Kone oferă 17 miliarde euro pentru divizia de lifturi a Thyssenkrupp

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 ianuarie 2020

Kone oferă 17 miliarde euro pentru divizia de lifturi a Thyssenkrupp

Compania finlandeză de inginerie Kone Corp. a lansat o ofertă de circa 17 miliarde de euro (18,9 miliarde de dolari) pentru preluarea diviziei de lifturi a conglomeratului german Thyssenkrupp AG, conform Reuters, care menţionează că aceasta este cea mai mare ofertă depusă până acum pentru Thyssenkrupp Elevator Technology (ET).

Kone a avut termen până la data de 27 ianuarie să lanseze oferta. Societatea a menţionat că propunerea sa este neangajantă.

ET, cea mai profitabilă divizie a grupului, pe care specialiştii o evaluau la cel mult 17 miliarde de euro, a fost scoasă la vânzare în condiţiile în care conglomeratul are nevoie de bani pentru fondurile de pensii, pentru reducerea datoriilor şi investiţii în alte divizii.

Oferta Kone conţine un premiu de aproape un miliard de euro faţă de cea mai bună propunere lansată de competitorii societăţii finlandeze în această cursă (fonduri de private equity), potrivit unor surse citate de Reuters.

"Valoarea ofertei nu reprezintă totul", conform liderului sindical Knut Giesler, vicepreşedinte în consiliul de supraveghere al diviziei de lifturi din cadrul Thyssenkrupp şi membru al sindicatului IG Metall. Afirmaţiile sale vin în contextul în care salariaţii diviziei se tem că eventuala vânzare a acesteia către Kone va genera disponibilizări substanţiale.

Giesler a precizat: "Vânzarea trebuie să fie o afacere sigură pentru restul diviziilor Thyssenkrupp şi sunt necesare asigurări pentru angajaţii diviziei de lifturi".

Alte părţi interesate de ET includ un consorţiu alcătuit din grupurile Advent şi Cinven, respectiv unul format din Autoritatea de Investiţii din Abu Dhabi şi RAG Stiftung din Germania. Mai există un consorţiu alcătuit din Blackstone, Carlyle şi Canada Pension Plan Investment Board, respectiv un grup format din Brookfield Canada şi Temasek Singapore.

Potrivit surselor, procesul de vânzare încă este în derulare, iar ofertanţii au oportunitatea să-şi amendeze propunerile până la mijlocul lunii februarie.

În toamna lui 2018, Thyssenkrupp anunţa că vrea să se împartă în două companii, una concentrată pe bunurile de capital, iar cealaltă pe materii prime, cedând astfel presiunilor făcute ani la rând de investitori. Gigantul voia să îşi desprindă operaţiunile cu ascensoare, componente auto şi soluţii de inginerie - Thyssenkrupp Industrials -, de divizia Thyssenkrupp Materials, care ar fi deţinut restul activelor. Atât Thyssenkrupp Materials, cât şi Thyssenkrupp Industrials urmau să fie listate. Însă, gigantul a renunţat la acest plan.

Directorul executiv al Kone, Henrik Ehrnrooth, a declarat că este foarte interesat de divizia de lifturi aparţinând Thyssenkrupp şi vede avantaje majore din eventuala preluare a acesteia. Conform spuselor sale, Kone nu este interesată de un pachet minoritar la ET.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb