Legea achiziţiilor publice a fost aliniată la normele europene prin ordonanţă de urgenţă

Alina Toma
Ziarul BURSA #Politică / 20 aprilie 2006

Executivul a aprobat în şedinţa de ieri o Ordonanţă de Urgenţă privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii. "Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul onorează un angajament de integrare europeană şi rezolvă o situaţie semnalată cu steag roşu în raportul de monitorizare al Comisiei Europene din octombrie anul trecut", a declarat Oana Marinescu, purtăto-rul de cuvînt a Guvernului.

Printre cele mai importante principii introduse de ordonanţă se numără transparentizarea contractelor de achiziţii publice. Astfel, dosarele de achiziţii publice vor avea caracter de informaţie publică. Un alt punct se referă la obligativitatea autorităţilor contractante de a trimite, începînd cu data de 1 ianuarie 2007, invitaţiile de participare la licitaţii spre publicare în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) şi, după caz, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Oana Marines-cu a precizat: "Consecinţa acestei măsuri este că invitaţiile de participare vor fi accesibile tuturor operatorilor de pe piaţă. Astfel, nu vor mai exista suspiciuni legate de existenţa unor înţelegeri prealabile între autoritatea contractantă şi anumiţi ofertanţi".

Noile prevederi în domeniul achiziţiilor publice intră în vigoare începînd cu data de 1 iulie 2006, a mai spus Oana Mari-nescu.

Noua legislaţie integrează într-o viziune unitară atît sistemul "tradiţional" al achiziţiilor publice, cît şi sistemul "achiziţiilor electronice", evitîndu-se, în acest mod, suprapunerile legislative, precum şi reglementări referitoare la atribuirea contractelor de concesiune de lucrări/servicii sau alte forme de parteneriat public-privat.

Intrarea în vigoare a noii legis-laţii în materie de achiziţii publice, cu cel puţin şase luni înainte de data aderării, este imperios necesară pentru a se asigura o perioadă de adaptare suficientă a utilizatorilor finali la noile prevederi legislative. Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct, lucrări, produse sau servicii, a căror valoare, fără TVA, nu depăşeşte echivalentul în lei a 5.000 de euro pentru fiecare categorie de lucrări similare, produse similare sau servicii similare, în parte.

Potrivit modificărilor aduse de ordonanţa adoptată ieri, se evită excluderea din procedura de atribuire a ofertanţilor care, în conformitate cu vechea legislaţie, nu puteau îndeplini anumite criterii restrictive, atîta vreme cît rezultatul urmărit de autoritatea contractantă este asigurat.

Autoritatea de Reglementare in Domeniul Achiziţiilor Publice trebuie să elaboreze normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă, pe care le supune spre adoptare Guvernului, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb