• Tabără: "Laptele se cumpără cu 1 leu şi se vinde cu 4 lei. Acest lucru este posibil din cauză că nu există un control pe filiera de produs"
• Chiriţoiu despre o nouă investigaţie privind înţelegerile la preţ: "Orice este posibil"
• Cioloş: "Comisia Europeană va lua măsuri"
Piaţa laptelui, o piaţă a cărei valoare a vânzărilor a depăşit un miliard de euro, este din nou în atenţia autorităţilor, care suspectează o posibilă înţelegere a supermarketurilor în privinţa preţurilor la produsele lactate. Instituţiile statului dau de înţeles că vor deschide o nouă investigaţie în acest sens.
Urmând principiul "pisica cu clopoţei nu prinde şoareci" , preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, nu neagă posibilitatea începerii unei noi investigaţii, după ce ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, ieri, că supermarketurile practică acelaşi preţ la lapte sau preţuri cu o marjă de diferenţiere foarte mică.
Întrebat despre deschiderea unei noi investigaţii pe problema semnalată de ministrul Agriculturii, Bogdan Chiriţoiu a declarat: "În privinţa laptelui, noi avem patru investigaţii pe care le vom finaliza anul viitor privind o posibilă înţelegere între marile magazine şi furnizori, la care există suspiciuni de încălcare a legii. O investigaţie privind o înţelegere între supermarketuri pentru preţul la lapte nu avem momentan, dar oricând putem deschide una nouă. Orice este posibil, însă niciodată nu o să comentăm o investigaţie înainte să o începem sau o sancţiune înainte să o dăm, ţinând cont că pisica cu clopoţei nu prinde şoareci".
Declaraţia preşedintelui Consiliului Concurenţei a fost făcută, ieri, cu prilejul prezentării raportului de activitate al instituţiei pe 2009, eveniment la care au participat şi minis-trul Agriculturii Valeriu Tabără dar şi comisarul european pe Agricultură, Dacian Cioloş.
În cadrul evenimentului, în care s-a discutat despre creşterea rolului concurenţei în sectorul agro-indus-trial, Valeriu Tabără a semnalat următoarea problemă: "Sunt sectoare care, deşi este criză, nu-şi lasă norma de profit mai jos şi care trebuie echilibrate. Laptele vine de patru ori mai scump în magazine faţă de preţul de achiziţie. Laptele se cumpără cu un leu şi se vinde cu 4 lei. Acest lucru este posibil din cauză că nu există un control pe filiera de produs. În plus, uneori mă surprinde acelaşi preţ peste tot în marile magazine sau un preţ cu marjă de diferenţiere foarte mică. Nu este exclus nici un anumit tip de înţelegere între cei care comercializează în defavoarea celor care produc".
Întrebat dacă a solicitat Consiliului Concurenţei să deschidă o inves-tigaţie în acest sens, Valeriu Tabără a replicat: "A fost invitaţia... nu întotdeauna trebuie s-o spui în clar... Eu am relatat un caz (n.r.- preţul laptelui). Treaba este a instituţiilor. Eu sunt un om care constată şi care uneori mai şi spune ce constată".
Ministrul Agriculturii a făcut referire şi la scumpirile anunţate de producători în ultima vreme, sus-ţinând că, din contră, preţurile ar trebui să coboare în perioada următoare: "Dacă producătorii anunţă majorări de preţuri vor rămâne cu produsele în raft şi nu cred că sunt interesaţi de aşa ceva. Nu sunt justificate creşteri de preţuri, eu cred că ele se vor duce în jos spre sărbătorile de iarnă".
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va începe o investigaţie privind o posibilă înţelegere a magazinelor la preţul laptului şi va găsi vinovaţi, comercianţii riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
• Cioloş: "În sectorul laptelui există disfuncţionalităţi. Vom lua măsuri"
Comisarul European pe Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a anunţat, ieri, că va lansa un pachet legislativ care are menirea să crească puterea de negociere a producătorilor de lapte cu procesatorii.
Dacian Cioloş a declarat: "Am ajuns la concluzia că în sectorul laptelui există disfuncţionalităţi care pot genera probleme structurale. Intenţia mea în săptămânile, lunile următoare este să propun un pachet legislativ prin care, cel puţin pe lapte, să creăm condiţiile unei reechilibrări în privinţa creşterii puterii de negociere a producătorilor de lapte cu procesatorii".
Comisarul european a mai precizat că pachetul legislativ va cuprinde şi măsuri care vor consolida rolul organizaţiilor interprofesionale, pe cel al organizaţiilor de producători la negocierea preţului de vânzare a laptelui materie primă, dar şi un contract tip ca bază de negociere.
•
• Piaţa laptelui din ţară
Prezentăm, în continuare, câteva date despre piaţa laptelui din ţara noastră:
-Fermierii primesc cel mai mic preţ pe litru de lapte din regiune, între 15-20 euro la 100 de litri de lapte;
- Piaţa este extrem de fragmentată, iar puterea de negociere a producătorului este foarte de redusă;
- Avem 850.000 de ferme de lapte, din care 90% sunt cu una sau două vaci;
- 40% din lapte este destinat autoconsumului, 36% vânzărilor directe şi doar 22% procesării;
- Avem 481 de procesatori, din care primii zece concen-trează 56% din cifra de afaceri a sectorului;
- Piaţa laptelui, valoare a vânzărilor de peste un miliard de euro;
- Nereguli scoase la iveală de o anchetă sectorială a Consiliului Concureţei.