La vama timpului

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 5 ianuarie 2018

Cornel Codiţă

Aşa este, bunule şi preţuit al meu cititor, ai dreptate! Timpul nu este egal pentru toţi şi nici măcar cu el însuşi decît în aparenţa creată de mişcarea regulată a mecanismelor de ceasornic. În rest, este cît se poate de diferit pentru fiecare dintre noi, nu doar din punctul de vedere al încărcăturii de evenimente pe care le conţine, ci şi din cel al modului în care curge, nu pe lîngă noi, inert, ci purtîndu-ne pe unda lui o vreme pentru a ne odihni, din cînd în cînd, la cîte un popas, ori pentru a ne scufunda definitiv sub unde, într-o bună zi. Ziua în care devenim una cu el.

Ce fel de timp se va depăna sub zodia lui 2018? Din punct de vedere uman, nu pentru puţini, va fi un timp decisiv: pentru cei care se nasc, pentru cei care mor. Sunt singurele lucruri, din viaţa fiecăruia, aflate dincolo de bariera care separă radical ceea ce suntem de ceea ce nu suntem, rostul transcendental care ne împiedică, în ciuda tuturor eforturilor şi a încercărilor noastre, să intervenim asupra acestor capete de drum, cu gîndul sau cu fapta.

Spre deosebire de timpul individual, cel colectiv este mult mai sărac şi mai slab colorat. În România, pecetea lui 2018 are ca motiv o celebrare. O sută de ani de existenţă politică şi statală, tulburată din plin, politic, teritorial, economic, uman şi cultural, de consecinţele incontrolabile ale celor trei mari războaie care au modelat acest relativ scurt interval de istorie, pentru noi, pentru Europa şi pentru întreaga lume. Dincolo de aparenţe, o sută de ani mai tîrziu, România nu este nici întreagă, nici mai sigură de ea, nici mai capabilă să se opună eficient vicisitudinilor, voinţei de putere a celor mari, ori să fructifice oportunităţile şi resursele de care dispune. România, ca stat, nu este nici mai înţeleaptă, nici mai articulată, nu are nici voce, nici aplomb pentru a influenţa decisiv cursul evenimentelor generate de marile mişcări ale tectonicii geopolitice. Excelează doar la rămînere în urmă şi la voluptatea prostiei de a se vinde pe doi bani, cui are chef şi zvîc "să o mai ia o dată". Orizontul ei de existenţă, ca şi al celor mai mulţi dintre cetăţenii săi, este cel al supravieţuirii. De azi pe mîine, de mîine pe poimîine şi tot aşa, dacă avem noroc, încă o sută de ani! Iar, dacă nu, NU! Şi, atunci, e clar... n-am avut noroc!!!

Cît despre "politica" din România nu avem nici un motiv de îngrijorare. Asemenea Jeanei, din versurile lui Mărgineanu, chiar dacă e moartă, încă înainte de a se naşte, nu e cazul să o plîngem. Trebuie să luăm lucrurile filosofic, "Jeana nu e moartă, Jeana se transformă." PSD-ul lui Iliescu se transformă în PSD-ul lui Năstase, apoi al lui Ponta, al lui Dragnea şi al tuturor celor care se vor mai folosi de acum înainte de acest uriaş paravan electoral pentru a-şi realiza ambiţiile de parvenire, pentru a agonisi averi pe seama "afacerilor" bazate pe prăduirea statului, a avutului comunităţilor locale ori al tuturor celor de la care poţi lua ceva cu japca, acoperit, fie şi parţial, fie şi numai o vreme, ori de "lege", ori de umbra binevoitoare a Stăpînilor Jocului. În realitate, PSD-ul nu se transformă niciodată, dar nici nu vrea şi nici nu poate să moară, electoral vorbind, pentru că se adapă din bazinul tot mai larg al altor şi altor generaţii de dezmoşteniţi cărora nişte circari de bîlci ai politicii le vînd iluzia "revanşei", a "recuperării", a "repunerii în drepturi", a "îndreptării nedreptăţilor" etc!!! Tot aşa se transformă, deşi mort şi ţeapăn, şi PNL-ul în PD, PD-ul în PNL, PNL-ul în ALDE şi ALDE în PSD şi toate dintr-una în alta, deşi nu sunt decît nişte mortăciuni care împut locul. O să plece Dragnea, sau nu o să plece; o să plece Tăriceanu, sau nu o să plece; o să plece Kovesi sau nu o să plece, o să plece alţii şi alţii sau nu o să plece...toţi măşti de ipochimeni ai tranziţiei... Totul se transformă, justiţie, partide, instituţii, reguli, doar pentru a rămîne în cele din urmă egale cu sine şi funciarmente ineficiente, incapabile să creeze gradul de articulare instituţională şi socială de care România ar avea nevoie pentru a ieşi de sub zodia timpului pierdut.

E clar, deci, 2018 va fi doar "un alt an de tranziţie" !!!

Opinia Cititorului ( 42 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Nici macar nu stim ce inseamna....poate ca e sinnim c zodia timpului pierdut! Eu ii doresc sa iesim din acest semn!

    1. Tranzitia sinonim cu zodia timpului pierdut..chiar imi doresc sa iesim din aceasta paradigma cumva, in acest an benefic pentru cei cu soarele in Scorpion...Jupiter, marele benefic ne ajuta!

      Salo nu se dezminte.... nici macar nu stie!. 

      Nuskin a dedicat 35 de ani de cercetare pentru a putea tine timpul e loc! Toate produsele lor naturale au scop chiar sa tina varsta pe loc.cu ajutorul vitaminelor si mineralelor..prin activarea functiei genelor tineretii!.Le folosesc si eu din dorinta de a tine timpul in loc cat mai mult..eu arat ca la 35 si ma simt ca la 20, desi am 55 de ani...Omul isi doreste vesnicia sau nemurirea dintotdeauna...sa traiasca inafara timpului...Putem pacali timpul ..nu numai cine l/ a creat pe noi.

      Sper... 

      Convinge-ne, pune o poza. O sa dam Like-uri. 

      Am facut test la herba life pentru a vedea varsta biolgica si in 2013 aveam 35 de ani...am reluat in 2017 si clmea am aceeasi varstaAm colegi care au 60 de ani cu varsta biologica de 25 ani...mie imi spun pustoaico la ministerul unde lucrez dar si in localitatea unde locuiesc..pentru ca arat ca o tanara, vesnca studenta, ma numeau profesorii.

      .Imi fac colegii poze si le pun pe facebook si acolo primesc like/uri sau comentarii de la cei care ma cunosc de la 18 ani, ca sunt... 

      S-a scris mult despre modul în care oamenii percep Timpul și Spațiul. Fizica clasică a postulat un Timp absolut, universal și un Spațiu absolut, dat de desfășurarea periodică și ritmică a tuturor fenomenelor observate. Contabilizarea periodicității fenomenelor a impus măsurarea Timpului. Acesta este Timpul Astronomic, perceput, în condițiile determinării noastre tridimensionale. Dezvoltarea științei subatomice (cuantice) a impus modificarea...

      mesaj colat de 5 ori..nu ma itrebati cum..am reusit asta...mister!

      La ora actuală, oamenii de ştiinţă pot determina cât timp mai ai de trăit doar analizându-ţi ADN-ul.

      O echipă internaţională de cercetători a găsit o modalitate de a interpreta schimbările chimice care se produc în timpul vieţii. Aceştia au lucrat la un fel de "ceas biologic" care ajută la prezicerea duratei de viaţă a unui individ. 

      Se pare, astfel, că vârsta este mai mult decât un număr, iar data apariţiei pe lume din certificatul de naştere nu e nici pe departe atât de importantă ca... 

      Hai pustoaico, fa-ma invidios; pune o poza. Poate fi si de la 16 ani. 

      Simple speculatii..... 

      Eu nu cred nici în Iehova, 

      Nici în Buddha-Sakya-Muni, 

      Nici în viaţa, nici în moarte, 

      Nici în stingere ca unii. 

      ....................... ............ 

      În zadar gândeşti caci gândul, 

      Zău, nimic în lume schimba. 

      Pot determina exact si cand vine/cand te calca tramvaiul??!. 

      Numai cei apropati imi spun pustoaico..inseamna ca esti apropiat , ma cunosti si nu e nevoie sa postez fotografii...Altii imi spuneau copilul..cand eram mai tanara.Nu mai arat ca la 16 an dar ma simt ca la 20..dar asta datorita suplimentelor alimentare care ma energeizeaza...Incearca si tu r2 de la nuskin si vei vedea.efectele.

      Si eu am facut o cra de 6 luni cu r

      R2 care contine cordyceps synensism o ciuperca a nemuririi,,din Tibet..ea e cea care reseteaza functia genelor tinretii! 

    Ministra de finante sppunea ca nu mai vrem sa muncim pe 2 lei...dar a uitaa sa spuna ca ne vindem pe 2 lei...pentru cine mai doreste sa ne mai ia o data!,,,suntem pregatiti, chiar asteptam cu voluptate!

    O alta ministra voluptoasa, taie salariile celor care nu muncesc pe 2 lei...face dreptate! 

    1. ''...Ca sa va-nsel privirea am nascocit eu timpul.

      El va arata iadul, imperiul, Olimpul 

      Si cu mândrie poarta a veciniciei masca 

      Când mama lui e-o clipa, care când sta sa-l nasca 

      Îl si ucide.Totusi, în clipa suspendata, 

      Daca din noapte-eterna o fiinta se arata, 

      El vede cer si stele, oceanul, universul;...." 

      Da,'' timpul ....nu este egal nici macar cu el insusi...".Magnifica idee! De altfel,primul paragraf e de pus in rama,la propriu. 

      Timpul e la fel pentru... 

      Buna ziua. Va rog sa imi transmiteti cine este autorul poeziei.Multumesc

      Cer scuze. Nu vazusem toata postarea. Multumesc insa pt reamintirea de Eminescu

      Domnul ziarist Pârvulescu iarăși zice multe fără sa spună nimica. Cum adica trece timpul. Normal ca trece. Totuși am plâns pentru ca nimica nu se da la pensie. Cum adică.

      Cristi C este penibil. Stie asta si insista sa demonstreze cat de mult ne inselam: este jenant de penibil.

      Nu-i el de vina; medicul de familie nu-i mai prescrie reteta gratuita.

      Mai are o sansa, vine popa cu botezul. 

      Mai tzopaitule fara bon fiscal,

      Nici sa citesti nu stii a intreprinde 

      Cand slovele iti cad, de plumb, dorsal

      Confunzi pe C. Cristi cu Cristi C cuminte 

      Sa scazi unora si sa cresti altora nu e drept!...atata timp cat preturile au luat/o razna!

      Liberi sa moara! Ce ne facem cand moneda va fi inlocuita cu timpul_cu alte cuvinte timpul reprezinta bani!

    Domnul PROFESOR.

    1. Eminescu este geial, Autorul este genial...de aceea este iubit si apreciat de cursanti, colegi...

    ... daca as analiza mai profund idea de conspiratie si as cauta cu adevarat efectele acesteia asupra psihicului uman ... as putea ajunge cu usurinta la concluzia ca ea poate aduce, paradoxal, o stare de confort ... dara confortul conduce la lene iar lenea conduce la resemnare si resemnarea conduce la depresie (ca o remarca personala, as spune ca "refugiul" in consumerism este o stare depresesiva sau sa o numim predepresiva, de dragul aparentelor) ... acea idee conform careia lumea este...

    senzational , draga domnule Codita. Sunteti totusi prea ingandurat. Bucurati-va. Nu vedeti ca functioneaza: FP manareste raportul financiar, 3 Ani mai tarziu Koneczny pleaca, Erste manareste raportul financiar 2011-2016, Beitz vine OMV manareste raportul financiar 2005-2016 Seele devine Man of the Year. Cum poate Romania sa nu influenteze :-) Blackrock ca cel mai mare administrator financiar worldwide isi inchide un ETF deoarece a manarit raportul financiar al fondului respectiv in 2012....

    In cautarea (sau pierderea) timpului, domnul Codita a ajuns in vama.

    Sa vedem ce-i gasesc vamesii. 

    1. Omul vechi..... la Vama Veche. 

    Foarte optimist autorul la acest inceput de an aniversar! parca ar fi baciul din Miorita. 

    1. Unii au si altii nu...celor care au le da mai mult si celor care nu au li se ia mai mult....asa scrie in biblie, principiul lui Matei!..cum sa mai fii optimist!_

      Pe cine reprezenta autorul acestor ineptii? in slujba cui era?. 

      De ce asta. Am plâns de revelion. Pensia este mică și lumea nu face nimica. Acuma vine și acesta așa zis ziarist și comentează. Nu se înțelege dacă a înțeles ceva. Probabil nu și nu i-o interesează. Atunci de ce mai scrie.

    💡 Toți avem 800.000 ore date în viața (pt majoritatea dintre noi au rămas jumătate). Ce vei face cu ele? Unde le vei investi? Cum le vei trai ? Alături de cine? Căror persoane și căror teluri merita sa le acorzi?

    ⏳ Sa investim orele rămase în ceea/cei ce merita cu adevărat. Asta sa ne dorim in noul An! 

    1. Tu sa zici când spui ce este cu pensia. Cum sa investești din ce bani. Toți am fost pacăliți dar mie îmi pasa de mine. Am votat și am crezut. Acuma nu se mai poate face nimica.

      Se poate, cum sa nu. Cheama urgent medicul..... 

      Cristi C este bolnav, nu ii mai da importantă. Sindrom degenerativ cronic specific securiștilor penisonați

      Iaurtule cu doctorat, nu confunda penis onarea cu aberațiile trollului care semnează "C. Cristi".

      Iata dovada: confunda pensia cu penis!!?

      macar daca s-ar satura. 

      Am scris anterior penisonați in loc de pensionați. Mare branză că iaurt bătut sunt oricum. Mai greseste omul chiar daca nu mă duce mintea deloc.

      Aferim. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb