Legea carantinării şi izolării a trecut de Camera Deputaţilor

A.B
Politică / 9 iulie 2020

Legea carantinării şi izolării a trecut de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat, cu 266 voturi pentru, 11 împotrivă şi 8 abţineri, legea carantinarii si izolarii în caz de epidemie şi risc biologic. Proiectul va fi înaintat Senatului, spre adoptare în şedinţa programată mâine, în calitate de for decizional.

Înainte de analizarea şi modificarea proiectului legislativ înaintat de Guvern, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a spus: "Este un proiect de lege general ce prevede toate aspectele legate de carantinarea în situaţii epidemiologice sau de risc biologic. În corpul legii există mai multe definiţii care clarifică fiecare din termenii folosiţi. Pentru carantină şi izolare am adoptat terminologia din regulamentul sanitar internaţional. Carantinarea este pentru persoanele potenţial infectate şi care sunt în perioada de incubaţie. Izolarea se referă la persoanele bolnave".

Arafat a precizat că autorităţile se confruntă cu o situaţie serioasă a detaşării personalului medical şi a fost prevăzut în proiectul de lege ca detaşarea să fie făcută prin ordin pentru o perioadă limitată de 30 de zile.

"Proiectul aşa cum l-am finalizat cu toţii este un proiect valid, care ne va permite să facem lucrurile aşa cum trebuie", a concluzionat şeful DSU.

Deputaţii au fost de acord ca prima detaşare, de 30 de zile, să fie efectuată fără acordul persoanei detaşate şi nici a angajatorului, urmând ca la prelungirea acesteia să se obţină şi acordurile respective.

Prin hotărâre a Guvernului se va stabili lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu, sau în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază, în care se tratează. Măsurile de izolare se aplică pentru persoanele bolnave, cu semne şi simptome sugestive sau purtătoare ale agentului patogen.

Conform amendamentelor dezbătute de Camera Deputaţilor, carantinarea şi internarea se vor face cu consimţământul persoanei respective. În cazul izolării, aceasta se va face la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate.

Măsurile de carantinare şi izolare vor fi dispuse, în cazurile individuale, prin decizie motivată a Direcţiei de Sănătate Publică, document care va conţine menţiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.

În cazul unor grupuri populaţionale care sunt susceptibile de a prezenta risc epidemiologic şi biologic pentru sănătatea publica, decizia se ia de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Măsurile şi grupurile populaţionale se stabilesc de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă în baza propunerii Grupului de suport tehnico - ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

Bunurile suspecte de a fi contaminate, sunt carantinate până la decontaminare sau distrugere, după caz, conform prevederilor legale in vigoare. Decizia de carantinare este un act administrativ şi va fi comunicată persoanei al cărui bun se carantinează. Procedura de aplicare a măsurii de carantinare a bunurilor se stabileşte prin ordin al Ministrului Sănătăţii. Nu pot fi carantinate bunurile de folosinţă personală aparţinând persoanelor internate sau aflate în carantină sau izolare. În cazul distrugerii bunurilor, proprietarul acestora va fi despăgubit, din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Din textul Guvernului a fost eliminată posibilitatea autorităţilor de a introduce în carantină instituţionalizată persoanele care nu respectă măsura izolării. Pe de altă parte a fost menţinută măsura sancţionării pentru persoanele aflate în izolare sau carantină în sensul în care acestea rămân obligate să suporte cheltuielile, dacă fug din izolare sau carantină.

Proiectul de lege mai prevede că orice persoană, care este carantinată sau izolată potrivit noilor dispoziţii, poate introduce, pe toată durata carantinării sau izolării, acţiune la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are reşedinţa ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situată unitatea sanitară în care este internată, solicitând revizuirea măsurii sau încetarea acesteia. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru, iar judecarea lor se face de urgenţă şi cu precădere, nefiind aplicabile prevederile din contencios administrativ privind existenţa unei plângeri prealabile.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Și cum depune cererea dacă e carantina? ????????

    Penibil 

    1. penibil esti tu, online se face

      și dacă are bunurile(telefon/laptop) carantinate sau confiscate pentru distrugere!?

      Ești prost? "Nu pot fi carantinate bunurile de folosinţă personală aparţinând persoanelor internate sau aflate în carantină sau izolare."

      Sau dacă tata Floarea din Bobohalma, cea cu două clase primare si-a uitat laptopul acasă si nu are cum să trimită on line cererea?

    Sunt măsuri efectiv fasciste care nu au de-a face cu democrația sau drepturile omului.

    Încet, încet, pe tăcute, FIARA își face culcuș la Palatul Victoria și probabil se va instala din în Casa Poporului. Se poate arbora drapelul negru al FIAREI întunecate in Romania și instala tablouri cu Iohannis în geaca neagra peste tot. Spitalele sunt noul gulag stalinist in care pot ajunge oricând adversarii regimului. 

    1. Ba, tu ai Covid?

    Oameni buni, treziți-vă la realitate!!! Astia fac ce vor din noi datorita intereselor ascunse!!!

    Ati vazut voi pe careva bolnav de corona in ultimele 2 săptămâni???? Nu vedeți ca isi bat joc de NOI?????? 

    1. Daca traiesti la sat, de aceea nu vezi. Am doi prieteni care sunt la ATI, asa ca nu mai spuneti ca nu exista. Daca nu crezi, nu-ti mai imprastia stupizenia peste tot. Este pentru prima oara in istorie cand TOATE statele sunt de acord cu o chestie.

      Dar de aia plătiți să spună că au murit rudele de cap-vid ai de spus ceva? Și dacă ai prieteni la ați, tu cum de nu ai covid și scrii pe net, culmea, tocmai aici. Sictir mai jigodie!

      Sunteti infectati toti; ce naiba va irită așa de tare?

    Romani treziti va, daca nu vine nazismul..Cred ca trebuie sa luam exemplul de la sarbi..iesim iar in strada daca e nevoie

    Este o lege care ne va îngenunchea . Dictaturaaaaa

    Ar trebui sa va dam in judecata pentru incalcarea drepturilor omului ,sa va fie rusine pentru bataia de joc cu care conduceti tara asta asta intrece orice limita a bunului simt ,sa vi se usuce mainile tuturor celor care ati votat pro mar e Dumnezeu si-o sa va mai aleaga tata mare

    Mai JOIANIS, cum decizi tu care-s bunurile ce nu pot fi dezinfectate , cum te-ai gandit ca poti sa-mi institutionalizezi copilul in cazul in care ambii părinți suntem pozitivi? No ,acu stiu ca tras toata viata ta cu gloanțe oarbe ,da sa te ia dracu ' de te atingi de bunurile sau progeniturile cetățenilor cu ușurință

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb