KLAUS IOHANNIS: Raportul GRECO - "cartonaş roşu" pentru PSD-ALDE

T.T.
Politică / 10 iulie 2019

Klaus Iohannis (Sursa foto: Twitter)

Klaus Iohannis (Sursa foto: Twitter)

Actualizare Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că va avea acţiuni comune cu PNL, al cărui candidat va fi la alegerile din toamnă, urmând să aibă o abordare de campanie "aşa cum se aşteaptă românii".

Întrebat, la Palatul Cotroceni, care au fost concluziile întâlnirii pe care a avut-o, ieri, cu conducerea PNL, Iohannis a spus: "Concluziile au fost că voi candida, aşa cum am anunţat de anul trecut, pentru poziţia de preşedinte al României, pentru al doilea mandat, că PNL-ul îşi menţine, aşa cum a hotărât de anul trecut, că eu voi fi candidatul lor şi că vom colabora foarte bine, eficient şi în campanie şi că vom câştiga".

Şeful statului a adăugat că, în mod sigur, va avea acţiuni comune cu PNL. "Cu siguranţă vom avea acţiuni comune, de data aceasta este foarte clar, PNL-ul mă propune, eu sunt candidatul lor şi vom avea o abordare de campanie aşa cum se cuvine şi aşa cum se aşteaptă românii", a subliniat Iohannis.

În ceea ce priveşte faptul că Alianţa USR-PLUS a anunţat că va avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis a arătat că un tur al doilea între doi candidaţi de dreapta ar reprezenta "o competiţie". "Să nu se aştepte cineva să am opinii despre contracandidaţii mei. Este dreptul lor constituţional, fiecare îşi alege candidatul şi intrăm cu toţii în competiţie. Fiecare va trebui să-şi facă campania proprie. Eu o să-mi fac doar mie campanie", a adăugat el.

-----

Actualizare Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, în contextul promulgării Legii pensiilor, că se impunea un astfel de act normativ, pensiile fiind "prea mici".

"Pot să vă spun două lucruri certe. Primul, că, după părerea mea, pensiile sunt prea mici. În consecinţă, se impune o astfel de lege, nemaivorbind de anumite corelări care au existat în sistem, aş spune chiar inechităţi. Deci, din acest punct de vedere, o lege care corectează aceste erori este corectă. Pe de altă parte, sigur, s-a pus problema de unde se iau banii. Şi pot să vă spun că în această chestiune am discutat cu doamna prim-ministru şi am întrebat-o direct şi clar: aveţi bani pentru pensii? Doamna prim-ministru m-a asigurat că la nivel de Guvern s-a făcut o analiză şi sunt bani pentru pensii. După care am promulgat legea", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii adoptată de Camera Deputaţilor pe 26 iunie, în formă reexaminată, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

----

Actualizare Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, astăzi, că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îl informeze în legătură cu desemnarea unei persoane pentru funcţia de comisar european cu mandat întreg, adăugând că până acum nu a venit o astfel de propunere.

"Este bine să clarificăm un pic aceste chestiuni cu comisarul - cine îl numeşte şi cum se procedează. Doamna prim-ministru m-a informat că doreşte să nominalizeze o persoană pentru comisar interimar, ceea ce s-a şi întâmplat. În continuare însă, după validarea candidatei propuse pentru preşedinţia Comisiei, România va trebui să desemneze o persoană pentru comisar european pentru un mandat întreg. Şi vreau să subliniez şi să fie foarte clar: desemnarea şi răspunderea pentru obţinerea unui portofoliu corespunzător aparţine în integralitate Guvernului. Aşa funcţionează lucrurile la noi - Guvernul desemnează şi negociază poziţia de comisar. Evident că am aşteptarea legitimă să fiu informat în timp util despre persoana sau persoanele care sunt avute în vedere pentru această desemnare", a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă i-a solicitat deja premierului acest lucru, Iohannis a răspuns: "Da, am solicitat acest lucru, însă nu a venit până în momentul de faţă cu niciun fel de propunere pentru poziţia de comisar pentru mandatul care urmează". El a adăugat că premierul a fost de acord să îl informeze în acest sens.

Preşedintele a precizat că la Bruxelles nu au avut loc până acum negocieri pentru posturile de comisar european, ci doar pentru posturile de vârf din conducerile instituţiilor europene.

În context, întrebat ce portofoliu ar putea să primească România, în condiţiile în care premierul Viorica Dăncilă spunea că a discutat cu el acest subiect, Iohannis a declarat: "Cei care întreabă aceste lucruri se vede că nu au înţeles nimic din ce s-a întâmplat acolo. Nu s-au negociat niciun fel de portofolii, acolo s-a negociat o configuraţie pentru posturile de vârf, în speţă conducerea Comisiei Europene, conducerea Consiliului European. Acestea au fost chestiunile negociate".

Şeful statului a adăugat că a fost nevoie, totodată, de o negociere pe un pachet un pic mai mare, pentru a avea garanţia că în Parlamentul European se va obţine o majoritate.

"Situaţia de această dată din Parlamentul European şi Consiliul European este puţin mai complicată decât în mandatele trecute, fiindcă, dacă până acum două grupuri politice puteau să se înţeleagă şi să constituie o majoritate, acest lucru acum nu mai este posibil. Este nevoie de trei sau patru grupuri politice pentru a asigura o majoritate stabilă. Acest lucru, împreună cu faptul că sunt 28 de membri în Consiliu, care fiecare doreşte să îşi spună părerea, a dus la nişte discuţii şi la nişte negocieri extrem de complicate şi care trebuie să recunosc s-au finalizat foarte bine prin consens. Deci, ceea ce s-a hotărât acolo s-a hotărât prin consens. Nu s-au negociat însă interese naţionale pe poziţii de comisar, cu o remarcă totuşi: mai mulţi din ţările mai noi membre am avut pretenţia ca absenţa unei persoane din Estul Europei din conducerea instituţiilor europene să fie compensată just prin poziţii de vicepreşedinte la nivelul Comisiei Europene la momentul la care, sigur, se va discuta componenţa acestei comisii. Dar portofolii nu s-au negociat de această dată", a precizat preşedintele Iohannis.

----

Actualizare Iohannis: "O susţin pe Kovesi, acest lucru se ştie în Europa"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la Palatul Cotroceni, că a susţinut-o "din capul locului" pe Laura Codruţa Kovesi în cursa pentru postul de procuror-şef european şi a afirmat că acest lucru este ştiut în Europa.

"Eu am susţinut-o din capul locului pe doamna Kovesi şi acest lucru i l-am spus şi doamnei Kovesi şi mai multor conducători relevanţi din politica europeană. Deci acest lucru se ştie în Europa, că eu o susţin pe doamna Kovesi", a punctat şeful statului.

El a apreciat că "sunt şanse bune, dar garantat nu este" ca Laura Codruţa Kovesi să fie aleasă în funcţia de procuror-şef european.

"Am speranţa că acest post se poate aloca doamnei Kovesi. Ar fi un rezultat foarte bun şi pe care eu îl doresc", a subliniat Iohannis.

----

Actualizare Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la Cotroceni, că se aşteaptă ca la remanierea guvernamentală să fie schimbaţi din funcţie ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi cel de Externe, Teodor Meleşcanu, aşa cum şeful statului a cerut după alegerile din 26 mai.

"Cu siguranţă sunt oportune şi sincer mă aştept ca cel puţin cei doi miniştri indicaţi de mine, Interne şi Externe, să fie schimbaţi".

Totodată, şeful statului a exclus varianta unei negocieri cu PSD pe tema remanierii.

"Nu sunt dispus să negociez nimic cu PSD-ul, dar evident că fără mine nu se poate face remaniere. Deci aştept să vină cu propunerile", a arătat Iohannis.

----

Actualizare "Referendumul pentru modificarea Constituţiei este bine să fie organizat odată cu primul sau al doilea tur al alegerilor prezidenţiale", a declarat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat la Palatul Cotroceni când ar fi bine să fie organizat un referendum pentru modificarea Constituţiei, şeful statului a răspuns: "După părerea mea, referendumul este bine să fie organizat fie împreună cu primul tur al prezidenţialelor, fie împreună cu al doilea tur".

El a adăugat că nu există o recomandare a Comisiei de la Veneţia privind organizarea unui alt scrutin odată cu alegerile prezidenţiale.

"Sigur, s-au grăbit unii politicieni, care au şi boicotat acest referendum, să ne spună că există cică o recomandare dată de Comisia de la Veneţia să nu se organizeze alte forme de scrutin împreună cu alegerile. Ţin să informez opinia publică că această recomandare nu există. Deci, nu există o recomandare dată de Comisia de la Veneţia pentru a evita suprapuneri. Deci, putem fără niciun fel de problemă să organizăm referendumul împreună cu prezidenţialele. Şi, ca o notă de subsol, este foarte curios că exact unii politicieni care sunt foarte nemulţumiţi că vin GRECO şi Comisia de la Veneţia să le dea lecţii folosesc argumentul că de la Comisia de la Veneţia ni s-a spus să nu organizam împreună alegeri cu referendum. Iată un exemplu trist de abordare duplicitară din partea unor politicieni români", a afirmat preşedintele.

-----

Actualizare Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, astăzi, Executivului "să vină urgent" cu o iniţiativă legislativă care "va corecta" situaţia legată de Secţia specială pentru investigarea magistraţilor, pe care a numit-o "o anomalie".

"Guvernul să vină urgent cu iniţiativă legislativă care va corecta această anomalie", a spus el, la Palatul Cotroceni.

Întrebat care este următorul pas care trebuie făcut în contextul în care experţii GRECO insistă ca Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie desfiinţată, fiind considerată o anomalie, Iohannis a afirmat că este de aceeaşi părere.

"Sunt de aceeaşi părere, am spus-o şi repet. Dar, nu prin ordonanţă de urgenţă, ci prin lege. Toată lumea a înţeles foarte bine că această secţie este o anomalie, nu trebuie să existe. În consecinţă, Guvernul să vină urgent cu o iniţativa legislativă care corectează această anomalie şi alte probleme în domeniu. Sigur, dezbaterea va avea loc în Parlament şi decizia este a Parlamentului şi nu a Guvernului, dar iniţiativa trebuie elaborată în Guvern", a adăugat şeful statului.

Klaus Iohannis a solicitat PSD, "în numele românilor", "să-şi revină" şi să corecteze legislaţia: "Să-şi revină PSD-ul şi să procedeze la corectarea legislaţiei pe care tot ei au stricat-o".

Rugat să comenteze disputa dintre ministrul Justiţiei şi şeful CSM pe tema numirii Adinei Florea în fruntea SIIJ, preşedintele a spus: "Cred că până la urmă lucrurile se vor lămuri. Amândouă doamnele sunt în CSM, îşi pot clarifica chestiunile acolo".

----

Raportul GRECO publicat, ieri, este "un nou cartonaş roşu" pentru guvernul PSD-ALDE, a declarat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

El a adăugat că documentul se înscrie în aceeaşi linie cu raportul MCV şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

"PSD-ALDE ignoră toate aceste avertismente care arată că direcţia în care vor ei să îndrepte România este greşită", a punctat şeful statului.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Chiar daca GRECO, Comisia de la Venetia si MCV canta pe acelasi ton nu insemana ca au dreptate, ca vor dreptate pentru Romania si pentru romani ci doar ca impreuna cu vanzatorii nostri de tara isi armonizeaza vocile. Pacat ca tara asta nu scapa de cozile de topor care ne vand, ne vand si ne fura sub numele luptei impotriva coruptiei. Cabotinism dus la absolut. In fapt totul se traduce ca GRECO vrea imunitate absoluta pentru cozile lor de topor si asta nu este acceptabil. Se vor gasi ticalosi sa duca treaba la bun sfarsit dupa cum de-a lungul istoriei am tot avut.

    Cine face parte domnilor din Greco !? Pentru mine, ca cetatean roaman, Parlamentul si Curtea Constitutionala a tarii mele are mai multa credibilitate decat Greco. Daca seful statului meu cred ca Greco este mai presus de aceste institutii, sa initieze modificarea Constitutiei si sa dea Greco drept de legiferare in Romania.

    1. Nu va mirati de KW Iohannis, sasul mecaninic e mai PENAL ca multi ,,penali"

      carora statul paralel le-a deschis dosare penale pe motive neintemeiate.

    Vad ca a-ti sters un material cu Greco. Judecatorii totusi nu au responsabilitati pe deciziile lor vad ca asta nu are importanta. Responsabilitatea juridica si pecuniara este esentiala . Salarii de nabab , pensii speciale- de la ei s-a inceput cu pensiile speciale raspundere zero. Asta este justitie domnilor de ce nu se vorbeste nimic , Omerta se aplica numai in Italia si Romania ?

    1. Ce vezi?!

      Adica cum am sters un material cu GRECO?! 

      Mai frate, mai terminati odata cu parascoveniile! 

      Si invata dracului sa scrii romaneste, corect!

      Nu esti in stare sa scrii, dar esti in stare sa comentezi? 

    Realitatea din RO. : cere 18 000 000 de SS-uri ,, PRIVATIZATE.....

    stinabile Johhe, macar ai idee cine sunt Greco astia ? chiar faci pe prostul si nu stii ca asa zisul raport, ca si cel pentru Mcv sunt scrise la dictare de romani ? iar sustinerea pe care o ai pentru cretinii care cer desfiintares sectiei de investigare a magistratilor ce sa mai zic ? ss iti fie rusine, desi un ingamfat nu prea intelege ce inseamna. Deci, dupa mintea pe care o ai, judecatorii sunt sktfel de fiinte decst noi si su drepturi specisle. Si pensii. Rusine musiule

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb