Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România este într-o situaţie delicată numai şi numai din cauza modului în care coaliţia majoritară a ştiut să legifereze, într-un mod lipsit de transparenţă, prin care, în ciuda tuturor criticilor, de la experţi, din sistem, de la partenerii externi, au legiferat cum au dorit şi au legiferat prost, iar rezultatul în ceea ce priveşte justiţia este îngrijorător, relateză News.ro
Preşedintele a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, pe tema legilor justiţiei, despre care a spus că au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD se află la guvernare, "ceea ce spune totul despre priorităţile acestui partid".
"Au început cu celebra Ordonanţă 13 şi au continuat cu modificarea legilor în Parlament. Suntem într-o situaţie delicată şi asta numai şi numai din cauza modului în care coaliţia majoritară a ştiut să legifereze într-un mod lipsit de transparenţă, într-un mod prin care, în ciuda tuturor ciritcilor venite de la experţi, din sistem, de la procurori, judecători, ONG-uri, partenerii noştri externi, cu toate că au fost nenumrate semnale de alarmă inclusiv de la CSM, au legiferat cum au dorit şi, aşa cum m-am exprimat acum câteva zile, legiferează prost", a declarat Iohannis.
El a spus că legiferarea este proastă, iar rezultatul este îngrijorător.
Şeful statului a arătat că, timp de un an şi jumăptate, prin implicarea exemplară a românilor care au ieşit ân stradă, prin efortul său şi al opoziţiei, s-a reuşit până acum ca legile justiţiei să fie "ferite de cele mai nocive modificări".
"Legile adoptate în Parlament au fost supuse controlului şi până acum CCR deja a găsit în patru ocazii diferite neconcordanţe, trimiţând legile înapoi în Parl pentru o necesară corectură. Mai mult, asupra acestor legi s-a pronunţat, la solicitarea mea, şi Comisia de la Veneţia - a emis o opinie care arată fără echivoc că modificările afectează independenţa sistemului de justiţie, afectează eficienţa actului de justiţie şi au un impact negativ asupra luptei anticorupţie. De fiecare dată când România a avut nevoie de sprijin, Comisia i-a arătat disponibilitatea totală în a spriji România în a construi o democraţie puternică", a afirmat Iohannis.
Preşedintele a spus că concluziile Comisiei de la Veneţia sunt extrem de îngrijprorătoare.
"Vreau să dau un singur exemplu grăitor: comisia spune că ansmblul modificărilor aduse legilor justitiei afectează independenţa magistraţilor. or aşa ceva în România nu trebuie să se întâmple. Independenţa procurorilor şi judecătorilor reprezintă fundamentul unei justiţii corecte, iar de la acest principiu nu se poate în niciun caz să abdicăm", a mai afirmat preşedintele.
El a mai spus că este foarte clar că legile justiţiei trebuie îmbunătăţire urgent în Parlament, astfel încât impactul negativ asupra sistemului judiciar să fie redus la minimum, conform surselor citate.
"România este membru UE, dar din acest statut derivă şi o serie de obigilaţii, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea justiţiei din România în spaţiul european de justiţie. Este imposibil să construim un sistem de justiie care contravine normelor europene, care ignoră valorile europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneţia ar însemna exact acest lucru - o îndepartare de facto a României de la valorile de bază europene", a adăugat Klaus Iohannis.