Din cele 9.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 90% nu au niciun fel de pregătire, neavând dovada absolvirii măcar a ciclului primar, a declarat, ieri, în cadrul unei dezbateri pe tema modificării Legii uceniciei, Liliana Dragomir, şefa AJOFM Braşov. Aceasta a spus că aceste persoane nu pot fi angajate, deoarece angajatorul solicită acte de studii. Mai exact, peste 8.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sunt analfabete.
Pe de altă parte, Legea uceniciei, în vechea sa formă, nu a avut niciun fel de succes la Braşov. "Din cei 600 de agenţi economici care sunt în căutare de personal, niciunul nu a angajat ucenici anul trecut, deoarece circuitul birocratic este unul destul de greoi, iar firmele trebuie să îşi angajeze un om pentru a străbate tot acest hăţiş birocratic pentru a angaja câţiva ucenici", au explicat cei prezenţi la dezbatere.
Mai mult, la Braşov criza forţei de muncă a ajuns atât de acută încât firmele au început să îşi "liciteze" muncitorii. "M-am trezit cu un angajat că îmi spune vineri că de luni pleacă la o altă firmă. I-am explicat că va avea probleme dacă nu respectă un peaviz, iar el a zis că nu îl interesează. Forţa de muncă este destul de greu de găsit, iar dacă o găseşti e destul de greu de fidelizat", au spus reprezentanţii unei firme.
• 250 de euro pentru ucenici, 300 de euro pentru stagiari
Firmele care vor încadra la lucru ucenici sau stagiari vor putea primi subvenţii de 250 de euro, respectiv 300 de euro pe lună, de om, pentru acoperirea salariului, potrivit unui proiect de lege trimis recent de Guvern la Parlament.
Proiectul de lege vizează modificarea Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii 335/2014 privind efectuarea stagiului de practică pentru absolvenţii din învăţământul superior.
Proiectul prevede, printre altele, ca angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile prezentei legi, să beneficieze la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contracului de ucenicie de o sumă în cuantum de 1.125 de lei/lună (250 euro), acordată din bugetul asigurărilor de şomaj, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie. Contractul de ucenicie va putea fi încheiat pe unul, doi sau trei ani.
Această prevedere reprezintă o majorare a subvenţiei, pentru că în prezent statul poate acorda angajatorilor doar 300 de lei pe lună (60% din indicatorul social de referinţă), sumă considerată insuficientă pentru a încuraja agenţii economici să încadreze ucenici.
De asemenea, prin acest proiect de lege ar urma să se faciliteze şi acordarea de subvenţii de 1.350 de lei pe lună (circa 300 de euro pe lună), pentru acoperirea salariilor absolvenţilor de facultate, încadraţi în programe de stagiu. Stagiile ar urma să dureze până la 6 luni.
Şi aici ar veni o majorare substanţială, pentru că în prezent statul poate acorda subvenţii din bugetul asigurărilor de şomaj de numai 750 de lei pe lună pentru stagiari (150% din indicatorul social de referinţa).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2017, 06:43)
Oare catí analfabetí are fiecare judet?
Dar Romania?
Ce au facut primariile, consiliile judetene, guvernele, partidele, ONG-urile pentru combaterea analfabetismului in Romania?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2017, 14:05)
de ce sa combata fenomenul? pentru ei cu cat mai multi cu atat mai bine....sunt cel mai usor de manipulat....toti merg la vot.