Laurenţiu Urluescu, AFEER: "Preţurile de echilibrare au crescut într-un mod nesimţit"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 iulie

Laurenţiu Urluescu, AFEER: "Preţurile de echilibrare au crescut într-un mod nesimţit"

English Version

Furnizorii se lovesc în această lună de preţuri imense pe piaţa de echilibrare, preţuri ce au ajuns la un nivel chiar de 16.000 lei pe Megawatt, ne-a transmis Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Laurenţiu Urluescu a precizat: "Dacă măsurile dispuse de premier vor fi implementate, va fi ceva mai bine, dar acum depinde şi de producţie, deci nu garantează nimeni că totul va fi perfect. Oricum proiectul de ordin propus de ANRE privind preţurile din piaţa de echilibrare s-ar putea să aducă mai multă disponibilitate în această piaţă şi să fluctueze mai puţin preţurile. Companiile de furnizare au probleme în această perioadă din cauza preţurilor de echilibrare care au crescut într-un mod nesimţit şi depăşesc cu mult marja componentei de furnizare care trebuie să acopere şi costurile financiare - mai ales că statul ne-a decontat după un an preţurile plafonate pentru consumatorii finali - şi toate celelalte servicii. Acum ne-am trezit pe dezechilibre cu nişte costuri mai mari decât toate componentele reglementate; de exemplu, la un furnizor mediu doar dezechilibrele se duc undeva la 90 lei pe Megawatt oră, ceea ce este imens. Din păcate, deşi noi am solicitat o plafonare a acestor preţuri, ANRE propune o altă metodă de calcul, dar e un început bun pentru că va permite cumva prin medie să iasă preţul de echilibrare cu mult mai mic decât este în prezent. Ne aşteptăm ca noul model de calcul să ne reducă pierderile înregistrate. Din păcate nu s-a făcut niciun studiu de impact al acestui mod de calcul, pentru a estima cam care ar fi reducerea respectivă. Mă aştept ca în prima jumătate a lunii viitoare acest ordin să fie aprobat, pentru că orice întârziere a aprobării lui îngreunează activitatea furnizorilor de energie, care se confruntă deja cu pierderi însemnate după primele două luni de vară. În ceea ce priveşte reflectarea acestor pierderi în factura achitată de consumatorii finali, aceştia beneficiază până în aprilie 2025 de schema de plafonare aprobată de guvern. Acum, e drept, că cei cu plafonul mare, de 1,3 lei pe Kilowatt, care beneficiază în acest moment de oferte de preţ sub acest plafon, este posibil să simtă în factură şi diferenţa de preţ de echilibrare. Nu vorbim despre tot acest preţ, deoarece conform legii ni se recunoaşte doar o parte din aceste costuri şi acelea se vor resimţi. Pe termen scurt aceste pierderi rezultate din dezechilibre vor fi acoperite de companii prin credite luate de la bănci, pe care le vor plăti în timp. Dacă nu vor reuşi să le achite până în aprilie 2025, probabil că unele companii mai afectate de dezechilibre vor transfera o parte din aceste costuri în factura pe care o va achita consumatorul final. De aceea intervenţia ANRE pe piaţa dezechilibrelor este mai mult decât necesară".

În privinţa penelor de curent din ţara noastră înregistrate în ultima perioadă, preşedintele AFEER a arătat că acestea au fost doar pene locale, cauzate de creşterea exponenţială a consumului în anumite zone unde reţeaua de distribuţie este mai slabă şi cedează. Domnul Urluescu a mai spus că întreruperi de curent vor fi tot timpul în momentul în care consumul creşte foarte mult în zonele respective; vara din cauza aparatelor de aer condiţionat, iarna din cauza aparatelor electrice de încâlzire, etc..

Domnia sa precizat că nu se poate vorbi despre blackout în România, deoarece o avarie majoră de sistem se întâmplă din nefuncţionarea în cascadă a unor linii majore de transport, şi nu din cauza echilibrării producţiei în consum.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. specula...specula...specula... baietii..... hai de luati...specula...specula...sp ecula...baietii....

    s c c r e t 

    1. ce specula my frend, lacomia hidroelectrica, ca aia incaseaza toti banii

      am zis sa verific ultimele date....

      doar cost dobanda si ppi ce mai sunt in luna.... in rest toate incep sa cada (relativ) secerate: 

      gaze naturale = pe burta in cap... 

      bula uraniu = sparta 

      crude oil = spart (doar daca nu incepe un razboi in iarna sau anul urmator) 

      carbune = spart..... 

      deci sa se inceteze cu specula...si sa lase populatia sa isi traiasca asa cum poate saracia energetica...de care tot are romania parte de dupa epoca de aur.... de peste 30-40- si cv de ani... saracie energetica avem parte.... 

      s c c r e t 

      si bula pe electricitate... in mai multe state din regiune...e sparta... doar nesimtiti de la noi se tin de marlanii.... si tare am banuiala ca e gov ....principalul ca sa isi regleze deficitul marlanul...pana mai amana alte taxe de pus pe burta cetateni...dupa alegeri....

      s c c r e t 

    Ati terminat carbunele ca asa v-a spus stapnul si acum veniti sa ne spuneti de preturi. Tot CSA-ul in frunte cu Iohannis, cu Virgil Popescu (un tra.d.a.tor), cu cei din SRI, DIICOT, DNA ar trebui sa infunde puscaria. Au distrus independenta energetica a Romaniei. Ar trebui declarate persoane nongrata ei si familiile lor si toti bagati in puscarie, Poporul idiot doarme in continuare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb