LA FUZIUNEA BANCPOST CU BANCA TRANSILVANIA Surse: "Creditele cu plăţile la zi cesionate în Olanda de Bancpost nu au fost vândute Băncii Transilvania"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 ianuarie 2018

Surse: "Creditele cu plăţile la zi cesionate în Olanda de Bancpost nu au fost vândute Băncii Transilvania"

Clienţii se întreabă unde îşi vor plăti ratele de acum înainte

La nici două luni după semnarea contractului de preluare a Bancpost de către Banca Transilvania (BT) au apărut primele semne de întrebare din partea clienţilor Bancpost.

O mare parte dintre cei care s-au împrumutat în franci elveţieni au descoperit, ulterior, că banca le-a cesionat creditele către o entitate olandeză din grup, fără să fie anunţaţi. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2008, iar oamenii au continuat să-şi achite ratele la Bancpost, care a rămas administratorul creditelor.

Acum, odată cu vânzarea băncii elene către Banca Transilvania, debitorii în cauză nu au fost anunţaţi dacă în continuare se vor adresa Băncii Transilvania sau altei entităţi pentru plata împrumuturilor. În acest context, unii dintre consumatori s-au autosesizat şi au adresat întrebări atât instituţiei de credit elene, cât şi Băncii Naţionale a României (BNR), referitoare la noul proprietar al creditelor contractate în perioada 2007-2008.

Potrivit informaţiilor apărute pe Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC), răspunsurile au fost diferite. Unul dintre debitori a scris: "Eu am făcut o cerere (n.r. către Bancpost) în legătură cu cesionarea şi ce se va întâmpla după preluare. În scurt timp, m-au sunat şi au spus că şi creditele cesionate vor fi preluate de BT (...) şi să nu îmi fac probleme, creditul meu va fi preluat de BT".

În schimb, Banca Centrală le-a răspuns consumatorilor că ERB NEW Europe Funding II BV (entitatea olandeză care a preluat creditele de la Bancpost) "nu este vizată" de tranzacţia dintre cele două bănci şi că, "prin cesiune, contractele de credit au ieşit din patrimoniul instituţiei de credit Bancpost SA".

BNR a mai precizat: "Mai mult decât atât, tranzacţia în sine are în vedere achiziţionarea unor pachete de acţiuni, operaţiune care nu afectează existenţa sau continuitatea desfăşurării activităţii entităţilor în cauză ori totalitatea drepturilor şi obligaţiilor deja asumate de acestea".

Surse bancare ne-au confirmat că BT nu a preluat şi entitatea olandeză odată cu achiziţia Bancpost. În consecinţă, clienţii nu îşi pot achita ratele la Banca Transilvania, iar Bancpost în scurt timp nu va mai exista, fiind absorbită de BT."Acţiunile şi/sau activele ERB New Europe Funding II BV sau a altor entităţi din grupul Eurobank (altele decât cele 3 menţionate anterior) nu au fost oferite spre vânzare Băncii Transilvania, în anul 2017", ne-au precizat sursele citate.

Această situaţie îi îngrijorează pe debitori, mai ales în condiţiile în care nu au fost notificaţi cu nimic de către banca lor, pe care au ales-o în urmă cu zece ani să le fie partener pentru circa trei decenii.

Bancpost nu ne-a răspuns, până la închiderea ediţiei, la solicitarea pe subiect.

Acordul dintre Banca Transilvania şi Eurobank Group, prin care BT va achiziţiona acţiunile deţinute de grupul grec la Bancpost, ERB Retail Services IFN SA şi ERB Leasing IFN SA a fost semnat la finalul lunii noiembrie 2017.

Preluarea Bancpost completează strategia de creştere organică a BT, a declarat, la vremea respectivă, Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

Domnia sa a arătat: "Achiziţionarea Bancpost este o oportunitate pentru Banca Transilvania datorită potenţialului de integrare cu businessul nostru. Această achiziţie completează strategia de creştere organică a Băncii Transilvania, consolidându-ne poziţia pe piaţă. Suntem pregătiţi să ne adaptăm responsabil noii dimensiuni BT şi noilor realităţi. Banca noastră va continua să sprijine antreprenorii români şi economia locală, creând valoare adăugată pentru acţionari, clienţi şi echipă. Mulţumim reprezentanţilor Eurobank pentru sprijin, profesionalism şi colaborare în contextul negocierii acestei tranzacţii de importanţă strategică pentru ambele părţi".

La rândul său, Stavros Ioannou, director general adjunct al Eurobank, a afirmat: "Odată cu vânzarea Bancpost şi a societăţilor afiliate, Eurobank îşi îndeplineşte ultima obligaţie de vânzare conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană. Consider că această tranzacţie cu un partener de o reputaţie incontestabilă precum Banca Transilvania se realizează în interesul deplin al clienţilor, deponenţilor şi angajaţilor Bancpost. Eurobank se va concentra pe dezvoltarea pieţelor sale cheie. Aş dori să le mulţumesc tuturor colegilor din subsidiarele din România pentru colaborarea strânsă din toţi aceşti ani, precum şi partenerilor din BT pentru finalizarea cu succes a acestui demers".

