KLAUS IOHANNIS: "Războiul din Ucraina are influenţe asupra preţurilor şi economiei"

G.M.
Politică / 10 martie 2022

Klaus Iohannis (Sursă foto: Administraţia Prezidenţială)

Klaus Iohannis (Sursă foto: Administraţia Prezidenţială)

Războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina are influenţe asupra preţurilor, în special din energie, şi asupra economiei statelor membre ale Uniunii Europene, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, astăzi, înainte de participarea la summitul informal al Consiliului European care are loc la Versailles, în Franţa.

"Acest război are deja urmări în zona noastră şi ne afectează şi economic. (...) Preţurile la energie au crescut în urma pregătirilor penrtu război şi în urma războiului din Ucraina. Atâta vreme cât războiul continuă, efectele economice vor apărea. De aceea, la acest summit discutăm măsuri care vor ţine preţurile în aşa fel încât energia să fie plătibilă pentru consumatori, în special pentru consumatorii vulnerabili. Pe plan naţional sunt pregătite măsuri care vor intra în vigoare după 1 aprilie, dar vom discuta şi măsuri europene pentru a ţine preţul la energie la un nivel acceptabil. Acest război are influenţe asupra preţurilor şi economiilor noastre. Vrem să păstrăm aceste influenţe la un nivel rezonabil şi să dezvoltăm o independenţă mai pronunţată din punct de vedere energetic faţă de Federaţia Rusă", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

El s-a referit şi la scandalul privind creşterea intempestivă a preţurilor la carburanţi în ultimele zile în ţara noastră.

"O parte semnificativă a acestui război se poartă în zona ştirilor şi informaţiilor false. Guvernul a pornit verificări de la prima oră pentru a vedea cum s-a ajuns la situaţia de ieri care a pornit de la o singură staţie de benzină, dar informaţia a fost amplificată artificial şi a dus la un val de panică. Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică. De aceea, trebuie să fim atenţi cu informaţiile pe care le primim, iar jurnaliştii buni trebuie să aibă grijă ce informaţii preiau şi duc mai departe. Atâta vreme cât războiul continuă putem să ne aşteptăm la orice încercare de influenţare a economiilor europene prin fake news, dar consider că statul român e pregătit să intervină în astfel de campanii", a afirmat Klaus Iohannis.

Domnia sa a precizat că pe adresa summitului informal al Consiliului European se află mai multe teme legate de situaţia din Ucraina, cum ar fi problemele din domeniul energiei unde preţurile au crescut, cooperarea în domeniul apărării şi necesitatea efectuării cu prioritate a unor investiţii pentru ca statele membre ale Uniunii Europene să se decupleze cât mai rapid de la reţelele de distribuţie a gazelor din Federaţia Rusă.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că se va întâlni mâine la Palatul Cotroceni cu Kamila Harris, vicepreşedintele SUA, cu care va discuta despre postura NATO pe Flancul estic al alianţei, despre situaţia soldaţilor americani staţionaţi în ţara noastră, despre constituirea grupului de luptă avansat şi despre situaţia din Ucraina.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. preţurile la energie au crescut de circa 8 - 10 luni

    impreuna cu mincinosi din PNL ati ajuns mai rau decit PNTCD 

    Demisia Iohanis! Criminalule! Mor oamenii de foame cu preturile tale. Ți-ai bătut joc de noi. Ne-ai adus în sărăcie lucie. O sa mori ca Ceaușescu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb