LA TREI ANI ŞI JUMĂTATE DE LA LISTAREA PE BURSĂ "Transelectrica", încă pe lista de achiziţii a investitorilor

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2010

"Transelectrica", încă pe lista de achiziţii a investitorilor

Una dintre cele mai atrăgătoare şi stabile companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, "Transelectrica" Bucureşti (simbol bursier TEL), este încă pe lista de achiziţii a investitorilor, spun analiştii.

Intrate la tranzacţionare la sfârşitul lui august 2006, cu un plus de aproximativ 40% faţă de preţul din ofertă, titlurile TEL au impulsionat încă de atunci întreaga piaţă, mai ales SIF-urile, care au subscris în cadrul ofertei de acţiuni a Transelectrica, afacere din care au înregistrat câştiguri substanţiale, de pe urma dividendelor.

Cu toate că societatea a fost puternic afectată de criza financiară, prin reducerea cantităţii de energie transportată, lunile de iarnă au readus pe plutire compania, prin creşterea cererii de energie electrică. De asemenea, o altă veste bună pentru transportatorul de energie electrică a fost şi majorarea tarifelor de transport şi a celor pentru serviciile de sistem de la începutul lui 2010, în urma unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), semn că anul acesta va fi mai prielnic pentru companie.

Pentru anul 2010, analiştii grupului austriac Erste, principalul acţionar al BCR, estimează o creştere cu 9,3% a cantităţii transportate, faţă de 2009, care, corelată cu creşterea tarifului la electricitate, ar putea duce la rezultate bune pentru transportatorul de energie, la finele anului. De asemenea, potrivit acestora, profitul operaţional ar urma să crească, în 2010, cu peste 30%.

În privinţa acţiunilor TEL listate la Bursă, analiştii spun că acestea au un potenţial semnificativ de creştere, indicatorul EV (n.r. enterprise value - valoarea companiei) al Transelectrica, comparativ cu cel al companiilor similare de electricitate din Europa, acesta fiind de circa 0,7 - 0,8%, faţă de o valoare unitară în rândul celor din Europa, ceea ce înseamnă că acţiunile TEL sunt evaluate mai slab, în ciuda îndatorării mai reduse a companiei şi a perspectivelor bune pe termen lung.

Pe fondul creşterilor semnificative înregistrate de emitent în ultima lună, analiştii societatii de brokeraj "Raiffeisen Capital & Investment" (RCI) au majorat preţul ţintă estimat pentru următoarele 12 luni, la 17,7 lei/acţiune, cu 35% mai mult faţă de estimarea precendentă, menţinându-şi recomandarea de "păstrare".

În prezent, titlurile TEL se tranzacţionează la un preţ de 16 lei/acţiune, ceea ce conferă companiei o capitalizare de 1,18 miliarde de lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb