnă o înţelegere rezonabilă, şeful statului a precizat: "Înseamnă o înţelegere pentru liberalizarea vizelor într-un termen rezonabil şi fără condiţii inacceptabile pentru noi. Aceste condiţii fiind încă în negociere diplomatică, nu doresc să intru în detalii".

Întrebat în continuare dacă partea română insistă pentru termenul 2017, preşedintele a spus: "Pentru noi e important să fie 2017, şi nu 2018, 2019 sau altceva, plus că pentru noi e important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil".

Klaus Iohannis a mai anunţat va participa joi şi vineri la Consiliul European de la Bruxelles.

Acesta a menţionat că unul dintre subiecte priveşte politica comercială, menţionând că se va discuta despre stadiul negocierilor privind Acordul transatlantic de comerţ şi investiţii, Acordul economic şi comercial dintre UE şi Canada şi revizuirea instrumentelor de apărare comercială ale Uniunii.

"În ce priveşte acordul UE cu SUA, România a fost din capul locului un susţinător al acestui acord, nu ne-am schimbat poziţia şi credem că acest acord poate să devină foarte important pentru ambele părţi, să genereze avantaje atât pentru producători, cât şi pentru consumatori şi dintr-o parte şi din cealaltă parte", a precizat şeful statului.

Iohannis a mai declarat că va susţine consolidarea unor instrumente de apărare comercială eficiente.

"Aceste instrumente vin să asigure o concurenţă loială pe piaţa internă a Uniunii şi vin să ofere protecţie împotriva practicilor neloiale, de exemplu împotriva dumping-ului. România sprijină obiectivul menţinerii şi dezvoltării unei industrii europene competitive ca bază pentru creşterea economică şi pentru crearea de noi locuri de muncă în Europa, deci şi în România", a conchis Iohannis, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

(S.A.)

-----------

România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE - Canada, precizează secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, potrivit unui comunicat al MAE remis redacţiei.

Cristian Bădescu, a participat, marţi, la Luxemburg, la Consiliul Afaceri Generale (CAG), unde s-au purtat discuţii referitoare la revizuirea de etapă a Cadrului Financiar Multianual 2014 - 2020.

Conform sursei citate, în privinţa revizuirii Cadrului Financiar Multianual, Cristian Bădescu a evidenţiat importanţa identificării unor soluţii echilibrate, care să răspundă provocărilor actuale şi să permită continuarea îndeplinirii obiectivelor tradiţionale ale UE, fără afectarea plăţilor pentru angajamentele deja asumate.

Bădescu a subliniat, cu privire la propunerile de alocări adiţionale şi flexibilitate, că este necesară identificarea unor soluţii bugetare durabile, care să nu afecteze plafoanele agreate în 2013, şi a accentuat necesitatea "acoperirii resurselor necesare din surse în afara plafoanelor, fără a conduce la transferuri între capitole sau la afectarea anvelopelor naţionale".

De asemenea, la reuniune au avut loc dezbateri pe marginea proiectului de Concluzii ale Consiliului European din 20-21 octombrie, axat pe subiectele legate de migraţie, politica comercială a UE, aspecte globale şi economice, precum şi relaţii externe, menţionează sursa citată.

În context, reprezentantul României a apreciat acest proiect şi a menţionat "importanţa avansării în implementarea măsurilor cuprinzătoare de gestionare a migraţiei cu accent pe consolidarea protecţiei frontierelor externe ale UE şi pe consolidarea dialogului cu statele terţe".

În ceea ce priveşte viitorul politicii europene de azil, Bădescu a exprimat susţinerea unor soluţii consensuale, care să satisfacă obiectivele tuturor statelor membre.

MAE mai arată că, la reuniune, România a subliniat importanţa menţinerii unităţii UE în relaţiile cu Rusia, în baza principiilor comune convenite şi a unui mesaj coerent şi unitar, respectiv faptul că ridicarea sancţiunilor va fi posibilă după ce Federaţia Rusă pune în aplicare pe deplin toate angajamentele asumate în acordul Minsk+.

Reprezentantul României a susţinut, alături de alte state membre, organizarea unui schimb de opinii privind Siria, date fiind evoluţiile recente şi discuţiile miniştrilor de Externe din cadrul Consiliului Afaceri Externe din 17 octombrie, mai precizează MAE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb