Instrumente derivate se tranzacţionau până acum numai la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu (BMFMS). Începând de ieri, însă, CNVM a aprobat regulamentele de tranzacţionare a instrumentelor derivate şi la Bursa de Valori Bucureşti, după cum ne-a declarat Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei.
Iniţial, la BVB se vor tranzacţiona contracte futures pe indicele BET (care reflectă evoluţia cotaţiilor celor mai lichide zece titluri listate la Bursă), pentru ca, ulterior, să fie introduse contractele futures pe indicele BET-FI (indicele acţiunilor emise de SIF-uri) şi pe acţiuni, după cum ne-a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei. Domnia sa ne-a spus că începerea tranzacţionării va fi anunţată de către Bursă, însă mai întâi va avea loc o repetiţie generală cu participanţii la piaţă şi o informare corectă a investitorilor cu privire la aceste transferuri. "Este un moment remarcabil în evoluţia Bursei de Valori Bucureşti. Credem că piaţa derivatelor de la Bucureşti va avea o creştere proporţională cu creşterea pieţei spot, dar momentan, cel mai important lucru este faptul că avem infrastructura tehnică şi operaţională şi că putem începe tranzacţionarea acestor instrumente", ne-a mai spus domnul Farmache.
Decizia CNVM nu a luat prin surprindere Bursa de la Sibiu, după cum susţine domnul Teodor Ancuţa, preşedintele BMFMS. Domnia sa ne-a declarat: "Pe noi nu ne deranjează concurenţa şi aşteptăm să vedem cînd va începe efectiv tranzacţionarea, avînd în vedere că Bursa de la Bucureşti a făcut lansarea contractelor futures pe indicele BET încă de acum un an şi jumătate, la Târgul pieţei de capital. E bine că CNVM şi-a dat acordul pentru că acum nu mai au pe cine să dea vina".
În ceea ce priveşte piaţa spot de la Sibiu, preşedintele Bursei din Sibiu regretă că a aşteptat doi ani de zile pentru fuziunea cu Bursa de Valori şi că nu s-a ocupat mai îndeaproape de piaţa spot. "Suntem în căutare de parteneri strategici pentru piaţa spot şi deja avem negocieri cu trei parteneri foarte mari - OMX, Euronext, Eurex. Vrem să recuperăm timpul", ne-a mai precizat domnul Teodor Ancuţa.
Petru Prunea, preşedintele SSIF "Broker" şi membru în Consiliul de Administraţie al BVB, consideră că tranzacţiile cu derivate sunt bine-venite la BVB. "Contractele futures pe indici sunt necesare mai ales celor care au aversiune la risc. Aceştia vor putea realiza o acoperire printr-o operaţiune inversă celei spot prin achiziţionarea de contracte futures pe indici", ne-a explicat domnul Prunea. Domnia sa consideră că introducerea derivatelor va impulsiona tranzacţiile la Bursă.
1. felicitari
(mesaj trimis de vasilievici doina în data de 15.06.2007, 13:04)
toate articolele scrise de adina si ancuta sint interesante.multumesc pentru informatii.