Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a exprimat speranţa astăzi, la Sibiu, "că frontierele de tot felul, care pot ridica ziduri între europeni, vor fi înlocuite prin punţi ale culturii, ale libertăţii şi ale toleranţei".
Klaus Iohannis consideră un exemplu în Europa parteneriatul dintre oraşele Sibiu şi Luxemburg, care deşi au fost capitale culturale europene în urmă cu zece ani, continuă să colaboreze şi să aibă proiecte comune "de succes", relatează Agerpres.
În alocuţiunea susţinută în cadrul unei ceremonii la care a participat şi premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, şeful statului a mai spus: "Parteneriatul dintre Sibiu şi Luxemburg rămâne un exemplu pentru ceea ce înseamnă spiritul european. Experienţa noastră comună din 2007 arată că, dincolo de un angajament politic, economic, social şi de securitate, Europa a fost şi va rămâne un spaţiu al valorilor democratice, care sunt potenţate prin dialogul intercultural. Îmi amintesc cu plăcere faptul că, în 2007, deviza Sibiului a fost Oraş al Culturii, oraş al culturilor, în timp ce deviza Luxemburgului şi Marii Regiuni a fost dincolo de frontiere. Am ţinut să le evoc pentru că sensul lor este şi astăzi valabil, nu doar pentru locuitorii oraşelor noastre, ci pentru tot mai mulţi europeni".
Fost primar al Sibiul în 2007, când oraşul din centrul României şi Luxemburgul au fost capitale culturale europene, preşedintele României spune că cele două oraşe, prin programul cultural comun, "sunt date exemple de capitale culturale europene de mare succes".
Klaus Iohannis a ţinut ca premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, să fie prezent sâmbătă, la Sibiu, pentru a sărbători zece ani de capitală culturală europeană şi zece ani de când România este ţară membră UE, ceea ce, spune preşedintele României, este "un motiv de bucurie".
Cu prilejul vizitei la Sibiu, preşedintele Iohannis şi premierul luxemburghez i-au decorat pe directorii teatrelor din cele două oraşe - Sibiu şi Luxemburg, mulţumindu-le pentru contribuţia la succesul programului capitală culturală europeană.
Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului ''Radu Stanca'' din Sibiu, şi Charles Muller, directorul general al Teatrului Municipal din Esch-sur-Alzette, Marele Ducat de Luxemburg, au arătat cât de importantă este colaborarea dintre cele două oraşe pentru succesul cultural comun.
Klaus Iohannis a mai spus: "Această ceremonie are un caracter inedit. Ne aflăm într-o sui-generis «punere în scenă»: la numai câţiva metri de noi, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai potrivit cadru pentru ceremonia de astăzi, îşi desfăşoară, amplu, energiile pozitive. Dumneavoastră, domnilor Muller şi Chiriac, directori ai teatrelor din Esch-sur-Alzette şi Sibiu, aţi construit în aceşti zece ani o punte trainică între Capitalele Culturale Europene ale anului 2007. (...) Tocmai această frumoasă colaborare artistică este omagiată prin distincţiile pe care le-aţi primit astăzi. Ea depăşeşte însă simpla relaţie profesională dintre două teatre. Prin fiecare spectacol comun şi prin participarea regizorilor, scenografilor şi actorilor români şi luxemburghezi la spectacolele Teatrului Naţional Radu Stanca şi ale Teatrului din Esch, dumneavoastră sunteţi exemplul viu al modului în care cultura construieşte Europa".
Sibiul este legat de Luxemburg nu doar de o colaborare de un deceniu în domeniul cultural, ci şi de o opt secole de istorie, căci în urmă cu 800 de ani cei are au plecat din Luxemburg au fondat medievalul Hermannstadt, denumirea în limba germană a oraşului Sibiu, notează agenţia citată.
În programul delegaţiei este inclusă o masă rotundă cu tema "Sibiu-Destinaţie europeană pentru investiţii, cultură şi turism", vizionarea spectacolului de teatru "Şefele", la Teatrul Naţional Radu Stanca, vizită la Muzeul Brukenthal şi, de asemenea, o scurtă vizită în centrul istoric al Sibiului. Totodată, cei doi oficiali vor participa la deschiderea Consulatului Onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu.