LA CONSULTĂRILE PRIVIND STRATEGIA NAŢIONALĂ DE APĂRARE Iohannis a subliniat obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României

Politică / 8 iunie 2015

Iohannis a subliniat obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României

Actualizare 20:30

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor cu reprezentanţii partidelor, obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României, atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări şi riscuri de securitate de la nivel regional şi internaţional, potrivit unui comunicat emis de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor, preşedintele Iohannis a expus viziunea care a stat la baza elaborării Strategiei, precum şi principalele elemente de noutate pe care aceasta le aduce.

Iohannis "a subliniat că Strategia Naţională de Apărare se adresează cetăţenilor, societăţii în ansamblul său şi instituţiilor statului şi că este nevoie să readucem rigoarea, claritatea şi corectitudinea în tot ce ţine de cadrul normativ care priveşte securitatea naţională".

"Noutatea Strategiei este dată de contextul evoluţiilor din regiune, dimensiunea de prevenire, conceptul de securitate naţională extinsă, efortul comun al instituţiilor responsabile şi definirea intereselor şi obiectivelor naţionale de securitate într-o manieră care ţine cont de aşteptările cetăţenilor şi societăţii", mai arată sursa.

Totodată, în cadrul consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice, preşedintele "a subliniat obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României, atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări şi riscuri de securitate de la nivel regional şi internaţional".

"Procesul de construcţie a unei Românii puternice în Europa şi în lume trebuie să pornească de la întărirea proceselor democratice şi a celor din domeniul securităţii naţionale din ţara noastră. Continuitatea în respectarea angajamentelor strategice asumate în cadrul NATO şi UE, precum şi predictibilitatea în acţiuni, în mod deosebit în ceea ce priveşte domeniile securităţii naţionale şi apărării, sunt, de asemenea, necesare", se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

În conformitate cu prevederile din Constituţia României şi Legea 473 din 2004 privind planificarea apărării, preşedintele României, în cel mult şase luni de la depunerea jurământului, prezintă Parlamentului, spre dezbatere şi adoptare, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, document fundamental de planificare a apărării la nivel naţional. Procesul de consultări pentru elaborarea noii Strategii Naţionale de Apărare a demarat încă din luna februarie a acestui an şi a inclus discuţii şi dezbateri cu reprezentanţi ai Parlamentului României, ai societăţii civile şi mediului universitar, precizează Administraţia Prezidenţială în comunicat.

(A.C.)

-----------------

Actualizare 19:26

Preşedintele: "Sper ca Strategia să fie adoptată în această sesiune a Parlamentului"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, azi, la începutul consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice din coaliţia de guvernare, că Strategia pentru Apărare trebuie să-şi continue calea, pentru a fi finalizată în timp util, chiar dacă viaţa politică "e un pic mai agitată", transmit surse din presă.

Klaus Iohannis le-a mulţumit liderilor PSD, UNPR şi PC că au dat curs invitaţiei sale, precizând că a ţinut să le prezinte personal "câteva elemente din prima variantă a Strategiei de Apărare, document de importanţă naţională".

"Chiar dacă în această etapă viaţa politică e un pic mai agitată, am considerat că un document de o astfel de importanţă trebuie să-şi continue calea pentru a fi finalizat în timp util", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului le-a cerut celor prezenţi să-i prezinte idei privind această strategie.

Preşedintele a mai declarat că speră ca Strategia Naţională de Apărare a Ţării să fie adoptată în această sesiune parlamentară.

"Mulţumesc că v-aţi făcut timp, cu toate că în Parlament a fost mult de lucru astăzi, dar am ţinut să vă prezint personal documentul numit Strategia Naţională de Apărare, un document de o importanţă foarte mare şi care trebuie, după părerea mea, să îşi continue parcursul şi să fie adoptat încă în această sesiune a Parlamentului", a declarat Klaus Iohannis.

"Mulţumesc, mi-a făcut plăcere să vă văd şi astăzi", le-a spus Iohannis jurnaliştilor, înainte ca aceştia să părăsească Salonul Ambasadorilor.

La consultări erau prezenţi copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, Marian Petrache (PNL), Kelemen Hunor şi Marko Bela de la UDMR, Ovidiu Ganţ şi Varujan Pambuccian din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

(A.C.)

---------------

Actualizare 14:08 Programul consultărilor de la Cotroceni a fost modificat: vor fi 2 runde de întâlniri

Programul consultărilor preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare a fost modificat azi, Administraţia Prezidenţială comunicând că partidele la putere au fost convocate separat de cele ale opoziţiei.

Astfel, pentru ora 18:00 au fost programate consultări cu PSD, UNPR, PC şi pentru ora 18:30 au fost stabilite consultări cu PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale.

Liderii PNL au anunţat încă de la sfârşitul săptămânii trecute că vor boicota evenimentele publice la care ar fi nevoiţi să participe împreună cu premierul Victor Ponta.

Prim-vicepreşedintele PNL, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat astăzi că formaţiunea sa se "bucură" că nu va da "ochi în ochi" la Cotroceni cu delegaţia condusă de "premierul penal" Victor Ponta, potrivit surselor din presă.

(Alexandru Costea)

-----------

Preşedintele Klaus Iohannis va avea astăzi consultări cu liderii formaţiunilor şi partidelor parlamentare cu privire la Strategia Naţională de Apărare.

Acestea vor avea loc la ora 18.00 la Palatul Cotroceni, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a declarat săptămâna trecută că la aceste discuţii se va aborda şi subiectul Victor Ponta, în cazul căruia DNA a cerut Camerei Deputaţilor începerea urmăririi penale. În acest context, preşedintele Iohannis i-a cerut demisia premierului Victor Ponta.

Pe 9 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în plenul legislativului că în decursul acestei sesiuni parlamentare va prezenta Parlamentului Strategia Naţională de Apărare.

'Respectul faţă de instituţia Parlamentului se exprimă şi în îndeplinirea obligaţiilor care îmi revin în calitate de preşedinte. În decursul acestei sesiuni voi prezenta Parlamentului strategia naţională de apărare în conformitate cu Legea fundamentală', declara Klaus Iohannis, la Parlament.

Pe 17 februarie, şeful statului a iniţiat procesul de consultări interinstituţionale pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare, de care se ocupau fostul consilier prezidenţial George Scutaru şi consilierul de stat Sebastian Huluban. Ulterior, atribuţiile au fost preluate de consilierul prezidenţial Ion Oprişor.

Pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare au fost consultate comisiile de apărare ale Parlamentului, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic, ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Strategia Naţională de Apărare trebuie înaintată Parlamentului în termen de şase luni de la învestirea în funcţie a preşedintelui, care a avut loc pe 21 decembrie 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb