LAURA CODRUŢA KOVESI, ŞEFA PARCHETULUI EUROPEAN:  "Nicio ţară din Uniunea Europeană nu are mâinile curate"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 26 noiembrie 2020

Verificarea cheltuirii legale a celor 1,8 trilioane de euro din viitorul cadru financiar multianual 2021-2027 şi din fondul de rezilienţă şi redresare economică, reprezintă o provocare deosebită pentru procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), a declarat Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al instituţiei respective, în cadrul unui interviu realizat de publicaţia olandeză NRC Handelsblad, publicat în urmă cu două zile pe site-ul nrc.nl şi preluat de site-ul ziare.com.

"Fondul de redresare economică este caracterizat de o flexibilitate mai mare, de o transparenţă mai mică şi, prin urmare, există un risc crescut de abuz în privinţa cheltuirii sumelor respective. De aceea, Parchetul European va avea un rol important, de protector al banilor Uniunii Europene. Vrem să recuperăm efectiv banii, dacă este necesar. Dosarele trateaza corupţia sistemică şi atacurile împotriva statului de drept în UE. Parchetul European devine parte a apărării acestui stat de drept", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Şefa EPPO a menţionat că neparticiparea statelor Danemarca, Irlanda, Suedia, Ungaria şi Polonia la instituţia pe care o conduce, nu are niciun efect, dacă fraudele cu bani europeni din ţările respective au legături cu anumite persoane fizice sau juridice din statele vecine.

"Când am luptat împotriva corupţiei ca procuror în România, au existat aproape întotdeauna legături cu cazuri din Ungaria şi Bulgaria, ţări învecinate. Cunosc bine regiunea, asta ajută. Dar acum sunt procuror în numele întregii Uniuni Europene. Şi credeţi-mă: nicio ţară din UE nu are mâinile curate. (...) Este nevoie de curaj, pentru că mergem după oameni bogaţi şi puternici. Suntem faţă în faţă cu mari corporaţii care îşi pot permite cei mai scumpi avocaţi. Uneori apar legături politice, cu un partid puternic aflat la guvernare. Deci trebuie să ţinem cont că pot apărea şi ameninţări. Trebuie să rezistăm şi la acest lucru. De aceea, toţi procurorii europeni s-au angajat să servească nu interesul ţării lor, ci interesul comun al Parchetului European", a precizat Laura Codruţa Kovesi pentru publicaţia olandeză.

Kovesi este nemulţumită că încă nu a fost aprobat bugetul UE şi, implicit, al Parchetului European, deoarece susţine că pentru combaterea fraudării banilor europeni este nevoie de înfiinţare unei divizii de analişti financiari în cadrul instituţiei pe care o conduce. Ea susţine că o astfel de divizie este necesară, deoarece expertizele naţionale diferă de la o ţară la alta.

"O ţară acordă prioritate anumitor chestiuni la care noi, în calitate de procurori europeni, vom lucra în curând. În alte ţări, aceste chestiuni cu greu ajung în prim-plan, se consideră «presupuse». Nu voi menţiona numele, dar voinţa politică este aparent mai puţin puternică în acele ţări. Acest lucru arată raţiunea de a exista a Parchetului European: stabilirea fără echivoc a priorităţilor. (...) Depinde de noi să dovedim că putem schimba lucrurile, că putem apăra valorile Uniunii Europene", a arătat şefa Parchetului European.

Conform acesteia, numai daunele aduse Uniunii Europene din fraudele cu TVA sunt estimate la 30-60 miliarde euro anual, sume la care se adaugă cele din utilizare frauduloasă pe scară largă a fondurilor europene.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mai concret..."stăpânii banilor" și-au tras Parchet, pe model DNA după ce experimentul din Romania a dat rezultate. Foarte tare.

    Ce-a zis președintele de 1.000.000.000 de ori ??? N-au săpun și apă... ????

    ...NOI REZULTĂ -LOGIC - SĂ NU NE SPĂLĂM NICIODATĂ....EVRICA ....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb