La Repubblica: Banca Vaticanului, suspectată de spălare de bani

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iunie 2010

Procuratura din Roma suspectează că Institutul pentru Opere Religioase (IOR), Banca Vaticanului, este folosit pentru spălare de bani, fiind cercetate unele tranzacţii dubioase operate prin conturile deschise de această bancă la alte 10 grupuri bancare italiene, potrivit cotidianului italian La Repubblica de ieri, preluat de Agerpres.

Prin conturile deschise de IOR la zece bănci, printre care şi grupurile de calibru cum ar fi Unicredit şi Intesa Sanpaolo, trece zilnic un flux de sute de milioane de euro care nu poate fi verificat în amănunt, în condiţiile în care, în dreptul acestor tranzacţii, este înregistrat doar acronimul IOR, fără a fi menţionate detaliile despre originea şi destinaţia banilor, realizându-se astfel un ecran protector despre care procurorii italieni bănuiesc că ar ascunde şi unele operaţiuni de spălare de bani derulate de persoane având reşedinţa fiscală pe teritoriul italian.

Alarma cu privire la nivelul ridicat de protecţie acordat de IOR operaţiunilor sale financiare a fost dată în urmă cu un an, când Unitatea de informare financiară a Băncii Italiei a sesizat Garda de Finanţe cu privire la un cont deschis de banca Sfântului Scaun la o filială a unei bănci italiene situate în imediata apropiere a zidurilor Vaticanului, prin acel cont fiind înregistrat în doi ani un flux de 180 de milioane de euro, fără a fi furnizată, însă, nicio dată de identificare cu privire la provenienţa banilor.

Când magistratura italiană a solicitat numele de destinaţie pentru fondurile tranzacţionate de IOR, a rezultat, în urma verificărilor, că o mare parte dintre acestea erau false, fiind dovedită astfel încălcarea legislaţiei în vigoare în Italia împotriva spălării de bani.

Procurorii din Roma bănuiesc că operaţiuni similare de spălare a unor bani murdari se pot înregistra şi în cazul tranzacţiilor IOR cu celelalte 10 bănci italiene. Magistratura italiană nu are însă timp la dispoziţie pentru a interveni asupra băncii vaticane, înregistrată sub jurisdicţia Sfântului Scaun, decât adresarea unei rogatorii internaţionale. Instrumentul unei rogatorii internaţionale este luat în calcul în acest moment, iar procurorii se concentrează asupra verificărilor la cele 10 bănci italiene care au înregistrat tranzacţii pentru IOR, primul obiectiv fiind identificarea beneficiarilor reali, persoane fizice sau societăţi, ai sumelor de ordinul zecilor şi sutelor de milioane de euro, menţionează La Repubblica.

În urmă cu mai puţin de un an, preşedintele IOR a fost schimbat, Ettore Gotti Tedeschi luându-i locul lui Angelo Caloia. Acesta din urmă a devenit celebru pentru fraza: "dacă banii sunt excrementele diavolului, noi, creştinii, trebuie să reuşim să le transformăm într-un bun îngrăşământ".

IOR a mai fost implicată la începutul anilor "80 într-un scandal financiar în urma crahului de aproape 1,7 miliarde de dolari al Băncii Ambrosiano, al cărei acţionar principal era. De atunci IOR a fost plasat de fostul papă Ioan Paul al II-lea sub supravegherea unei comisii formate din cinci cardinali, printre membrii acesteia aflându-se în prezent cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Sfântului Scaun şi numărul doi în ierarhia vaticană, precum şi predecesorul său Angelo Sodano, decanul de vârstă al cardinalilor italieni.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb