LA ÎNCEPUTUL ACESTUI AN, Textilele, construcţiile şi transportul aerian, cel mai înalt nivel de risc

V.B.
Companii #Construcţii / 1 aprilie 2014

Textilele, construcţiile şi transportul aerian, cel mai înalt nivel de risc

Pe o scară globală, sectoarele de textile, construcţii şi transport aerian au început anul cu cel mai înalt nivel de risc, în timp ce sectoarele de produse chimice, farmaceutice şi agroalimentare şi-au menţinut nivelul de risc mai scăzut, potrivit rezultatelor studiului efectuat de Euler Hermes trimise astăzi redacţiei.

Astfel, în construcţii, în acest an, se vor dezvolta anumite tendinţe regionale şi naţionale mai favorabile, dar vor persista presiuni numeroase. Creşterea globală a veniturilor în acest sector a rămas slabă în 2013: a crescut cu 3% în valoare, până la aproximativ 9.300 miliarde dolari. Contribuţia sectorului la insolvenţele companiilor rămâne, totuşi, ridicată (până la 20% din total), în timp ce, în medie, construcţiile reprezintă 7% din PIB.

Revenirea creşterii în Europa rămâne prea modestă pentru ca efectele sale de remediere să se răspândească rapid în toate sectoarele de activitate, iar perspectivele pentru comerţ şi construcţii vor rămâne neschimbate, mai estimează Euler Hermes. Multe companii europene încă se confruntă cu provocări importante legate de presiunile concurenţiale şi de finanţare. Doar 21% dintre sectoarele din Europa de Vest şi 26% din sectoarele din Europa Centrală şi de Est înregistrează un nivel de risc scăzut pentru 2014.

Lipsa de vigoare economică din 2013 a Americii Latine, plus semnele reînnoite de vulnerabilitate în unele ţări afectate de fluctuatiile cursului de schimb si a riscurilor de finanţare, este o greutate asupra multor sectoare, în special în construcţii. Pentru cele mai multe sectoare şi ţări, riscul rămâne la nivel mediu.

Rezistentă la ciclul global până în 2013, Asia-Pacific (APAC) rămâne regiunea cu cel mai scăzut nivel de risc sectorial pentru anul în curs. Cu toate acestea, provocările pentru perioada 2014-2015 sunt printre cele mai mari. APAC a început 2014 cu unele sectoare (textile, metalice şi construcţii) care se confruntă cu slăbiciuni structurale în unele ţări.

În cel mai recent scenariu, riscul sectorial rămâne descrescător în Orientul Mijlociu şi crescător în Europa. Trei sectoare (chimice, metale şi semi-conductoare) prezintă cea mai mare deteriorare a riscului. Primele patru sectoare cu o revizuire descrescătoare a riscului sunt electronicele de larg consum, construcţiile, maşinile şi echipamente şi, mai presus de toate, comerţul.

Euler Hermes monitorizează riscurile sectoriale pentru 17 industrii din 72 de ţări, reprezentând 95% din PIB-ul la nivel mondial. Ratingurile sectoriale (risc scăzut, mediu, sensibil şi mare) sunt stabilite pentru fiecare ţară şi concentrează previziunile proprii asupra cererii pieţei, nevoilor de finanţare, profitabilitatii şi mediului de afaceri.

În 9 din 10 cazuri, riscurile sectoriale din fiecare ţară rămân la nivelurile de anul trecut. Per ansamblu, sectoarele evaluate "cu risc" rămân în cea mai mare parte valabile pentru anul 2014: 49% cu risc mediu şi aproximativ 25% cu risc sensibil sau ridicat. Cu alte cuvinte, doar 25% dintre sectoare prezintă fundamente destul de solide sau perspective de a începe anul 2014 cu un nivel scăzut de risc.

În domeniul textilelor, producţia în UE a stagnat în 2013, după o scădere de un deceniu. Sectorul a fost mult timp înfluenţat în mod direct de volatilitatea consumului casnic, iar factorul-cheie rămâne costul de producţie.

În ceea ce priveşte producţia de hârtie, ajustările de capacitate ar trebui să menţină nivelurile actuale ale preţurilor. "O provocare majoră pentru industrie o reprezintă utilizarea sporită a comunicării online şi a dispozitivelor electronice de larg consum, cum ar fi smartphone-urile şi tabletele", transmite Euler Hermes.

Tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) este un sector divers ce se confruntă cu presiuni puternice asupra preţului şi cu cerinţe de investiţii. Creşterea de 3% a domeniului, anul trecut, cu venituri de circa 4.400 miliarde dolari, a fost alimentată de dezvoltarea din toate ţările, deşi în grade puternic diferite.

Piaţa globală auto va continua să se extindă în 2014, la o rată de creştere de 5% (în unităţi), cu Statele Unite ale Americii şi China ca factori primari de creştere. Pieţele europene au înregistrat în 2013 un nivel scăzut pentru al 17-lea an, dar îşi revin treptat. Unele ţări în curs de dezvoltare au stagnat anul trecut, având slabe perspective de creştere.

La rândul ei, producţia globală de substanţe chimice este de aşteptat să crească, în acest an, cu 4% în termeni reali, după un avans de 2,5% în 2013. Sectorul SUA este revigorat datorită preţurilor mai mici ale gazelor naturale, dar Europa rămâne în defensivă. Asia continuă să câştige cotă de piaţă, fiind legată de cererea internă puternică.

Totodată, creşterea nevoilor medicale continuă să stimuleze piaţa produselor farmaceutice la nivel mondial (950 miliarde de dolari estimarea pentru 2013), dar nu toţi jucătorii beneficiază.

Sectorul de agroalimentare şi comerţ are perspective contrastante pentru 2014. "Pe o scară globală, sentimentul din acest sector va balansa între uşurare (relaxarea din costurile de aprovizionare agricolă), incertitudine (economică) şi dinamism (oportunităţi geografice şi căutarea de noi modele)", se mai arată în comunicat.

Euler Hermes este o firmă de credit comercial, activând şi în sectorul de obligaţiuni, garanţii şi colectări de creanţe. Reţeaua proprie de informaţii urmăreşte şi analizează schimbările de zi cu zi ale solvabilităţii corporative în rândurile companiilor mici, medii şi multinaţionale în pieţe ce reprezintă 92% din PIB-ul global. Localizată în Paris, compania este prezentă în peste 50 de ţări, cu mai mult de 6 mii de angajaţi. Euler Hermes este o filială a Allianz, listată la Euronext Paris (ELE.PA) şi evaluată AA- de către Standard & Poor's şi Dagong. Întreprinderea a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 2,5 miliarde euro în 2013 şi a asigurat tranzacţii de afaceri la nivel mondial de 789 miliarde euro în expunere, la sfîrşitul anului trecut.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb