Legea dării în plată a trecut de comisiile de raport, fiind respinse amendamentele BNR şi ale băncilor

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Politică / 17 februarie 2016

Legea dării în plată a trecut de comisiile de raport, fiind respinse amendamentele BNR şi ale băncilor

Legea dării în plată se va aplica şi creditelor Prima Casă, potrivit voturilor din comisiile pe fond

--------

Actualizare 17:20 Zamfir: "Legea se va aplica şi creditelor în derulare şi este un lucru absolut firesc"

Deputatul Zamfir a declarat astăzi, la finalul dezbaterilor din cele comisii reunite de la Senat, că i se pare "firesc" ca Legea dării în plată să se aplice şi creditelor în derulare, informează surse din presă.

"E o veste foarte bună pe care vreau să le-o dau celor peste 800.000 de familii din România care au astăzi dificultăţi în a-şi plăti ratele şi altor câteva sute de mii de familii care au probleme în a-şi plăti ratele, chiar dacă nu au restanţe. Toate amendamentele pe care eu le-am propus în legătură cu această lege au fost adoptate şi vreau să confirm faptul că de lege vor beneficia şi persoanele care au fost deja executate. Ele vor putea să meargă la instanţă, pentru ca aceasta să constate faptul că li s-a executat bunul şi li se va sista, cu această ocazie, poprirea pe venituri. Cred că e un lucru absolut firesc ca omul care deja a fost executat să nu mai fie nevoit să plătească până la sfârşitul vieţii. Legea se va aplica şi creditelor în derulare şi este un lucru absolut firesc, pentru că nu poţi să spui că vrei să-i ajuţi pe cei cel puţin 800.000 de oameni care astăzi au dificultăţi de plată, dar legea să se aplice de acum încolo, aşa cum vrea BNR. E foarte firesc ca legea să se aplice şi creditelor în derulare", a afirmat deputatul liberal.

În ceea ce priveşte Programul "Prima casă", iniţiatorul Legii dării în plată a menţionat că acesta ar putea fi derulat printr-o agenţie guvernamentală, special înfiinţată, dacă "nu-l mai vor băncile".

"Programul «Prima casă» este un program pe care băncile îl doresc. La Programul «Prima casă» statul garantează 50% pentru cetăţeni. Ce nu s-a spus până acum foarte clar, mai ales de către Banca Naţională, este ce se întâmplă cu persoana care nu-şi mai poate plăti rata. În momentul în care cetăţeanul nu-şi mai poate plăti rata, statul într-adevăr plăteşte băncii datoria respectivă, dar, după aceea, statul român, prin ANAF, se îndreaptă asupra cetăţeanului ca să-şi recupereze datoria, iar penalităţile de la ANAF sunt absolut zdrobitoare. Şi atunci eu am vrut să evităm ca în viitor să avem două situaţii de consumatori - cei care au luat credite în condiţii normale vor răspunde numai în limita bunului ipotecat, iar cei care au luat prin «Prima casă», pe lângă faptul că vor răspunde cu bunul ipotecat, vor fi urmăriţi pe viitor pentru recuperarea pagubei. Programul «Prima casă» sigur că va continua. Nu-l vor băncile, putem face oricum o agenţie guvernamentală. Dacă statul decide să subvenţioneze locuinţe pentru tineri, o poate face fără nicio problemă", a explicat Daniel Zamfir.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a afirmat, la finalul discuţiilor, că decizia comisiilor de specialitate din Senat a fost una împotriva argumentelor BNR, dar instituţia îşi va susţine în continuare punctele de vedere.

"Decizia de astăzi a comisiilor a fost împotriva argumentelor noastre. Vom susţine în continuare argumentele noastre în plenul Senatului şi, mai departe, la Camera Deputaţilor. De asemenea, vom încerca să convingem plenul Senatului şi Camera Deputaţilor despre câteva elemente care trec de domeniul neconstituţionalităţii şi evoluează înspre zona literaturii. S-a decis astăzi în cele două comisii, de exemplu, că, în situaţia în care două persoane sunt coproprietari ai unui bun, una dintre ele poate decide să cedeze bunul şi fără acordul celeilalte. S-a decis, de asemenea, că atunci când o persoană a pus un bun garanţie către doi creditori poate să dea bunul respectiv întâi unui creditor, în acelaşi timp şi celuilalt creditor. De asemenea, vom explica şi în plenul Senatului că, în momentul în care se decide anularea garanţiilor acordate deja de către stat în cazul Programului «Prima casă» pentru cei peste 150.000 de debitori, înseamnă că statul îşi reneagă propriile obligaţii, deci este o formă de default de stat. Evident, acest lucru va trebui înţeles şi înlăturat din legislaţie", a spus Olteanu.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:13

Proiectul legii dării în plată a fost votat de senatorii din comisiile pe fond reunite, Juridică şi Economică, în varianta propusă de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind respinse propunerile BNR şi ale bancherilor, astfel că legea va fi aplicată şi contractelor în derulare, fără plafonare, informează Mediafax.

Astfel, senatorii din comisii vor trimite raportul şi avizul legislativ în plenul Senatului, unde reprezentanţii Băncii Naţionale şi ai bancherilor îşi vor susţine din nou amendamentele.

Principalele aspecte ale proiectului de lege, în forma adoptată miercuri de comisii, vizează aplicarea retroactivă, la contractele de credit aflate în derulare, inclusiv pentru cele contractate prin programul Prima Casă.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:23

Daniel Zamfir a declarat: "La Prima Casă, Statul garantează 50% pentru cetăţean. Banca neavând niciun risc, îşi permite să coboare avansul.

Ce se întâmplă dacă peste 10 ani îşi pierde locul de muncă şi nu mai poate plăti? Statul va plăti băncii, banca fiind liniştită. Numai că Statul se va îndrepta prin ANAF ca să-şi recupereze banii. Cetăţeanul poate fi urmărit pe venituri pentru partea Statului. În schimb, unul care a luat un credit normal, i se va stinge datoria. Adică au parte de tratament inegal. Dacă Statul îşi asumă că nu îl va urmări pe cetăţean, s-o facă. Îşi asumă sau nu?", potrivit Hotnews.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:15

Daniel Zamfir, iniţiatorul legii, a afirmat: "Nu vor beneficia de această lege cei care au luat credite pentru afaceri, ci consumatorii.

Tot la solicitarea Preşedintelui, propun să mărim termenul în care un consumator poate solicita darea în plată de la 15 zile la 30 de zile.

Avem un caz în care un client va fi urmărit de banca până când va avea 104 ani, pentru un credit. O să va prezint imediat acest caz, i s-a luat casa, a plătit cât a putut plăti. Au fost 32 de oameni care s-au sinucis din cauza băncilor.

ANPC a câştigat un proces cu o banca OTP, pe motiv că banca avea o clauză abuzivă care privea dobânda. Banca mărea când voia ea dobânda, practic. Banca aceea va avea de restituit clienţilor circa 80 de milioane de euro. Dar celor care s-au sinucis, cine le mai dă înapoi ceva?", potrivit Hotnews.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:10

Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, a declarat: "Noi am înaintat şi în scris un material care vine să transpună în reformulări cererea de reexaminare a Preşedintelui României. Abordarea presupune abordarea din perspectiva socială a legii şi citez «problematica are şi conotaţii sociale». Preşedintele mai ridică explicit chestiunea programului Prima Casă. În actuala formulare, programul este desfiinţat. Ultima chestiune de principiu este cea legată de accesul la credit al generaţiilor viitoare. Discuţia de ieri echivalează cu o respingere a cererii Preşedintelui, dar Parlamentul este suveran în această privinţă", potrivit Hotnews.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:56 Legea dării în plată se va aplica şi creditelor Prima Casă, potrivit voturilor din comisiile pe fond

Legea dării în plată se va aplica şi celor care au contractat credite prin programul Prima Casă, au votat senatorii din comisiile Economică şi Juridică reunite, fiind respinsă cererea băncilor şi a BNR de a fi exclus programul guvernamental din proiectul de lege, transmite Mediafax.

Senatorii au votat cu 7 voturi "pentru" excluderea creditelor din programul Prima Casă şi 8 voturi "împotrivă", precizează sursa citată.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru a pledat anterior, ca şi reprezentanţii BNR, pentru excluderea programului Prima Casă din sfera de aplicare a legii dării în plată.

"Sunt 160.000 de beneficiari ai Primei Case în prezent. Dacă programul nu este exceptat, programul nu mai are nicio valabilitate. Problema e dacă ne mai dorim acest program sau nu. Programul este foarte util", a spus Jiru.

(I.D.)

-----------

Actualizare 14:35 Liviu Voinea (BNR): "Rata de neperformanţă a creditelor acordate în Programul «Prima casă» este de 0,04%"

Aproape 160.000 de persoane au contractat credite ipotecare prin Programul "Prima casă", iar rata de neperformanţă a acestor împrumuturi se situa, la finele anului 2015, la 0,04%, potrivit datelor prezentate astăzi de către Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul dezbaterilor din Comisia Economică a Senatului, pe tema proiectului Legii dării în plată, potrivit unor surse din presă.

"În ceea ce priveşte Programul Prima Casă, numărul debitorilor era, la finele anului trecut, de 159.106 persoane, adică 91,4% din toţi debitorii care au luat credite ipotecare. Rata de neperformanţă a acestor credite este de 0,04%. La finele anului 2015, un număr de 474.420 de persoane aveau credite garantate cu imobil şi exista un sold de 77 miliarde de lei. Din acest total, 174.000 de debitori au contractat credite ipotecare, 155.000 alte credite, iar 163.000 au contractat credite de consum cu garanţii ipotecare", a afirmat Voinea.

Potrivit lui Voinea, majoritatea românilor s-au împrumutat în valută, respectiv 316.000 de persoane, iar 10% au contractat împrumuturi în franci elveţieni, cu un sold de 7,3 miliarde lei.

"Majoritatea debitelor, adică 99%, au valori de sub 150.000 de euro. Rata creditelor neperformante aferentă creditelor ipotecare este de 2,6%, iar numărul debitelor cu restanţe între 30 şi 90 de zile, la 31 decembrie 2015, este de 13.443, în timp ce cu întârzieri mai mari de 90 de zile se aflau 17.500. De asemenea, 3.099 de persoane aveau restanţe pe credite ipotecare între 30 şi 90 de zile. Din totalul creditelor acordate, 96% au garantat cu clădire rezidenţială, restul cu terenuri. Rata de neperformanţă pentru cei care au garantat cu terenuri era de 30%, iar la cei care au garantat cu case, de 4%", a precizat viceguvernatorul BNR.

Propunerea referitoare la Programul "Prima casă" este discutată de Comisia de fond.

(S.A.)

----------

Senatorii din Comisiile Juridică şi Economică au început dezbaterea pe Legea dării în plată

Senatorii din Comisia Juridică şi cea Economică au început, la ora 13:30, discuţiile privind reexaminarea Legii dării în plată, după ce ieri dezbaterea a avut loc la Comisia Buget-Finanţe, care a dat un aviz consultativ, potrivit unor surse din presă.

Cele două comisii pe fond urmează să dea avizul final pe proiect şi vor întocmi raportul pe care-l vor înainta plenului Senatului pentru votul final.

La dezbatere participă viceguvernatorii BNR Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea, secretarii de stat din Ministerul Finanţelor Enache Jiru şi Attila Gyorgy, directorul general al Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, precum şi preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu.

Mai sunt prezenţi Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), reprezentanţi ai Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPRB), ai asociaţiei Parakletos, ai Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), dar şi clienţi ai băncilor.

Vă reamintim că senatorii din Comisia Buget-Finanţe au respins ieri propunerile BNR de a se introduce în proiectul legii dării în plată un plafon de 150.000 euro la valoara creditului cu garanţii imobiliare, precum şi ca rata să reprezinte peste 65% din veniturile debitorilor.

Opinia Cititorului ( 72 )

  1. Cristiana Anghel,: Dl Guvernator a avut credit in franci elvetieni si vad ca acum nu-l mai are. De ce pentru el s-a putut si pentru oamenii obisnuiti, nu?

    1. precupeata aia este proasta de bubuie

      da, dar se apropie alegerile. iar taricenii dau orice semn in "favoarea" realegerii lor.

      Orice da bine la public este atacat cu aceeasi promptitudine a tipului Dinu Paturica. 

      eu o intrebam pe tanti asta e normal sa plateasca viitorul client pentru vila lui voevozeanu prezent aici in sala sau pentru vila fostei cameriste de hotel bejan? cred ca tacea malc zarvagioaica. hai ca poate ma ia nebuneala si ma duc odata la o discutie din asta cu documente cu toate averile astora postaci chf in frunte cu aldea anton chirila arpad hadareanu necula si restul de sleahta

      am uitat sa adaug la taricenisme (alea care au dat incredere CONSUMATORILOR): Romania are o economie care DUDUIE...

      pai cum sa nu fie normal? tanti aia draguta, folcut parca, are credit prin prima casa, adica garantata de voievozeanu si restul musteriilor imprumutati in chf

      mergi tata cu documentele in comisii. chir te ruga,m frumos

      dar sa le iei si pe ale celor care supravegheaza, ok?

      iti spun un secret, voivozeanu te asteapta la o scalda, la vara, in piscina lui... iti da si o bere, il rog eu frumos! 

      90 la suta dintre cersetorii vostri au tot prima casa asa ca iar mananci rahat cu polonicul. restul musteriilor daca au avut venituri de vile, in caz ca au dus acte corecte, au venituri si sa isi plateasca ratele nu trebuie sa se adape din banii altora. dar nesimtirea voastra a astora din sekta nu cunoaste limite. va mai mirati de va injura pe zi ce trece tot mai multa lume.

      sa mori tu! cred ca daca ma vede acolo ii sare din cap si putinul par care il mai are. ai grija cu ce iti doresti ca s ar putea sa se implineasca. vezi, nu intindeti mult coarda milogilor.

      mai draga,

      nu meriti nici macar injuraturile pe care nu le-am gandit, daramite alea clasice. 

      dar nu ma pot abtine sa remarc faptul ca esti membrul grupului nostru, deci tot in cacat, ca si noi. probabil ca pe tine te trimite seful tau de la banca, ca sa nu te execute, in fata calculatorului si sa injuri si sa prostesti... spor la treaba. 

      si cum spuneam mai sus, inerveaza-te si mergi cu averile noastre la comisii, ok?

      iar cu sekta las-o mai moale, ca nu face bine la lingurica.... 

      esti praf. nu sunt nici in grupul vostru de doi lei si nu am nici vreun credit. informatiile circula pe net. de prin ianuarie 2015 radeau zoso si ai lui de voi. si da actionati ca o sekta fara sa va pese de altii, ii spurcati pe aia care vor credite ii injurati pe aia care care lucreaza in constructii pe oricine nu gandeste toxic ca voi. amenintati cu bataia, chiar azi era aici un tamp de al vostru care avea chef sa se ia la bataie cu un tip. n am ce cauta in mizeria voastra de grup cu oameni infecti de genul asta. asta timp in care va dati mari curati dar sunteti plini de bube in cap.averile voastre va permit sa va platiti ratele dar voi ca niste hoti vreti sa bagati mana in buzunarul altora. pe urma cand se prind aia veniti si ii luati la injuraturi. vai de voi.

      numele astea sunt publice pe pagina voastra oficiala, care apropo e plina de insulte si calomnii. cam tot ce e scris acolo nu prea e compatibil cu codul civil pe alocuri nici cu cel penal.

      problema nu e ca unul are vila. foarte bine, bravo lui ca s-a descurcat. dar cand bnr-ul vine si spune ,,hai sa facem o lege prin care sa va salvam pe voi dar sa nu ii nenorocim pe aia care vor lua imprumuturi pe viitor,, iar ala cu vila vine si spune ,,nu domne daca nu ii nenorocim si pe aia din viitor nu mai are rost legea,, atunci chiar avem o problema. altfel sa imi spuna si mie cineva de ce s-a creat presiune prin bocete si plansete ca sa se respinga chiar amendamentele care ii aparau pe viitorii debitori.  

      Mai draga [...]. esti plin de aceeasi mizeire, si nu mai schimbi placa. dar cam ce dovezi ai tu, un [...]care vomita la ficare articol aceeasi mizerie, sistematic. pai ma sclavule, ia arata tu cum faci treaba asta! Fi barbat ma [...]si iesi in fata cu informatile tale pretioase! Hai [...]sa vada tara de ce esti tu in stare! Hai orcule, care stai tu la subsolul tau imputit si scri tu pe net de acolo. Arata-te martalogule! Fi barbat o data in viata! Ce zici te tine, sa fi tu cel care se enerveaza? Sa stie lumea c

      Amice, esti idiot?...Cum va plati viitorul client? Pe tine te doare ca nu vei mai avea posibilitatea sa platesti pina la adinci batrineti un credit, daca, spre exemplu, ai un accident peste 10 ani si nu-ti mai poti plati ratele? Esti innebunit ca nu vei mai putea plati "doar" 15 % avans dintr-un pret artificial umflat? Te doar ca bancile nu se vor mai putea [...] pe tine?...Esti idiot???

      spectacol ieftin faceti voi cretinel. imi spui mie sa schimb placa dar voi de ce nu o schimbati? de ce ati refuzat prin gura vilierului orice solutie care nu baga altora costuri suplimentare? arata te tu robule care iti pui consoarta ca sa planga pe la televizor sa manipuleze lumea mincinos. arata te tu sa te ia toata tara in ras. pai tu esti barbat ma? :))))) vai de capul de tau de imputit. daca sunteti curati ca lacrima de ce sariti ca arsi cand va atinge cineva unde va doare cel mai tare? nu stiti decat sa mintiti si sa faceti circ.

      Ii gasesti peste tot in zona de comentarii si o fac pe bani. De asta si put de la o posta, n-au nicio noima, vor ceva ce pare ca nu le place, ce le place ar vrea, dar sunt platiti sa spuna altceva. :)))))))

      care este pagina noastra oficiala?

      si voi pe ce o faceti ca vad ca o arzi aici toata ziua. daca erati oameni de buna credinta nu niste jigodii de ce v ati scurs plangand pe pereti cand se propuneau amendamentele care nu ii aparau pe cei care vor face credite in viitor? zi ma putoare! nu va afectau pe voi cu nimic ii aparau pe altii care nu sunt vinovati de prostia din capetele voastre. dar cum sunteti niste putregaiuri v ati dus cu smiorcaiala falsa ca sa ii terminati si pe altii.

      *care ii aparau pe cei care vor face credite in viitor

      Merită savurate. :))))))))))) Începe iar lobbyada bancardă cu scrisori trimise de către Draghi, Junker și La Gard.

      Și chinul vostru, al bancarzilor de grădină și al postacilor agramați și analfabeți funcțional, merită savurat. :))))))))) 

      ba nemernicule tu raspunde de ce ati vrut ca niste lepre sa respingeti amendamentul ala. nu spune tu ce vrei prostac tembel. ati plans ca va scot ochii bancile cu tinerii. bun. au venit aia de la banci cu un amendament care daca se aproba nu va facea voua nici bine nici rau dar ii apara pe altii de legea voastra. voi ca niste viermi ce sunteti ati dat o in smiorcaiala pana s a respins. de ce? va spun eu de ce pentru ca sunteti niste secaturi care se bucura de necazul altora de asta.

      Vorbesti de amendamentul prin care legea darii in plata se aplica facultativ?

      Poate ar fi mai bine s-o respecte daca tot e lege. 

      Sufera tinerii daca nu mai sunt incălțați de bănci cu credite de sute de mii de euro? Sufera tinerii daca se ieftinesc cloacele?

      Lasă că se vor obișnui cu binele! :))))))))) 

      Nu plange nu mai ai clienti din 2008!

      Care bine? Te referi la avansuri si dobanzi mai mari? Mare bine le-ati facut ! Articolul 26 aliniatul 2 din Constitutie spune ,,persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri,,. amendamentul ala era in plin acord cu legea fundamentala a tarii boss. nu are nimeni voie sa conjure prin legii ce fac altii pe viata si pe banii lor. dar cum pe voi nu va duce mintea nici pana la brutaria din colt normal ca nu aveti cum sa intelegeti cum stau treburile astea.

      Până la aplicarea legii dării în plată, băncile dispun de multe persoane fizice. :))))

      Sincer, chiar nu vă pregătesc și pe voi măcar un pic înainte să vă arunce aici? :)))))))) 

      constitutia va exista pana la aplicarea legii? :))) ce veti face pe urma veti cere abrogarea alin. 2 ca sa nu va atace legea la ccr? tu iti dai seama ce prostii spui aici sau tu chiar crezi ca esti inteligent :))))

      Cum dra....u te-a trimis BNR aici pe tine, semianalfabet?

      BAI [...]! CU TINE NU ARE CUM SA VORBEASCA CINEVA NORMAL CAND SE VEDE CA ACUZI PERSOANE CU CARE NU AI AVUT TREABA IN VIATA TA! DE FAPT CUM AR PUTEA CINEVA SA AIBA MACAR O DISCUTIE CU TINE, CAND UN [...] CA TINE IESE CU NISTE ACUZATII NEFONDATE LA ADRESA UNORA DESPRE CARE NU STI NIMIC! ITI MERITI TOATE INJURATURILE CE LE PRIMESTI ZILNIC SI IN SPECIAL BLESTEMELE! ESTI [...] NU PREA INTELEG NICI EU CU POT TOATE ACESTE TRASATURI SA EXISTE INTR-UN SINGUR OM, DAR MA BUCUR CA DE ACUM AM REFERINTA LA CARE POT COMPARA PE ORICINE ALTUL! APROPOS MA-TA MAI TRAIESTE SA VADA CAT DE [...] TE-A FACUT? NU DE ALTA, DAR SA STIE SA NU MAI FACA ALTUL, E DE AJUNS UN FENOMEN PENTRU LUMEA ASTA!!!!!

      ORICUM VIATA LUNGA NU VEI MAI AVEA, CA IMEDIAT CE TRECE LEGEA ASTA TI SE TAIE SI TIE ROBINETUL!

      ATUNCI SA TE VAD EU LA CE O SA MAI POSTEZI TU ATAT DE FRENETIC? CU SIGURANTA NU VEI MAI FI OMNIPREZENT!!!! DOAR SA NU AJUNGI SA MANANCI DIN GUNOI CA O SA TE STRICI LA BURTA SI SPITALUL NU O SA TE AIBA LA SUFLET! MANCAREA DE LA SUBSOLUL TAU E CEVA MAI BUNA, CAT SA NU TE OMOARE! INCHEI CU MILA PENTRU CEI CE TE CUNOSC SI SIGUR TE COMPATIMESC. CONSIDERA ASTA O DOJANA SINCERA !!!!! [...] :) 

      Domnilor/doamnelor,

      Cu tot respectul pentru libertatea dumeavoastra de opinie si exprimare, va rog sa faceti efortul formularii civilizate. 

      Nu am pe nimeni angajat, in mod special, nici sa va urmareasca, nici sa va cenzureze si astfel de mesaje precum cel de mai inainte, ne pur si simplu istovesc, in incercarea ca, totusi, sa le mentinem afisate, dupa ce le-am eliminat injuraturile.

      Va multumesc! 

      Dati-l in judecata. Ii tocmim noi avocati dar macar asa vede toata lumea in detaliu fetele alora care urlau azi ca nu vor lege cu amendamente protective la adresa clientului viitor. Vrem sa ii stim noi nu din poze de grup, va asigur ca un asemenea proces o sa fie intens mediatizat. Dar inainte de a vorbi de oameni nevinovati care sunt linsati hai sa vorbim de unele mesaje de aici, pline de linsaje si injurii. Hai sa vorbim de contrabanci acolo unde ati linsat o amarata de call-centerista pentru ca si-a permis sa va deranjeze. Domnisoara Danc, remember? Hai sa vorbim despre motivele reale din spatele refuzarii unui amendament cu rol protectiv, sa vorbim despre linsarea pe pagina voastra a oamenilor care comentau aici. Cu nume date, jigniri, amenintari si altele. Dar hai sa vorbim public, il stresam prea mult pe domnul Make, imi cer scuze eu maestre. Cand m-ati amenintat cu violul, cand mi-ati pus numele la voi pe grup, cand mi-ati blocat cu raportari contul de FB nu a fost linsaj al unui om care doar isi exprimase parerea? Am uitat insa ca numai voi sunteti victime.

      Judecata sunt f curios de proces.

      hopa. uite ce idee buna asta cu judecata. de cand vreau sa ii scot pe astia din barlogul lor in ochii lumii mai ales dupa magaria de ieri si azi. sa nu uiti niciodata ca oamenii astia care pozeaza in amarati nu sunt nimic altceva decat aia care au militat pentru nenorocirea tineretului. toata viata sa nu ii uiti pe astia. vi s a dat o sansa si astia si au batut joc de sansa voastra. putea sa le treaca legea erau si ei ajutati si nu mai va chinuiati nici voi dar nu s au lasat pana nu v au nenorocit.

      Acum vrei sa ma faci sa si plang sau ce? Nu te-ai prins ca de ceva vreme nu am mai intrat in nici o discutie cu nimeni aici(pot confirma cei din redactie care au IP meu), tocmai din cauza comportamentului lor mizer? Te asigur ca nu ma mai surprinde nimic la ei.

      Pai.....sunt foarte bine pregatiti. Sunt la capacitate maxima......mai mult ....de unde? Daca ar putea ....peste ....ar trece in tabara cealalta.

      Salariile bancherilor au crescut cu 15% in 2015, la o medie de 5.300 lei net lunar.

      Ce bine ar fi fost dacă nu trecea legea dării în plată, creșterile de salarii ar fi continuat, joburile s-ar fi păstrat. :)))) 

      adevarul e ca nici eu nu inteleg asta cu amendamentul.pe ei nu ii atingea deloc acel amendament, era strict pentru a nu impovara generatia viitoare. de asta au conceput cei de la bnr acel amendament. ok, deci pe tine nu te atinge acea masura, nu iti face nici rau bine dar te opui cu vehementa, incepi sa bagi gaz echipelor de zgomot din spate si faci sa cada acel amendament. de ce? daca esti curat si nu ai interese ascunse cu ce te deranja ceva care nu se aplica tie? aici nu e vorba de rautate, aici e vorba de interese ascunse.

      Știm că ai target ca ofițer de credite. Nu vei mai avea clienți câțiva ani, dar nu-i musai să lucrezi la nenorocit oameni pe viață. Poți încerca ceva în agricultură.

      Prețurile cloacelor trebuie să scadă, iar băncile trebuie să fie responsabilizate.

      Cine n-a economist cel puțin 20-30% din valoarea unei locuințe, nu și-o permite și punct. 

      mai ieri va bucurati pe hotnews ca isi vor pierde serviciul cei din constructii, arhitecti, zidarii,brokerii de credite, agentii imo, era unul ,,2 case furate,, care sarea in sus de bucurie. cam asta arata micimea voastra care va bucurati ca unii intra in somaj.

      Niciodată nu m-am bucurat pe hotnews, spațiu de manifestare a delicvenților securiști.

      Sigur, anumite categorii profesionale trebuie să treacă printr-o perioadă de criză. E normal în orice economie care arde etape. 

      ce lectie buna, asa te vreau. dar sfaturile astea trebuiau date alora care au luat avansuri prin credite de consum pentru cloace de 300000. te vad foarte exigent la adresa celor care inca nu au credite dar faci lobby pentru o lege care ii spala de greseli pe aia care au facut cele mai tampite credite.

      acum e si fata asta andreea bancher? :))) tu sincer chiar iti dai seama ce penibilitati poti sa scrii?

      Îmi vorbești de vina vitelor de la abator că se lasă tăiate.

      Băncile au organizat schema Ponzi, ele să se descurce. Cetățenii nu sunt vite, au drepturi, sclavagismul a fost abolit cu secole în urmă și din nou astăzii în comisia parlamentară. 

      Înțeleg, e tot postac ca tine.

      nici nu am zis ca tu ai fost. hotnews e un site greu, presa quality, pe tine daca te scoate cineva de pe click sau cancan te pierzi. e usor sa bagi in criza anumite categorii profesionale si sa dai lectii cand nu esti tu vizat, da? vezi ca se intoarce roata. moare capra vecinului dar nici a ta nu e duncan macleod.

      Practicile securiste de pe hotnews mă plictisesc, iar aici suntem pe Bursa. Te-ai prins, tiriplici?

      ,,Nu te-ai prins ca de ceva vreme nu am mai intrat in nici o discutie cu nimeni aici(pot confirma cei din redactie care au IP meu),, un postac posteaza nu se fereste de discutii si nici nu cere redactiei sa confirme asta. bang, iar te-ai facut de ras

      iar minti ! nu cenzureaza nimeni. acolo e un alt sistem, comentarii trec printr-un moderator care le posteaza daca nu sunt pline de injurii. asa cum si aici cei in masura blureaza cuvintele neadecvate.

      Pe tine te-am urmărit cu lumânarea. Dacă mai lipsești 2 ore nu știu ce mă fac.

      Nu te-ai întrebat niciodată de ce sunteți numai pupinbăsiști agramați acolo? Întreabă-l pe moderator. :)))))))))

      inca o minciuna! hai ca te demontez punct cu punct. de prin 2008 isarescu spunea ca oamenii sa o lase moale cu chful. l-a ascultat cineva? nu, l-au injurat. a cui e vina? tot pe atunci zilisteanu radu, daca iti suna cunoscut numele, spunea ca preturile la case nu sunt realiste si ca trebuie facut ceva sa scada. l-a ascultat cineva? nu ! l-ati injurat ca cica destabiliza piata. te intreb din nou, a cui e vina?

      1. În același timp Isărescu/BNR majora gradul de îndatorare.

      2. Zilișteanu e cel mai mare manipulator din zona imobiliară. E plin internetul de manipulările lui caraghioase. 

      Vorbești cu cel care a scris 3 articole despre manipulările lui Zilișteanu. 

      El Dorado, seria El Gringo Zilisteanu - Sfarsatul 

      El Dorado, seria El Gringo Zilisteanu 

      Best of Manipulistan - sectiunea piata imobiliara

      Vezi data la care le-am scris, exact cand se duceau preturile in cap. 

      Ok, la faza cu zilisteanu nu te contrazic complet, daca zici ca ai scris articole in vremea aia. probabil ai niste date pe care eu nu le am. nu pot insa sa nu remarc ca acelasi zilisteanu avertiza lumea in 2006 ca preturile vor scadea si ca apartamentele sunt o investitie buna doar daca sunt cumparate pentru inchiriere. nu crezi, poti cauta singur. si atunci a cui este vina ca cei din 2007 nu au ascultat si nu au avut rabdare?

      Odată cu integrarea Ungariei și Poloniei in UE, prețurile imobiliarelor au început să scadă. În 2006 Zilișteanu a spus că se va întâmpla același lucru în România. Surprinză, însă, în 2007 și 2008 a vorbit despre noi creșterei încă 5-6 ani.

      Mie nu-mi place să spun prostii. El le-a spus, le-am colectat, cei care au luat credite au fost nenorociți, iar azi mă bucur pentru bănci. 

      ok, ti-am spus aici nu te contrazic mai ales daca ai urmarit declaratiile lui din 2008 incoace. aici sa stii ca se pot privi lucrurile din doua puncte. 1 a manipulat si a avut interese ascunse sau 2 a incercat sa evite un picaj prea abrupt.

      cat despre pretul caselor. daca urmareai cu atentie ,,romania in direct,, cu moise guran(de asta cred ca ai auzit) atunci cand s-a vorbit despre dip a lamuriit exact lumea de ce nu vor scadea preturile. este vorba de o restrangere a pietei, mai putin oferta, plus o foarte probabila scumpire pe ultima suta de metri si aici a dat exemplu clujul unde preturile au sarit in aer in ultimul an.  

      cum sa scada pretul apartamentelor daca salariile pe economie cresc cu 13% in conditii de inflatie aproape 0. Esti sarit de pe fix?

      Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Enache Jiru, spune care va fi soarta programului Prima Casă. Va muri. În comisiile reunite de economie și juridică ale Senatului s-a decis că darea în plata să se aplice și creditelor date prin programul Prima Casa.Și de data aceasta argumentul nu mai vine de la bănci, de la BNR, vine de la Ministerul Finanțelor. E ministerul care oferă garanțiile, cu fondul din subordinea sa. Iar când cel care administrează garanțiile, spune că aceasta devine nulă, nu mai e o sperietoare, capătă forma unei certitudini. Stelian Muscalu in seara asta.

      A mai picat o minciunea de-a lui Zamfir. Omul asta distruge tot ce ii iese in cale. 

      ia du-te mah tu cu tot ce vrei... postac nesimtit, prost...

      ma p.s pe zozso si pe tate saraciile!!!

    potrivit hotnews-Bogdan Olteanu(BNR)-daca Parlamentul anuleaza garantia acordata,intoduce Romania in faliment de stat,cum a facut Ceausescu in 1981(se refera la PRIMA CASA)-e grava treaba bancherilor, stati si asteptati cu miloaga la stat.In loc sa faceti asta,mai bine ati asculta parerea oamenilor,care iau de la gura si va aduc voua pt a platii ratele.

    1. Bai daca citest hotne... ce dra...u cauti aici?

      Tiparnita ii rezolva problemele la palidul Olteanu. 

    Bogdan Olteanu este cunoscut datorita bunicii sale, dar si Alinei Gorghiu. Altfel, este un nimeni.

    Nu are nicio calificare sa fie la BNR si nici sa vorbeasca in numele acestei institutii. de Hotnews nu ma mai mir, dupa Cristian Sima. De altfel, cine mai pune baza pe ce scrie aceasta publicatie? 

    Potrivit lui Voinea, majoritatea românilor s-au împrumutat în valută, respectiv 316.000 de persoane, iar 10% au contractat împrumuturi în franci elveţieni, cu un sold de 7,3 miliarde lei.

    Zau? Pai mai lunile trecute erau 74500 de imprumutati in CHF... 

    Nu cred ca cineva se mai indoieste de raportarile BNR... 

    De fapt, daca ne gandim mai bine, NIMENI NU A LUAT IN ROMANIA UN ASTFEL DE IMPRUMUT.

    Nici academicianul nu a luat un credit de 700 mii CHF. Ziaristii au baut prea mult vin la Sinaia si cand au ajuns la BNR au auzit de-a-ndoaselea... 

    1. Habarnisti.

    B.Olteanu e pe langa subiect, si inca rau de tot. Lui i se pare anormal ca "în situaţia în care două persoane sunt coproprietari ai unui bun, una dintre ele poate decide să cedeze bunul şi fără acordul celeilalte", insa eu il intreb: cand banca decide sa execute acel bun, are nevoie de acordul vreunuia dintre proprietari?!

    1. Exact

    O consecinta, cel putin pe termen scurt, va fi cresterea euro contra leu. Bancile vor trebui sa faca provizioane de multe sute de milioane de euro pentru acoperirea efectelor potentiale ale acestei legi. Aceste provizioane se fac prin cumpararea de euro. Cu alte cuvinte, la nota de plata a acestei legi vor contribui toti cei care au credite si euro si castiga lei.

    1. corect ! dar da-i romanului mintea de pe urma. astia sunt acum otzarati ca se vorbeste de averile lor. oricum nu vad legea asta trecuta. zicea cineva pe hotnews ca incalca vreo 3 articole din constitutie. e noaptea mintii ca initiatorii si bocitoarele lor au facut tot ce le-a stat in putere ca sa se respinga exact amendamentele care aparau viitorii creditati si pe cele care minimizau efectele negative ale legii.

      Deci se mărește plaja de aplicare. Băncile vor avea cartiere întregi, exact cum au gândit când au inundat piața cu credite subprime. :)))))))))

      Ala mai are ceva in cap dar tu doar matreata.

    WoW

    Pai daca bancile dau credit 91% prima casa cu STATUL 50% ce banca e aceaslst 

    a ? 

    Na acum bancile pot sa isi puna avans 75%. 

    Leasing la insignia Opel parca e 10%, e praf in ovchi ce fac bancile. 

    80 milioane de euro pt 8 000 de oameni, acum inteleg de ce a tacut Otp, Bnr di a urlat FMI, BCE. 

    Profit cu orice pret; moarte , nebunie nu conteaza. 

    O banca straina sa nu mai ramana daca de astea au facut; AFARA ! 

    Olteanu esti groaznic.

    Felicitari senatori -parlamentari ! 

    se pare ca bancile au facut deja o simulare la numarul de persoane care ar fi dispuse sa renunte la imobile ,si surpriza!!! se pare ca numai la 2 banci din top, numarul ar fi de circa 100 persoane,lupta este mai mult pentru ce va veni !! persoanele care vor dori credt vor trebui sa accepte conditii mai aspre din partea bancilor,parlamentari ar trebui mai mult sa-se gindeasca la o lege in care cetateanul de rind sa aiba acces mai facil la credit.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb