La zece ani de la începerea războiului din Siria, ONU este încă paralizată

J.P.
Internaţional / 14 februarie 2021

La zece ani de la începerea războiului din Siria, ONU este încă paralizată

Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit săptămâna aceasta să cadă de acord asupra unei declaraţii comune asupra Siriei, în ciuda unui apel al emisarului ONU pentru această ţară pentru unitate internaţională în vederea relansării unui proces politic aflat în impas. Textul propus de Regatul Unit vizează reafirmarea importanţei rezoluţiei 2254, adoptată în 2015 şi care prevedea o revizuire a Constituţiei siriene din 2012 şi organizarea de alegeri sub supravegherea Organizaţiei Naţiunilor Unite, relatează G4media.

Pornind de la această rezoluţie, un Comitet constituţional sirian, incluzând reprezentanţi ai regimului, opoziţiei şi societăţii civile, a fost înfiinţat cu atenţie în 2019 la Geneva, dar ultima sa şedinţă de la sfârşitul lunii ianuarie, a cincea de acest gen, s-a încheiat cu un eşec, recunoscut marţi de emisarul ONU Geir Pedersen. A fost "o ocazie ratată şi o dezamăgire", a spus el.

În timpul unei videoconferinţe cu uşile închise cu Consiliul de Securitate, oficialul ONU a subliniat că "diviziunile actuale din cadrul comunităţii internaţionale trebuie să fie depăşite". Există "necesitatea unei diplomaţii internaţionale constructive asupra Siriei. Fără aceasta, este puţin probabil ca o cale constituţională să avanseze cu adevărat", a adăugat emisarul într-un scurt interviu acordat jurnaliştilor după şedinţa Consiliului.

De la declanşarea conflictului, în 2011, care a făcut peste 380.000 de morţi, cazul i-a opus foarte des pe occidentali Rusiei, principalul susţinător al regimului sirian, şi Chinei, două ţări care au recurs adesea la dreptul lor de veto pentru a li se opune europenilor şi Statelor Unite. Potrivit diplomaţilor, imposibilitatea de a ajunge la un consens asupra unei declaraţii comune a venit din nou marţi din Rusia, cu cereri inacceptabile pentru Occident. "Ruşii cer prea mult", a spus un diplomat sub acoperirea anonimatului, în timp ce altul, cerând şi el să nu fie identificat, a criticat Moscova pentru că vrea să şteargă orice idee de eşec pentru Comitetul Constituţional.

De facto, pe tot parcursul zilei, textul - AFP a obţinut mai multe versiuni succesive - a fost în mare parte modificat. Regretele iniţiale cu privire la lipsa unui început de redactare a unei reforme constituţionale au fost eliminate, la fel ca şi o referire la perspectiva organizării unor alegeri libere şi corecte în Siria. Nu a fost posibil să se obţină un comentariu de la misiunea diplomatică rusă la ONU cu privire la motivele eşecului Consiliului de a conveni asupra unui limbaj comun.

Potrivit diplomaţilor, în timpul videoconferinţei Consiliului de Securitate, occidentalii au fost unanimi în a atribui regimului sirian responsabilitatea "eşecului" procesului politic pentru a pune capăt conflictului, din cauza unor "manevre întârziate".

În faţa Consiliului de Securitate, Sven Jurgenson, ambasadorul Estoniei, ţară membră nepermanentă, a reamintit că Comitetul constituţional nu a urmărit să fie un "club de dezbatere, ci să ofere poporului sirian o ieşire dintr-un conflictde zece ani". "Este clar pentru toată lumea că guvernul sirian a profitat de şedinţe pentru a întârzia orice reconciliere reală, deturnând atenţia către alte probleme nerezolvate", a denunţat el, potrivit discursului său publicat după întâlnire de către serviciile sale.

Într-o declaraţie comună, cei trei membri ai Uniunii Europene reprezentaţi în Consiliul de Securitate, Estonia, Franţa şi Irlanda, au afirmat că "regretă că regimul sirian continuă să se opună procesului" de soluţionare politică a conflictului. "Nu vom recunoaşte nişte alegeri care nu sunt conforme cu condiţiile stabilite prin rezoluţia 2254", au adăugat aceştia. Pentru Geir Pedersen, pe lângă absenţa unităţii internaţionale, există în rândul sirienilor "o lipsă de încredere, o lipsă de disponibilitate la compromis şi o lipsă de spaţiu politic pentru a face compromisuri". El a spus că speră să se poată întoarce în curând la Damasc şi a precizat că va participa la următoarea întâlnire a grupului Astana programată pentru 15 şi 16 februarie la Soci, Rusia.

Ultima declaraţie privind Siria adoptată de Consiliul de Securitate datează din octombrie 2019. Atunci acesta a avut ca obiectiv să salute crearea unui comitet constituţional "credibil, echilibrat şi incluziv".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb