SUA se vor pronunţa la începutul săptămânii privind viitorul disputei cu Rusia, după impasul constatat la finalul unei serii de convorbiri care au eşuat în dezamorsarea unui nou conflict în Ucraina, relatează AFP, conform Agerpres.
"Avem consultări strânse" cu aliaţii Washingtonului şi "vom spune mai mult pe tema viitoarelor etape ale diplomaţiei la începutul săptămânii viitoare", a declarat duminică pe canalul CBS consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru securitate naţională, Jake Sullivan.
"Însă cel mai important este că suntem pregătiţi pentru toate scenariile. Dacă Rusia vrea să continue pe cale diplomatică, suntem pregătiţi, dar împreună cu aliaţii şi partenerii noştri. Dacă Rusia alege calea invaziei şi a escaladării, suntem de asemenea pregătiţi pentru o ripostă fermă", a avertizat acesta.
Washingtonul îi acuză pe ruşi că au comasat aproape 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană şi că vor să creeze un "pretext" pentru o posibilă ofensivă. Kremlinul a dat asigurări duminică că nu vrea "să deruleze o acţiune militară", avertizând totuşi cu "represalii" dacă NATO nu acceptă să-ţi modifice postura considerată ameninţătoare în apropierea Rusiei.
În acest context, Kievul a anunţat, duminică, că deţine "probe" ale implicării Moscovei într-un atac cibernetic de amploare care a vizat mai multe site-uri guvernamentale ucrainene. Kremlinul a dezminţit orice implicare rusă.
"Nu m-ar surprinde deloc dacă se adevereşte că este vorba de Rusia", a reacţionat Jake Sullivan.
Totuşi, "încă nu am stabilit responsabilii pentru acest atac", a spus înaltul responsabil al Casei Albe, subliniind că "societăţile private cheie" implicate nu au indicat autorii prezumaţi. "Lucrăm din greu pentru a-i identifica", a adăugat el.
"Dacă se adevereşte că Rusia este cea care loveşte Ucraina cu atacuri cibernetice şi asta continuă şi pe viitor, bineînţeles că vom lucra împreună cu aliaţii noştri la o ripostă adecvată", a avertizat el.
El a reamintit că SUA au avertizat de "luni de zile" asupra posibilităţii ca ruşii să utilizeze astfel de acte de piraterie informatică pentru a alimenta "escaladarea în Ucraina". "Asta face parte din strategia lor, au făcut-o în trecut în alte contexte", a estimat el.