KLAUS IOHANNIS, LA CONFERINŢA COP26 PRIVIND SCHIMBĂRILE CLIMATICE: ''România are una dintre cele mai scăzute rate de emisii de carbon din UE''

G.U.
Politică / 2 noiembrie 2021

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială

România are una dintre cele mai scăzute rate de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, a declarat, astăzi, la Glasgow, preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat că ţara noastră se angajează să crească, în viitor, procentul de energie electrică provenită din surse regenerabile.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut astăzi, 2 noiembrie 2021, la Glasgow, Scoţia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, declaraţia naţională în cadrul segmentului la nivel înalt al Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26).

"Nu putem nega faptul că schimbările climatice reprezintă o provocare extraordinară şi că trebuie să dăm dovadă de ambiţie în abordarea ei! Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 şi 2019, România şi-a redus şi intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale. Suntem angajaţi să facem şi mai mult! Va fi o provocare să reducem în continuare emisiile, mai ales pe măsură ce ne apropiem de net zero. Îmi doresc să lucrăm împreună pentru a dezvolta, produce şi utiliza noi tehnologii verzi", a declarat şeful statului.

Potrivit lui Klaus Iohannis, inovaţia este cheia, iar, printre alte iniţiative lansate la Glasgow, România se alătură Misiunii de Inovare în Agricultură pentru Climă (Agriculture Innovation Mission for Climate) propusă de Statele Unite ale Americii.

"În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă în procesul de tranziţie ecologică, că sunt create locuri de muncă şi că inegalităţile sociale sunt reduse", a precizat preşedintele.

De asemenea, acesta a punctat că România sprijină pe deplin eforturile Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice şi se angajează să contribuie la reducerea emisiilor UE cu 55% până în 2030.

"Am atins deja această rată de reducere la nivel naţional şi ne angajăm să reducem în continuare emisiile. România se angajează să crească producerea de energie electrică care provine din surse regenerabile'', a transmis Klaus Iohannis.

"Nu există o soluţie magică împotriva schimbărilor climatice. Un set de măsuri interconectate ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Pentru aceasta, vom valorifica însăşi forţa naturii. România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile. Ne angajăm să creştem acest procent în viitor. Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluţii bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a capta carbonul şi a combate deşertificarea. De asemenea, trebuie să canalizăm forţa oamenilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. Educaţia este cheia pentru un comportament prietenos cu mediul. Trebuie să promovăm educaţia şi cercetarea privind schimbările climatice", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a amintit că, începând cu 2023, România va găzdui un centru inovator al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, care va ajuta sistemele agricole din Europa să răspundă mai bine la provocările climatice.

"Doamnelor şi domnilor,

Nu există o soluţie magică împotriva schimbărilor climatice. Un set de măsuri interconectate ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Pentru aceasta, vom valorifica însăşi forţa naturii. România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile. Ne angajăm să creştem acest procent în viitor.

Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluţii bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a capta carbonul şi a combate deşertificarea.

De asemenea, trebuie să canalizăm forţa oamenilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. Educaţia este cheia pentru un comportament prietenos cu mediul. Trebuie să promovăm educaţia şi cercetarea privind schimbările climatice. Începând cu 2023, România va găzdui un centru inovator al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, care va ajuta sistemele agricole din Europa să răspundă mai bine la provocările climatice.

Impactul schimbărilor climatice nu are graniţe naţionale. Vă invit să ne unim forţele în a proteja mediul, asigurându-ne că lăsăm generaţiilor viitoare o planetă mai verde şi mai sigură!

Nu avem timp de pierdut! Trebuie să acţionăm acum!'', a mai transmis Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Prețurile au crescut .

    stiam si noi; dar totusi se joaca chipurile ca noi poluam mai mult ca altii.

    co2 per capita e la minime istorice pt romania. 

    semnat comenturi "Cretine" 

    1. aiurea.... vorbesti doar de emisiile oficiale, cele industriale.

      Romania este furnalul european al deseurilor. 

      Nu este FURNALUL ci TOMBERONUL Germaniei - Frantei - Italiei si a altor State ce isi exporta "poluarea" la noi in tara pe seama "consumului nostru" de produse exportate de ei.

      Romania este Net importator de "poluare" nu exportator sau producator! 

      Germaniei ii place caci isi exporta "tablele poluante de lux" prin ghetorurile noastre; isi exporta etc produse POLUANTE dar cu certificari "falsificate legal" acoperite mai nou de emisiuni "verzi" ca si contracarare obicei prost poluant. 

      O tara /batie polueaza mereu cand se afla in trendul demografic la MAXIME CAPACITATI DE PRODUCTIE! - nu este cazul Romaniei; noi doar "consumam" poluarea exportata de altii, tragem apa si o "reciclam -ingrpoam" iar in lantul natural de recirculare etc. (acolo unde este cazul) 

      semnat comenturi "cretine" 

    Daca avem ”cele mai mici emisii de carbon din UE”de ce a trbuit sa inchidem centrala electrica de la Deva(Mintia).De prosti,de escroci sau....?Oameni someri,fara viitor,unii probabil au plecat din tara etc.Avea nevoie vreo tara,de forta de munca?Jocul cui a fost facut.Guvern de 2 bani.

    1. In timp ce Germania tocmai a inaugurat o centrala pe carbune, in timp ce Polonia amana inchiderea acestora cu cel puti 10 ani, noi iesim cu pieptul in fata si declaram mandri ca inchidem acum. Daca functiona Mintia, care ar fi dat 15 % din productia de curent a Romaniei, poate nu trebuia sa cumparam curent la pret astronomic. Unii se lauda si tara plateste.

    Pai daca nu mai avem industrie cu ce sa poluam? :))

    Asta mi-a placut .... 

    1. exact

      Dar avem deci si anticipatie grozava de crestere in viitor exact pe nisa "verde" (sau cum o vor mai denumii astia). 

      semnat comenturi "cretine" 

    Asta știam și noi Plăvane!

    Tocmai de-aia și din cauză că 70-75% din energia produsă în România e nepoluantă (35% hidro + 20% nuclear + 20% eolian/fotovoltaic) era imperativ ca noi să fim PRINTRE ULTIMII care renunțam la cărbune. 

    Parca-L știu pe tipul asta de undeva… da..da .. “vom lupta” ….

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb