• Cotaţiile companiilor miniere din domeniu, în creştere
Preţul aurului a înregis-trat, la finele săptămînii trecute, pe piaţa din New York, cel mai ridicat nivel de închidere al unei şedinţe bursiere de după anul 1981, investitorii preferînd să-şi îndrepte atenţia către acest metal preţios în defavoarea acţiunilor şi obligaţiunilor americane. Contractele futures avînd ca suport activ aurul cu livrare în luna februarie au avut, vineri, un preţ de 541,20 dolari/uncie, la divizia Comex a New York Mercantile Exchange, în creştere cu 13,40 de dolari sau 2,5% faţă de ziua anterioară. Aceasta a fost cea mai ridicată cotaţie de închidere atinsă după luna martie 1981. În cursul sesiunii bursiere de vineri, preţul aurului a ajuns chiar la 541,80 de dolari/uncie, cel mai ridicat nivel de după 12 decembrie 2005, dată la care preţul metalului preţios a înregis-trat nivelul maxim al ultimilor 24 de ani (544,50 dolari/uncie).
În aceste condiţii, şi acţiunile companiilor miniere din domeniu s-au înscris pe un curs ascendent. Spre exemplu, cotaţia titlurilor "Newmont Mining" Corp, cel mai mare producător mondial de aur, a atins preţul maxim al ultimilor 18 ani. Acţiunile companiei "Newmont Mining", cu sediul în Denver, au urcat cu 1,74 do-lari, respectiv 3%, pînă la 58,40 dolari/titlu la New York Stock Exchange. Acesta a fost cel mai ridicat nivel înregistrat din octombrie 1987 pînă la momentul actual. În ultimul an, acţiunile companiei miniere au crescut cu 36%, fără să fie luată în calcul şi creşterea din 6 ianuarie.
"Putem observa o creştere a capitalului investit în piaţa mărfurilor, în general, şi a aurului în particular", consideră Daniel Vaught, analist la "A.G. Edwards & Sons" Inc. din St. Louis.
Evoluţia preţului aurului a fost determinată, în ultima zi a săptămînii trecute, şi de publicarea, de către administraţia de la Washington, a raportului privind situaţia de pe piaţa muncii. Acesta arăta că economia SUA a creat 108.000 de noi locuri de muncă în decembrie, mai puţin decît aştepta piaţa (200.000). Rata şomajului s-a diminuat însă, ajungînd de la 5% în noiembrie 2005, la 4,9% în decembrie. Pe acest fond, şi dolarul a înregistrat cea mai importantă scădere din ultimele trei săptămîni în raport cu yenul, depreciindu-se totodată faţă de euro. Analiştii subliniază că, în aceste condiţii, se instalează lipsa de încredere în moneda americană, astfel că investitorii îşi plasează economiile în aur.
În 2005, preţul aurului a crescut cu 18%, în vreme ce indicele bursier Standard & Poor"s 500 a urcat cu numai 3 procente. În săptămîna 2-6 ianuarie 2006, cotaţia aurului a avansat cu 4,3%, după o creştere de 2,7% consemnată în săptămîna precedentă.