KLAUS IOHANNIS: "Nu există nicio ameninţare iminentă pentru oficialii români din Irak"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 ianuarie 2020

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

"Nu am de gând să refuz promulgarea dublării alocaţiilor copiilor"

"Nu cred că putem vorbi despre o tranzacţie dintre Exxon şi Lukoil"

Situaţia din Orientul Mijlociu şi clarificarea situaţiei interne privind dublarea alocaţiilor copiilor, plafonarea pensiei minime, opţiunea privind continuarea activităţii peste 65 de ani, vânzarea de Exxon Mobil a participaţiei la extracţia de gaze naturale din Marea Neagră şi alegerile anticipate au constituit temele conferinţei de presă de ieri a preşedintelui Klaus Iohannis.

În privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu, Iohannis a declarat că amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii şi al comunităţii internaţionale şi a menţionat că, până în prezent, interesele României nu au fost direct afectate şi nu există nicio ameninţare iminentă pentru oficialii români prezenţi în Irak. Preşedintele a menţionat că se pot examina căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune şi în combaterea terorismului, iar ţara noas­tră este pregătită să se implice atât în această direcţie, cât şi pentru reconstrucţia regiunii respective.

În plan intern, Klaus Iohannis a precizat că în acest moment nu are de gând să refuze promulgarea legii adoptată de Parlament, la sfârşitul anului trecut, la iniţiativa celor din PSD, cu privire la dublarea alocaţiilor copiilor.

Preşedintele a menţionat că actul normativ are termen de promulgare data de 18 ianuarie şi se află în analiză, pentru ca Guvernul să ofere lămuriri cu privire la sumele care nu sunt cuprinse în bugetul de stat legat de acest capitol. Amintim că ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat după adoptarea legii că Guvernul poate susţine efortul bugetar cu privire la dublarea alocaţiilor copiilor, fără să introducă taxe şi impozite noi şi nici să le mărească pe cele existente.

Referitor la aceste aspecte, Klaus Iohannis a menţionat: "Există variante, cu siguranţă, dar trebuie să fim foarte realişti. Prima rectificare de buget se poate face abia la jumătatea anului".

Întrebat despre intenţia celor de la Exxon Mobil de a înstrăina către compania rusească Lukoil participaţia la extracţia gazelor din Marea Neagră, preşedintele a spus: "Este o chestiune care ne preocupă. Această informaţie care circulă în ultimele zile nu este una reală, nu cred că putem vorbi despre o asemenea tranzacţie. România va avea un cuvânt greu de spus. Orice tranzacţie se face în condiţiile legii şi se va aplica legislaţia în vigoare".

În legătură cu starea sistemului public de pensii, Klaus Iohannis a arătat că a avertizat în primul mandat că este nevoie de o abordare foarte serioasă a unei legislaţii pentru pensii care garantează sustenabilitate.

"PSD a ignorat. Suntem în situaţia în care au apărut inechităţi între pensionari şi legea trebuie îmbunătăţită. Se vor face noi calcule şi se va vedea cum se îmbunătăţeşte sistemul", a precizat preşedintele ţării.

Domnia sa a ţinut să lămurească şi controversele legate de vârsta minimă de pensionare, apărute după ce vicepremierul Raluca Turcan a vorbit despre un proiect de lege prin care cetăţenii pot opta să lucreze până la vârsta de 70 de ani.

Klaus Iohannis a declarat: "A apărut discuţia la care am participat pentru a se da posibilitatea celor care vor să muncească să lucreze peste 65 de ani. Nu vorbim de creşterea vârstei de pensionare. Ea rămâne cum e stabilită, însă pentru persoanele care doresc să muncească mai mult se va crea această posibilitate. E o opţiune, nu o obligaţie".

Referitor la alegerile anticipate, preşedintele a menţionat că şi le doreşte, dar că se impune ca Guvernul să găsească rapid o soluţie pentru alegerile locale, când, în opinia domniei sale, primarii ar trebui să fie desemnaţi după două tururi de scrutin. Klaus Iohannis a spus că, în acest scop, poate ar trebui convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului, deoarece vacanţa de iarnă a Legislativului este prea lungă, sesiune în care Guvernul să îşi asume răspunderea privind modificarea legislaţiei electorale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Să stea sau să plece căutători de petrol moca după ce au zgândărit oameni cu fustă care nu sunt "tanti", nici popi și nici scoțieni?

    Fața președintelui ne spune că e grav pe acolo?

    200 000€/ lună pentru partidu' Dottore e bine?  

    1. Fii mai coerent in info. Nu am inteles nimic si m-a chemat sefu sa dau raport despre ce scrisesi. Tradu repede pe dinainte....

      Pe dinafară.E pe dinafară!

    ba exista ... dar nu e iminenta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb