KLAUS IOHANNIS: ''Trebuie făcute eforturi suplimentare în privinţa educaţiei referitoare la genocidul romilor''

G.U.
Politică / 2 august 2021

''Trebuie făcute eforturi suplimentare în privinţa educaţiei referitoare la genocidul romilor''

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, eveniment comemorativ organizat anual de Muzeul de stat Auschwitz-Birkenau, în care afirmă că trebuie făcute eforturi suplimentare în privinţa educaţiei referitoare la genocidul romilor, informează Agerpres.

"În fiecare an, la data de 2 august, aducem un omagiu memoriei a jumătate de milion de copii, femei şi bărbaţi romi care au fost ucişi în Europa în perioada Holocaustului. Aceştia au fost victimele unui regim brutal, dezumanizant, care a promovat rasismul, antisemitismul, ura şi intoleranţa ca politici de stat. Rememorarea este o dimensiune fundamentală a vieţii. În România, aproximativ 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria, aproximativ 11.000 pierzându-şi viaţa. Este de datoria noastră astăzi să le evocăm memoria şi să ne asigurăm că astfel de atrocităţi nu se vor mai repeta. În acest moment, nevoia de aducere-aminte este mai importantă ca niciodată", spune Iohannis în mesaj.

Acesta subliniază că, în contextul creat de pandemia de COVID-19, se observă din nou o creştere alarmantă a rasismului, a antisemitismului şi a discursurilor motivate de ură care vizează romii, în special în mediul online, şi că datoria liderilor politici este de a combate aceste evoluţii, de a condamna public fără ezitare orice afirmaţie care incită la ură, transmite Agerpres.

"De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile pentru a dezvolta instrumente adecvate, care să ne permită să ne protejăm societăţile împotriva acestor ameninţări", adaugă Iohannis.

Şeful statului arată că România a făcut paşi importanţi în direcţia asumării Holocaustului, a combaterii rasismului şi antisemitismului şi poate fi acum considerată un model regional, în contextul în care, în mai 2021, a fost adoptată Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Aceasta permite o formare mai bună funcţionarilor publici care se ocupă de acest fenomen.

Preşedintele Iohannis mai spune că, la nivel internaţional, România a fost una dintre ţările care a susţinut cu tărie, în 2020, adoptarea de către Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) a unei definiţii de lucru, neobligatorie din punct de vedere juridic, a antiţigănismului/discriminării împotriva romilor, un proiect major al Preşedinţiei germane a IHRA.

Totodată, Klaus Iohannis pledează pentru necesitatea realizării de eforturi suplimentare cu privire la educaţia referitoare la genocidul romilor, arătând că generaţiile tinere trebuie să cunoască adevărul despre acest episod tragic al istoriei europene.

"Trebuie să ne asigurăm că educăm generaţiile tinere cu privire la acest episod tragic al istoriei europene. Fiecare societate are această datorie fundamentală de a se asigura că noile generaţii cunosc şi păstrează viu adevărul. Susţinem eforturile consolidate de a include genocidul romilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în programele educaţionale, precum şi eforturile destinate protejării ultimilor supravieţuitori. Europa se bazează pe respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Promovarea diversităţii culturale, religioase şi etnice este cel mai bun mod de a preveni conflictele şi de a construi societăţi democratice paşnice. Ca preşedinte al României, reafirm angajamentul ferm al ţării mele în ceea ce priveşte prezervarea memoriei Holocaustului, promovarea valorilor democratice şi condamnarea hotărâtă a oricărui act rasist, combaterea discriminării, antisemitismului, extremismului, precum şi a violenţei rasiale sau etnice", conchide Iohannis.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. As fi de acord sa se infiinteze un institut ca cel al Revolutiei care sa stiudieze cum a ajuns Romania sa aiba morti in exces in pandemie de 0.7%, mai mult decat Italia.

    1. Cel mai PERVERS presedinte pe care l-a avut Romania dupa 1989,plange de mila romilor insa ii uraste de moarte pe o parte importanta de romani.Dupa ce le-a vandut copii,lea furat casele,a bagat in puscarie adversarii politici(daca Orban nu se retrage) o sa aibe soarta lui Dracnea. Politia politica reprezentata de servicii si gestapoul dur din randul procurorilor ,lucreaza deja la scoaterea la inaintare a unor dosare pentru sustinatorii lui Orban.Cum poti sa vorbesti ca din societate trebuie sa dispara URA si INTOLERANTA cand tu ai aplicat intocmai apucaturile lui HITLER,cand ai decretat ca un partid trebuie distrus si ai declarat ca membrii acestui partid sunt dusmanii natiunii.Nu putem sa uitam cum imbracat in geaca rosie,bine ca nu a fost bruna,ai iesit in fruntea GASTILOR de USRISTI-SOROSISTI,si i-ai indemnat sa ia cu asalt palatul Victoria pentru a darama un Guvern ales democratic.Acest lucru s-a intamplat si pentru ca fortele de ordine au respectat Constitutia si Legile tarii,s-a trecut la cercetarea si s-a propus trimiterea la puscarie a comandantilor care sau opus ANARHIEI decretate de Iohannis.Odata cu instaurarea unei Coalitii TOXICE la conducerea Tarii,fortele de ordine,au devenit foarte bune si celelalte Institutii de Forta,au trecut la LINSAREA populatiei,prin masuri care mai de care mai ABERANTE,cum ar fi INCHIDEREA BISERICILOR,AMENDAREA cu zeci de mii a romanilor care nu au vrut sa renunte la credinta si care nu au vrut sa stea la PUSCARIA pe care a decretato ILEGAL "guvernul meu". Mai sunt circa 3 ani de SCHINGIUIRE a Romanilor si de SPOLIEREA TARII de ultimele BOGATII,si dupa domnia lui IOHANNIS,ROMANIA v-a fi o TARA DEPOPOULATA si mai SARACA decat SOMALIA. NOAPTE BUNA ROMANIA,NOAPTE BUNA ROMANI,urmeaza ERA GLCIARA.!

    dar genogcidul pe care il comiteti voi acuma cu toata Roamania unde trebuie inclus?

    in istoria moderna, cea de sclavagim modern su cea de genocid contemporan bazat pe o alianta mai ucigatoare decat covidul!? 

    Si o comisie care sa studieze cum s-a facut smecheria cu urmasii Grupului Etnic German

    Genocidul romilor!?

    Mai degraba sa vprbim despre genocidul la adresa bunului simt, la adresa siguantei cetatenilor, la adresa linistii si ordinii si mai ales la adresa prestigiului Romaniei! 

    Toate acestea sunt abuzate si subminate in mod constant si frecvent de cei pe care ii numim romi. De ce ii numim romi si nu unuri sau bulari sau slovici sau poloti?  

    Toata Euopa ne blameaza, ne detesta si ne desconsidera din cauza lor, iar noi le plangem de mila.

    Ar trebui sa plangem de mila noastra ca suntem prostii planetei! 

    1. Bvo,frate în U E suntem detestați pt faptele lor,cerșetorie primitivă comportament din comuna primitivă,trafic de carne vie și lipsa crasă de civism europen, sunt și vor rămîne tot un trib nomad ancorat în timpuri ancestrale.

      Gata? Le-am rezolvat pe toate si acum trebuie sa studiem despre genocidul tiganilor? Tigani. Nu exista romi. Eu am crezut ca dl presedinte este interesat de infiintarea unei divizii speciale de politie care sa se ocupe de clanurile tiganesti si de faptele penale si antisociale ale magraonilor, de monitorizarea constanta a acestora si de interventie timpurie.

    Dar despre cel mai real Genocid, cel al romanilor torturati si ucisi in puscariile comuniste ale anilor '40-50, o sa amintesti vreodata, Salamule sasesc? Sunt 100% sigur ca nu, pe de-o parte, pt ca ai primit ordine clare din afara tarii in acest sens, iar pe de alta, pt ca pe romani i-ai socotit mereu, iobagii tai de sacrificiu!

    nu sunt romi, sunt minoritate Punjab

    de acolo provin , din nord-vestul Indiei, identitatea lor nu trebuie stearsa! 

    propun o noua denumite , in premiera absoluta prin acest comentariu :  

    MINORITATEA PUNJAB , nu rromi !

    1. Corect sunt indieni sadea.

    Dacă un om cu funcție de conducere folosește în exces cuvântul "trebuie " cu certitudine are minte puțină și nu are soluții! Clar, Iohannis face parte din această categorie!

    În altă ordine de idei rromii nu sunt minoritate punjab, sunt un cuvânt inventat,țiganii pot fi minoritate punjab! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb