Legea "evaziunii fiscale la liber", atacată la CCR

G.M.
Ziarul BURSA #Companii / 18 decembrie 2020

Legea "evaziunii fiscale la liber", atacată la CCR

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a sesizat, ieri, Curtea Constituţională în legătură cu legea care îi scapă pe evazionişti de închisoare. Este vorba despre proiectul de lege adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, prin care este modificată legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Actul normativ adoptat de Parlamentul condus de majoritatea PSD şi iniţiat de deputatul social-democrat Cătălin Rădulescu, care nu se va mai regăsi printre membrii viitorului Legislativ, prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii, în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul. Mai mult, în cazul în care, pe lângă repararea prejudiciului cauzat, inculpatul va plăti în plus 20% din valoarea acestuia, statul va renunţa la urmărirea penală la adresa evazionistului fiscal.

Conform comunicatului de presă al ÎCCJ, cei 74 de judecători ai Curţii Supreme au decis în unanimitate sesizarea CCR cu privire la actul normativ care a trecut de votul Parlamentului.

Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, deoarece adoptarea proiectului de lege în discuţie s-ar fi făcut cu încălcarea dispoziţiilor articolului 61 alineat 2 şi ale articolului 75 din Constituţie referitoare la principiul bicameralismului, întrucât forma adoptată de Camera Deputaţilor (Camera decizională) modifică substanţial obiectul de reglementare şi configuraţia legii adoptate de Senat, în calitate de Cameră de reflecţie.

Totodată, sesizarea priveşte neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului unic punctul 4, deoarece, contrar cerinţelor impuse de articolul 1 alineat 5 din Constituţie, textul de lege adoptat de deputaţi nu permite stabilirea, în mod clar, precis şi previzibil, a inculpaţilor care beneficiază de dispoziţiile articolului 10 din Legea nr.241/2015.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Evaziunea la liber a fost ideea lu Băsescu din câte știu, care susținea așa - ăla care fura și nu e prins, e negustor cinstit. Ăla care fura și e prins, dă înapoi ce a furat și scapă basma curată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb