LAS VEGAS - ASTĂZI ÎNCEPE CES 2014 Mihai Pătraşcu, evoMAG: "Produsele lansate în SUA ajung în România chiar şi în mai puţin de o lună de zile"

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 7 ianuarie 2014

Mihai Pătraşcu, evoMAG: "Produsele lansate în SUA ajung în România chiar şi în mai puţin de o lună de zile"

Consumer Electronics Show (CES) va debuta astăzi, la Las Vegas, unde giganţii tehnologiei mondiale îşi vor prezenta cele mai recente noutăţi şi vor face anunţuri dintre cele mai importante. Evenimentul reuneşte sute de companii de pe întreg mapamondul şi va oferi lansări de produse dintre cele mai inovatoare. Conform analiştilor CNBC, principala tendinţă de anul acesta va face referire la gadgeturile purtabile, care au început să răsară tot mai insistent pe "tarabele" dezvoltatorilor încă de anul trecut.

Tot mai multe produse inteligente cu care vom putea interacţiona mult mai uşor vor fi prezentate în acest an la Consumer Electronics Show (CES), ne-a declarat Mihai Pătraşcu, şeful evoMAG. Domnia sa ne-a spus: "Astfel, am putea da comenzi vocale televizorului, sau l-am putea controla prin gesturi. În plus, industria IT pătrunde tot mai mult în industria auto. Am putea asista la anunţul unor parteneriate între mari companii IT şi mari producători auto".

CES 2014 aduce în prim plan automobilul viitorului, conectat la internet şi capabil să ruleze aplicaţii software asemenea unui smartphone. General Motors a anunţat că toate modelele Chevrolet de anul viitor vor fi disponibile cu conexiune de date 4G/LTE şi magazin de aplicaţii, ca opţiuni. Cu aşa-numitul Chevrolet AppShop, compania vizează promovarea unor aplicaţii software utile la drum, cum ar fi cele meteo, de radio sau un software care prezintă în detaliu starea automobilului şi permite programarea rapidă a unei vizite la service.

Mihai Pătraşcu, directorul retailerului online evoMAG, ne-a declarat: "De regulă, la CES au loc foarte multe lansări de produse, aproape fiecare producător anunţă câte ceva nou. Deşi este un eveniment la nivel global, şi care se desfăşoară destul de departe de România produsele lansate cu această ocazie ajung destul de rapid şi la noi. De la un an la altul, timpul de aşteptare din momentul lansării unui produs şi până când acesta ajunge la retailerii din România, s-a redus semnificativ. Astfel, noile dispozitive ajung în România chiar şi în mai puţin de o lună de zile. În 2012, spre exemplu, evoMAG a fost primul magazin care a adus în ţara noastră noile smartphone-uri de la Apple, iPhone 5S şi iPhone 5C. De asemenea, am adus primii noua consolă de jocuri Xbox 360, iar exemplele pot continua".

Cât priveşte celelalte noutăţi din cadrul evenimentului, Mihai Pătraşcu a adăugat: "Zona de printing va fi bine reprezentată anul acesta la CES. Imprimantele 3D vor fi în 2014 vedetele, în măsura în care tehnologia care permite imprimarea 3D va deveni tot mai accesibilă. Producătorii de laptopuri vor pune tot mai mult accent pe funcţia touch. În plus, vom vedea tot mai multe laptopuri hibrid. O tendinţă similară, către combinarea tehnologiilor - care se va regăsi din plin la CES 2014 şi în lansările producătorilor pe parcursul acestui an - vom putea vedea la tablete şi la telefoane. Mă refer la acele «phablets», dispozitive care combină elementele tabletelor cu cele ale smartphone-urilor".

"Nymi" asigură blocarea şi deblocarea dispozitivelor cu ajutorul bătăilor inimii

Un alt aspect important pe care vor pune accentul producătorii de tablete şi smartphone-uri este acela al securităţii, în acest sens aproape toţi jucătorii din piaţă adoptând autentificarea biometrică (autentificarea pe baza amprentei). Scanerul de amprentă a apărut la dispozitivul iPhone 5S, în urmă cu câteva luni. Acest dispozitiv tinde să devină esenţial pentru dispozitivele de astăzi, mai ales dacă ţinem cont de apariţia plăţilor direct de pe smartphone sau tabletă. Ba chiar mai mult, în aceeaşi tendinţă, compania Bionym va prezenta noul dispozitiv Nymi, care asigură blocarea şi deblocarea dispozitivelor cu ajutorul bătăilor inimii.

Televizoare uriaşe, UHD

Televizoarele uriaşe, cu ecrane LED şi tehnologii "Ultra HD" (4K sau UHD), care vor sugruma tehnologia 3D din prezent, conform analiştilor The Verge, îşi vor face, de asemenea, simţită prezenţa la CES 2014.

Cea mai curajoasă abordare pare să vină de la producătorul sud-coreean LG, care a anunţat că 70% din modelele de televizoare din 2014 vor fi echipate cu sistemul de operare webOS. Platforma software de la Palm, practic dispărută după ascensiunea iPhone şi Android, caută să învie astfel pe ecranul mare din sufragerie.

LG promite că, spre deosebire de smart TV-urile disponibile în prezent pe piaţă, modelele cu webOS vor aduce o experienţă de utilizare mai simplă şi mai fluidă, cu un magazin bogat de aplicaţii şi acces la reţele de socializare.

Atât LG, cât şi Samsung vin la CES 2014 cu câte un model cu diagonala de 267 centimetri, cu rezoluţie 4K, sau UltraHD, şi raport de aspect 21:9.

Ambele companii sud-coreene vor prezenta şi modele OLED cu ecran curbat sau flexibil, care se poate ajusta în funcţie de situaţie.

Sony, Sharp, Toshiba şi Panasonic vor expune de asemenea televizoare UltraHD, cu funcţii software inteligente.

Producătorii chinezi HiSense şi TCL Corp. sunt prezenţi la CES cu televizoare 4K, prezentând noua rezoluţie drept o soluţie deja comună, disponibilă publicului larg.

Tehnologii noi în toate domeniile

La Las Vegas, companiile Misfit şi Fitbit vor prezenta noutăţile din domeniul dispozitivelor şi aplicaţiilor din domeniul sănătăţii. În acelaşi domeniu, companiile iHealth şi Telecare vor arăta cele mai inovative dispozitive care se adresează diagnosticării, monitorizării şi chiar tratării bolilor dintre cele mai diverse. De asemenea, este de aşteptat ca mai mulţi producători să răspundă gigantului Google, care urmează să comercializeze la scară largă ochelarii Google Glass începând cu acest an, şi să vină cu ceva asemănător în faţa publicului.

De asemenea, ediţia de anul acesta a CES ar putea marca transformarea computerului clasic, ce ar putea duce la rularea în acelaşi timp a sistemelor de operare Windows şi Android. Totuşi, conform unor surse din piaţă, Microsoft şi Google, dezvoltatoarele celor două sisteme, nu ar fi de acord cu această nouă găselniţă.

În cadrul CES 2014, la Las Vegas, francezii de la Parrot oferă şi două jucării de ultimă generaţie, notează BBC. Astfel, o "insectă-robot" pe două roţi care poate sări de una singură la înălţimi considerabile şi o dronă zburătoare în miniatură vor reprezenta puncte de atracţie ale evenimentului.

De asemenea, producătorul de drone DJI prezintă un octocopter capabil să transporte pe calea aerului, timp de până la 15 minute, un aparat foto profesional Canon 5D. "Jucăriile" pot fi controlate cu ajutorul smartphone-ului sau tabletei.

În zona accesoriilor digitale, un producător de ceasuri inteligente prezintă la CES un smartwatch creat de un fost designer Vertu, iar o companie din SUA a lansat o brăţară conectată la iPhone, cu senzor ultraviolet care măsoară riscul de arsuri cauzate de soare.

Un start-up din Franţa a venit la Las Vegas cu periuţa de dinţi inteligentă, care promite să studieze igiena dentară a utilizatorului, iar un producător american de accesorii de bucătărie prezintă o oală "smart", conectată la reţeaua WiFi, cu aplicaţie de setări pe smartphone.

Consumer Electronics Show (CES), care se va desfăşura în perioada 7-10 ianuarie la Las Vegas, reuneşte peste 20.000 de produse sau tehnologii prezentate în premieră către aproximativ 150.000 de vizitatori avizaţi, din industria IT sau presa de profil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb