La capitolul pieţei de birouri, vestul ţării rivalizează Capitala

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 15 august 2008

La capitolul pieţei de birouri, vestul ţării rivalizează Capitala

Chiriile medii pentru spaţiile de birouri din zona de vest a României au început să rivalizeze cu cele din Bucureşti, ajungând, în unele cazuri, să le depăşească, potrivit reprezentanţilor reţelei imobiliare RE/MAX.

"Chiria pentru spaţiile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca a ajuns în luna iunie şi la 25 euro/mp, faţă de 20 euro/mp în ianuarie, respectiv 16 euro/mp în iunie 2007", spune Florin Popa, Broker/Owner al agenţiei imobiliare clujene RE/MAX Class. Aceasta, în condiţiile în care, în Bucureşti, chiria medie pentru spaţiile de birouri de clasa A se situează, de un an, în jurul nivelului de 22 euro/mp.

Piaţa bucureşteană s-a stabilizat ca urmare a finalizării unui număr semnificativ de proiecte de birouri, care au ajutat la scăderea presiunii asupra chiriilor. Mai mult, reprezentanţii RE/MAX nu exclud posibilitatea scăderii chiriilor pentru spaţiile de birouri din Bucureşti cu până la 15%.

Şi la Arad chiriile pentru spaţiile de birouri clasa A au atins un nivel maxim, de 25 de euro/mp, în timp ce la Braşov creşterea a fost mai moderată, chiria ajungând, în medie, la 15 euro/mp.

Potrivit reprezentanţilor RE/MAX, bătălia pentru spaţii de birouri s-a mutat în zona de vest, acesta fiind motivul pentru care chiriile au ajuns aici la niveluri comparabile sau chiar mai mari cu cele din Bucureşti. În consecinţă, randamentele pentru spaţiile de birouri sunt în continuare foarte bune pentru dezvoltatori, mai ales dacă aceştia îşi vor îndrepta atenţia către oraşele din ţară.

"În Timişoara, numărul clădirilor de birouri este în creştere. Se construiesc tot mai multe imobile, cu suprafeţe medii de 1.000-1.500 mp şi regim de înălţime mediu de P+3/P+4. Chiria începe de la 10 euro/mp - pentru birourile clasa B şi poate atinge 35-40 euro/mp", a declarat Luminiţa Schiopescu, de la RE/MAX EdyInvest Timişoara.

În Estul ţării, chiriile pentru spaţiile de birouri rămân la un nivel mult mai scăzut faţă de Capitală şi zona de vest: în Iaşi, de exemplu, pentru clasa A se plătesc, în medie, 15-17 euro/mp, iar în Bacău - maxim 12-13 euro/ mp, ceea ce înseamnă cu aproape 50 % mai puţin decât în Vest şi Bucureşti.

Creşterea accelerată a chiriilor din zona de vest s-a produs ca urmare a extinderii rapide a companiilor multinaţionale în afara Capitalei. Zona de vest a atras numeroase investiţii importante în ultima perioadă, în special în producţie, Nokia fiind cel mai cunoscut caz recent. Prin urmare, cererea de spaţii de birouri a crescut rapid, iar chiriile au ţinut pasul.

Specialiştii RE/MAX estimea-ză, totuşi, o stabilizare a chiriilor pentru spaţiile de birouri până la sfârşitul anului, pe măsură ce oferta va prinde din urmă extinderea companiilor în provincie, unde stocul actual de spaţii de birouri încă este dominat de clădiri vechi.

RE/MAX România şi-a început activitatea la sfârşitul anului 2006, devenind cea mai extinsă reţea imobiliară din România, cu 110 agenţi în 23 de birouri active.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb