KLAUS IOHANNIS: "Trebuie făcute eforturi ca mediul de afaceri să beneficieze de o infrastructură financiară mai permisivă"

Diana Mihu
Politică / 12 noiembrie 2016

"Trebuie făcute eforturi ca mediul de afaceri să beneficieze de o infrastructură financiară mai permisivă"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, trebuie făcute eforturi ca mediul de afaceri să beneficieze de o infrastructură care să susţină proiectele de investiţii atât prin bănci cât şi prin atragerea de capital de pe pieţele financiare, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Trebuie gândite politici şi făcute eforturi ca mediul de afaceri să beneficieze de o infrastructură financiară mult mai permisivă, care să susţină proiectele de investiţii, atât prin bănci, cât şi prin atragerea de capital de pe pieţele financiare. Avem nevoie de o mai bună intermediere pe piaţa de capital, care să asigure un transfer eficient al capitalului în cadrul economiei, inclusiv printr-un rol mai activ al bursei de valori", a precizat şeful statului.

De asemenea, acesta a spus că, în acest sens, dar nu numai, România are nevoie de politici economice responsabile, de echilibre sănătoase şi de prudenţă fiscal-bugetară.

"Este important, de exemplu, ca fondurile băncilor să nu meargă cu precădere către finanţarea statului, pentru acoperirea deficitului bugetar, ci să meargă în economia reală, prin creditarea firmelor pentru proiecte de investiţii, care să creeze locuri de muncă, valoare adăugată şi venituri mai mari pentru români", declară Iohannis.

Potrivit sursei citate, dincolo de stabilitatea fiscal-bugetară şi predictibilitatea economică, este important să se continue reformele în planul economiei reale.

"Aş dori să menţionez două obiective majore pe care România trebuie să le urmărească în perioada următoare: modernizarea şi extinderea infrastructurii, pe de o parte, concomitent cu îmbunătăţirea calităţii mediului de afaceri şi reducerea evaziunii fiscale", arată şeful statului.

Iohannis a adăugat: "Avem cu toţii datoria de a reclădi această legătură, bazată pe încredere, transparenţă şi onestitate, între politică şi afaceri, între stat şi economie.

Putem să mizăm inteligent pe dezvoltarea capitalului românesc şi să atragem, în acelaşi timp, cât mai multe investiţii străine directe. Firmele autohtone şi capitalul extern se pot consolida reciproc şi pot genera împreună performanţe şi prosperitate. Avem nevoie de claritate şi disciplină în relaţia dintre stat şi contribuabil, şi trebuie să lucrăm împreună la un asemenea parteneriat, care să însemne regândirea relaţiei dintre stat şi cetăţean.

Trebuie să recunoaştem că încă avem probleme considerabile cu evaziunea fiscală. În această privinţă, statul şi mediul de afaceri trebuie să înţeleagă, deopotrivă, riscurile perpetuării acestui cerc vicios", se arată în comunicat.

Potrivit sursei, în lumea de azi, predictibilitatea este unul dintre cele mai valoroase active economice.

România are nevoie să fie predictibilă din punct de vedere economic, în planul fiscal-bugetar şi al stabilităţii macroeconomice.

"Economia României traversează acum o perioadă de creştere economică robustă. Pe primul semestru al acestui an avem o creştere de 5,2%, fapt ce plasează România în topul creşterii economice europene.

De asemenea, este de remarcat încrederea de care se bucură România, inclusiv prin creşterea investiţiilor străine directe cu 19% pe primele opt luni ale anului. De aici şi prognozele favorabile, care arată creşteri medii de circa 3,7% în următorii 5 ani, conform datelor Fondului Monetar Internaţional", menţionează Iohannis.

Aceste cifre sunt încurajatoare, mai ales prin faptul că motoarele creşterii economice s-au multiplicat. Evoluţiile recente ne arată că nu doar motorul consumului s-a accelerat, ci şi componenta investiţională a economiei, chiar dacă mare parte din investiţii, în special în cazul IMM-urilor, se fac încă din surse proprii, de obicei, pe seama profitului, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb