KLAUS IOHANNIS: "Există posibilitatea ca decizia aderării României la Schengen să fie amânată cu o lună"

F.D.
Politică / 23 noiembrie 2022

"Există posibilitatea ca decizia aderării României la Schengen să fie amânată cu o lună"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri la Riga, că termenul final pentru decizia privind aderarea României la Schengen nu este 8 decembrie, când are loc Consiliul JAI, ci este data la care poate fi discutată posibilitatea intrării în Schengen a ţării noastre. "Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni", până când toate întrebările altor state precum Austria, Olanda sau Suedia primesc răspunsuri clare, potrivit News.ro.

"România e pregătită de 11 ani. Acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani. Totuşi, anii au trecut şi am reluat cu insistenţă solicitările pentru a finaliza acest demers. Au existat în spaţiul european câteva solicitări care se refereau la noi. Una a fost să fie terminat, finalizat procesul MCV, lucru care s-a întâmplat ieri, când Comisia Europeană a decis că s-a terminat MCV, fiindcă România a a atins toate obiectivele. A doua chestiune a fost ridicată de mai multe voci - oare România mai e pregătită să adere la Schengen? A existat o misiune de evaluare la care au fost experţi. Au venit, au verificat şi au scris un raport nu pozitiv, ci foarte pozitiv. S-a dorit pe anumite sectoare încă o aprofundare a acestei verificări. Raportul este foarte pozitiv şi îndeplinim toate, toate cerinţele pentru a deveni parte a Schengen", a declarat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă comună susţinută, miercuri la Riga, cu preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits.

Şeful statului a adăugat că sunt politicieni din Austria care au ridicat problema aderării României la Schengen din cauza că ţara noastră are un număr mare de migranţi care ajung în centrul Europei fără a fi controlaţi la frontierele externe ale UE.

"România nu a fost, nu e şi nu va fi o ţară care generează migraţia sau permite migraţia necontrolatră. Am auzit şi eu că partea austriacă a venit cu nişte date care, după părerea noastră, trebuie să fie foarte atent verificate. Repet, prin România nu a existat, nu există şi nu va exista un flux migratoriu necontrolat. Noi ştim de unde vin migranţii şi pe unde trec şi în discuţii între experţi aceste lucruri vor fi explicate şi părţii austriece. Cert este că nu prin România vin aceşti migranţi care creează îngrijorări pe care le putem înţelege în Austria. Ruta balcanică e problematică. Noi am luat toate măsurile. România nu e parte a rutei balcanice de migranţie necontrolată. România are potenţial, are capacitatea de a veni în sprijinul austriecilor pentru a domoli acest flux", a mai precizat preşedintele Iohannis.

Preşedintele României a adăugat că ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, va merge la Viena pentru a avea întrevederi şi discuţii tehnice cu omologul austriac, însă a avansat şi posibilitatea ca decizia privind aderarea la Schengen a României să nu fie luată la Consiliul JAI din 8 decembrie.

"Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca un fel de termen final ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care nu este, poate, cel aşteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie. Şansele României sunt relativ bune. Avem şanse bune să fim acceptaţi în spaţiul Schengen, dar nu există o garanţie pentru asta. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen. Sunt întrebări legitime şi noi suntem dispuşi şi pregătiţi să dăm răspunsurile. Aşa putem să răspundem prietenilor olandezi că MCV e ridicat şi aceasta nu mai este o barieră. Nu avem flux migratoriu. Asta pentru prietenii austrieci. Iar cei din Suedia care au avut întrebări care s-au referit mai mult la colaborarea poliţienească putem să le spunem nu doar că suntem pregătiţi, aşa psihic. Suntem pregătiţi cu oameni şi au existat până acum programe cu rezultate bune. Suntem dispuşi să le extindem. (...) Este de dorit ca, până la Consiliul JAI, toate aceste întrebări să primească răspuns şi să existe o înţelegere. Însă vreau să fiu foarte clar - dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni, până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate, ci am fi un câştig real pentru spaţiul Schengen", a concluzionat şeful statului.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Era clar ca nu intram de cand s-a anuntat ca Croatia primeste vot separat fata de Romania si Bulgaria.daca cei care se opun nu vor fi sanctionati de Romania intr-un fel sau altul nu intram in schengen nici peste o luna,nici peste 10.oare politrucii nostri,in frunte ce acest johanis sunt cei mai lasi,slugarnici si lipsiti de demnitate oameni de stat???

    a zis Stern de la OMV...

    Si la presedentie , vine Kovesi 

    Iohannis prietenii tai austriecii nu ne vor in shengen.. Mai datile un Petrom, o padure seculara de taiat niste banci romanesti gratis... Austria trebuie sabotata toate firmele austriece trebuie sabotate si nationalizate de stat.... La fel trebuie procedat cu Olanda si Suedia.... Legile europene nu se mai respecta... E timpul sa punem tara noastra pe primul loc.... Nu mai cumparati nimic de la firmele cu capital strain......

    1. si dati date despre furturile lor . In presa , online , organe stat .

      Incet , incet , vor intelege ca trebuie sa plateasca ,. Ajunje !

      Asta e lozinca din 2023 : AJUNGE!!! 

    Domnule Presedinte,

    Romania rateaza, daca asa va fi, o ultima sansa de a elimina discriminarea cetatenilor sai, a romanilor, in raport cu lumea occidentala. Este de laudat insa, efortul si staruinta cu care ati actionat pentru recunoasterea eaglitatii cetatenilor romani cu cetatenii germanii, olandezii, austriecii, suedezii si ...alte natii care se cred superioare si care nu vor, nu accepta sa ne alaturam lor. 

    In fond, aceste natii sunt de departe inferioare spiritului de omenie, cinste si corectitudine al romanilor, autentici evident, nu al romilor, in raport cu care ei ne apreciaza si a caror comportament si atitudine ei o asimileaza cu natia romana. 

    Romania si romanii trebuie sa gaseasca insa o alta cale de a se dezvolta si de a prospera.  

    Relatiile istorice, economice, politice si.. ale Romanie cu China, apropierea frateasca de de aceasta tara apreciata si curtata de toate tarile puternice, constituie o baza de plecare si aceste aspecte pot reprezenta un nou start, o noua relansare pe toate planuriele a Romaniei in lume.  

    Mai aveti 2 ani. Daca vreti, puteti sa ramaneti Johanios. Sau daca vreti sa luptati, puteti sa ramaneti Presedintele de la care a inceput noua istorie a Romaniei.

    Viitorul Romaniei sta in mana D-voastra.  

    De la ultimul vot ce a facut Romania ca sa intre ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb