Conform cifrelor MOEX, valoarea tranzacţiilor cu yuani a ajuns la 52,8 miliarde de ruble (908 milioane de dolari) vineri, iar cea a tranzacţiilor cu euro a atins 41 de miliarde de ruble (705 milioane de dolari). Vineri a fost a doua zi consecutivă în care volumul tranzacţiilor cu yuani de pe MOEX a depăşit 50 de miliarde de ruble, în timp ce, în prima jumătate a lunii iulie, acesta a fost în medie de 30 de miliarde de ruble (516 milioane de dolari) pe zi, notează sursa citată.
Cu toate acestea, yuanul nu a reuşit să depăşească dolarul american în tranzacţiile de pe piaţa din Moscova, valoarea tranzacţiilor cu moneda americană ajungând vineri la 124,7 miliarde de ruble (2,1 miliarde de dolari).
Analiştii sunt de părere că sporirea valorii tranzacţiilor cu yuani, pe MOEX, provine din speculaţiile care privesc intervenţiile valutare şi care ar putea lua forma achiziţiilor de yuani din China. Banca Rusiei le-a permis băncilor nerezidente din ţări "neprietenoase" să tranzacţioneze o valută străină în schimbul unei alte valute pe pieţele ruseşti.
În consecinţă, valoarea tranzacţiilor pe perechea valutară dolar/yuan a stabilit joi un nou record istoricla MOEX, ajungând la 38,4 miliarde de ruble (661 de milioane de dolari).
Analiştii mai spun că sancţiunile occidentale impuse Rusiei contribuie, la rândul lor, la orientarea către yuan. Din cauza sancţiunilor, clienţii băncilor se depărtează treptat de valutele ţărilor "neprietenoase", în primul rând dolarul american şi euro.
• Bursa de Valori din Moscova îşi extinde tranzacţiile cu noi valute
Bursa de Valori din Moscova a început, la finele lunii iunie, tranzacţionarea cu noi valute: somul uzbec, dramul armean şi randul sud-african.
Platforma de tranzacţionare din Rusia a informat că, prin această mişcare, va extinde oportunităţile pentru participanţii profesionişti de pe piaţă, inclusiv pentru partenerii străini. Armenia şi Uzbekistanul au salutat decizia MOEX, exprimându-şi speranţa că tranzacţiile de pe piaţa rusă vor duce la consolida monedelor lor.
În prezent, Armenia şi Africa de Sud sunt neutre cu privire la invazia rusă a Ucrainei, iari Uzbekistanul a condamnat-o.
Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 159 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 169 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 14.55 atingea 169,62 euro.
------------------------------
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a crescut cu 1,2% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 104,41 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a urcat tot cu 1,2%, la 95,85 dolari barilul la ora locală 07.53.
------------------------------
Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,03%, la 1.744,80 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 07.53, cea spot - cu 0,1%, la 1.726,07olari/uncie.
------------------------------
Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 3,2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,83 dolari/buşel la ora 07.50. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a urcat cu 2,3%, la 5,77 dolari/buşel.
Cotaţia grâului a crescut în condiţiile în care atacurile ruseşti asupra portului ucrainean Odesa au pus sub semnul întrebării implementarea acordului convenit săptămâna trecută, cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul a 20-25 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina, anunţă Reuters.
"Pentru reluarea exporturilor ucrainene va fi nevoie atât de coridoare maritime sigure, cât şi de porturi sigure. Ruşii au pus sub semnul îndoielii siguranţa porturilor imediat după ce a fost semnat acordul de shipping. Există din nou îndoieli", a spus un trader european, conform Agerpres.