Cu peste 13% cotă de piaţă şi active totale de 54,9 miliarde lei (11,9 miliarde euro), Banca Transilvania este a doua bancă din ţara noastră.

Bancpost este pe locul 9 în topul băncilor din ţara noastră, cu aproape 3% din piaţă şi active de 11,6 miliarde lei (2,5 miliarde euro).

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Acele credite sunt cele care puteau sa inchida BT.

    Bravo BT ca nu a preluat chf-isti.  

    Se naste intrebarea cei cu chf mai are rost sa plateasca la o firma in faliment BP?

    Bnr cam pute chf in Onalda? 

    1. Nu ai inteles. Acele credite sunt credite cu platile la zi.

      Nu ai inteles. ERB NEW Europe Funding II BV nu este in faliment. 

      Nu ai inteles. Desi nu acesta este cazul aici, totusi este de precizat ca falimentul unei banci nu-i exonereaza pe datornici de rambursarea creditului. 

      Pare ca nu ai inteles nimic si ca faci parte din masa de 43% din populatie care este analfabeta structural.

      Nu te descuraja, da-i inainte, poate ajungi presedinte PSD. 

      Nu te chinui cu ei. Nu inteleg. Sunt niste analfabeti functionali care au speculat si se mira ca nu le-a iesit smecheria.

      Nu inteleg si nici nu vor intelege pentru ca sunt manipulati din interes de un senator, un jurist si de semnatarul articolelor. 

      Semnatarul a indemnat saptamana trecuta pe cei din grupul Speculantii Neinitiati sa faca niste cereri pe la banci ca sa dovedeasca o presupusa "frauda". E ceva legat de "exportul de credite performante", o notiune nemaiauzita niciunde in lume. Juristul a reusit sa-i pacaleasca ca daca au credit "performant" (sic!) atunci ei nu pot fi instrainati ca vitele. Si cica daca e vandut in strainatate un credit nu mai trebuie sa platesti dobanda :))). 

      Din pacate pentru semnatarul articolului nu i-a reusit sa atate un foc cum si-ar fi dorit de aia foloseste generos dubitativul in srticol. Stie ca e calomnie ceea ce scrie si ca va fi trimisa in judecara.

      Chiar unul dintre speculantii cei mai grobieni, un anume mustacios chelit de pe la periferia extinsa a unei foste capitale culturale, n-a reusit nimic in ciuda circului si a abuzurilor cu care se lauda. 

      Odată cu acordarea creditului, banca creeaza bani. :)

      Daca externalizeaza creditul, inseamna că a falsificat bani. :)) 

      Vinzarea de credite aflate cu platile la zi este o incalcare a contractului, daca nu are incuviintarea clientului. Faptul ca, in cererea de creditare, exista un acord pentru posibilitatea instrainarii creditului nu da dreptul contractual de instrainare. In cazul ca banca tine mortis sa vinda contractul de credit altei enritati, ea trebuie, inainte, sa renegocieze contractul cu clientul si sa semneze amandoi noul contract.

      Deci, nu mai calomnia pe autorul articolului, bancher imputit canceros! 

      Precis ca esti din Departamentul de comunicare al Bancii Nationale. Stiu cine esti.

      Atunci noi, cei care platim la BP rate in CHF , daca ne sunt externalizate creditele, desi nu am fost anuntati, unde platim?? Cui?Bancii Transilvania sau unei banci fantoma de pe cine stie unde?? Nu ar fi trebuit sa facem si noi un nou contract cu BT??

      O bancă externalizează credite doar în două condiții, fie creditele sunt praf și preferă să limiteze pierderea (băncile americane au împachetat până în 2008 tot felul de surprize), fie în scop de evaziune, cazul băncilor din România.

      Băncile pot transfera credite fără se te întrebe de sănătate pentru că BNR le permite să facă evaziune sau, în caz de surprize, maschează sănătatea sistemului bancar. Dar pentru bănci, nu contați, sunteți carne de tun.

      Românii ar fi trebuit să învețe asta după 2008. Dar nu pot. :) 

      Mai citeste mai respira si mai informeaza-te. Chestia cu analfabetismult amintit nu are legatura. Cere mai multe informatii inainte sa ii spui cuiva ca e idiot.

      Nu iti bate capul, cretinul de la 1.2 e un postac de la Radio Romania, postac bancar. A facut dosar penal colegilor ca i-au furat canapeaua din sediu - asta ca sa intelegi cam unde se situeaza individul. A fosti si camatar - are istoric vechi. E vai de capul lui...

      Erb nici nu exista ca entitate in olanda nici in romania am raspunsul de la bnr si de la banca olandei

    Alo BNR!De ce sunt atatea minciuni si mnipulari in sistemul bacar ?Din cate se vede sunt prea multe lacune in reglementare sau in supraveghere.

    daca toti cetateni ar fi instruiti ca voi gulere albe la furat legal cu acte ,atunci cine ar mai muncii in tara asta?

    Ea mai plateste impozite catre stat?

    Nu stiu daca a platit. 

    Daca simplificam la pf, ai luat bani de la x, x a decedat cui mai platesti bani? Urmasului? 

    E trecut asta in contract?

    Descoperim democratia! 

    Bitcoinul... BT ...va exploda

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb