Legea exploatării de la Roşia Montană, "prinsă în flagrant" de Justiţie

Ziarul BURSA #Politică / 6 septembrie 2013

Un document apărut în mass-media susţine că Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ proiectului de lege privind exploatarea de la Roşia Montană

Premierul susţine, însă, că are toate avizele

Legea aprobată de Guvern privind exploatarea auriferă de la Roşia Montană a fost respinsă de către Ministrul Justiţiei, unul din ministerele de la care ar fi trebuit să obţină avize, arătând că multe dintre prevederile care sunt expuse în proiect contravin principiilor constituţionale, se arată într-un document apărut în presă.

Ieri, însă, premierul Victor Ponta a susţinut că proiectul în cauză a primit toate avizele necesare, inclusiv de la ministerele Justiţiei şi Mediului.

Potrivit documentului citat în presă, multe din articolele care au fost incluse în legea referitoare la exploatarea de la Roşia Montană au fost formulate într-o manieră ambiguă care lasă loc interpretărilor sau care sunt prea confuze, trimiţând proiectul la Departamentul pentru Investiţii Străine şi de Infrastructură ca să fie reanalizat.

Mai mult, oficialii Ministerului de Justiţie enumeră în documentul cu pricina alte zece avize care trebuie obţinute, de la mai multe ministere, printre care cel de Externe, de Interne şi cel al Apărării Naţionale pentru a asigura caracterul legal şi constituţional al legii exploatării aurifere de la Roşia Montană.

Exproprieri neconstituţionale

Unul din aspectele care trebuie clarificat de către iniţiatorii acestei legi, se arată în documentul respectiv, vizează modul în care vor fi făcute exproprierile în vederea realizării exploatării aurifere de la Roşia Montană.

Astfel, oficialii de la ministerul de Justiţie reclamă faptul că, în modul în care documentul actual a fost redactat, continuare, generează o situaţie absurdă, fiind de fapt o "dublă expropriere", consemnată de stat şi de o companie privată.

"Guvernul ar urma să aprobe declanşarea procedurii de expropriere pe baza unei simple cereri a persoanei de drept privat care urmează să plătească despăgubirile pentru expropriere. Or, în această situaţie, rezultă că are loc o dubla "expropriere": titularul cumpără de la proprietar la un preţ impus de lege, egal cu despăgubirea, imobilele vizate, iar statul dobândeşte imobilele în proprietate publică realizând o îmbogăţire fără temei pe seama resurselor financiare ale titularului şi o expropriere de facto a acestuia, fără a-i acorda despăgubiri. De altfel, din modul de reglementare al procedurii exproprierii nu rezulta ca sunt respectate cerinţele prevăzute de articolul 44, alineatul 3, din Constituţie privind dreapta şi prealabila despăgubire pentru expropriere", este menţionat în respectivul document al Ministerului de Justiţie.

Prelungirea licenţei de exploatare, neconstituţională

Ministerul Justiţiei subliniază, în acelaşi document, că şi prevederea posibilităţii prelungirii licenţei de exploatare, în mod arbitrar, încalcă principiile constituţionale de la noi din ţară.

"Referitor la reconfigurarea perimetrelor adiacente de exploatare, la cererea RMGC, arătăm că Agenţia Naţională de Resurse Minerale reprezintă interesele statului în domeniul resurselor minerale şi, prin urmare, modificarea, fie a perimetrului care face obiectul licenţei, fie a unora adiacente, la cererea titularului, este de natură să înlocuiască, practic, ANRM în activitatea de gestionare a valorificării resurselor minerale. Aşadar, titularii licenţei de exploatare ar ajunge să stabilească între ei, unilateral, perimetrele de care au nevoie. Considerăm că textul propus este de natură să creeze premisele unor vicii de neconstituţionalitate, în raport cu articolul 136 din Constituţie", conform documentului citat.

Lege de interes public naţional "deosebit", exprimare confuză

Conform autorităţilor din Ministerul de Justiţie, clasificarea legii ca fiind de interes public naţional "deosebit" nu face altceva decât să creeze confuzie, deoarece nu este foarte clar care sunt proiectele de interes naţional (unde exproprierile sunt justificabile prin Constituţie) şi proiectele cu utilitate publică deosebită (în cazul cărora, nu se poate determina cu exactitate cine este expropriatorul şi dacă, într-adevăr, este justificabilă cerea de expropriere, din punct de vedere constituţional).

Legea, trimisă spre reexaminare la ministerul condus de Dan Şova

Ministerul de Justiţie îndeamnă Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii, condus de Dan Şova, să reexamineze legea exploatării aurifere de la Roşia Montană, date fiind numeroasele abateri de la Constituţie.

Totodată, Ministerul Justiţiei atrage atenţia că acest proiect legislativ cuprinde derogări de la dreptul comun, care "constituie tot atâtea restrângeri de drepturi ale cetăţenilor, restrângeri pentru a căror legiferare este esenţială o justificare compatibilă cu condiţiile prevăzute de Constituţie. Documentul cu pricina are, în total 18 pagini, şi a fost dat publicităţii de un ONG care militează împotriva exploatării de la Roşia Montană.

Liderii PDL, acuzaţii privind lipsa avizului de la Ministerul de Justiţie

Liderii PDL au calificat drept "inadmisibilă" decizia Guvernului prin care a trimis o lege atât de importantă în Parlament fără avizul de la Ministerul Justiţiei, subliniind că, astfel, iniţiatorii actului normativ care permite exploatarea auriferă de la Roşia Montană manifestă "dispreţ faţă de Justiţie, Parlament şi faţă de cetăţeni".

"În ceea ce priveşte activitatea Guvernului în general suntem din ce în ce mai îngrijoraţi, observăm că avem de-a face numai cu incompetenţă, dar deja avem de-a face cu abuzuri. Să trimiţi în Parlament un proiect de lege fără avizele esenţiale pe care trebuie să le primească este inadmisibil. Vă spun că în guvernele PDL nu se intra pe ordinea de zi cu proiecte de lege care nu aveau avizele cerute de actele normative de tehnica legislativă. Faptul că trimiţi în Parlament un proiect de lege fără avizul Ministerului Justiţiei denotă dispreţ nu numai pentru Ministerul Justiţiei şi pentru Justiţie în general, dar denotă dispreţ pentru Parlament şi denotă, totodată, dispreţ pentru cetăţeni. Guvernul Ponta, însuşi premierul Victor Ponta, dispreţuieşte şi Justiţia şi Parlamentul şi cetăţenii, ăsta este înţelesul actelor sale din ultima vreme: dispreţ", a declarat, ieri, Cătălin Predoiu.

Ponta: "Am trimis proiectul Roşia Montană la Parlament pentru ca să nu putem fi daţi în judecată"

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că Executivul a aprobat proiectul privind Roşia Montană şi l-a transmis Parlamentului pentru că astfel Guvernul nu mai poate fi dat în judecată de către Gold Corporation, care ar putea cere despăgubiri de "nu ştiu câte miliarde" pentru că nu s-a făcut nimic. Domnia sa a spus: "Eram obligat, conform legii, şi încerc să explic celor care vor să mă audă, că în conformitate cu legea actuală trebuia să dau aviz şi să pornească Proiectul Roşia Montană. Ei au îndeplinit toate condiţiile cerute de lege. Tocmai pentru că am considerat că nu e bine să fac acest lucru, am trimis legea în Parlament ca să fie o dezbatere reală. Asta e situaţia şi din acest motiv dacă nu făceam absolut nimic urma să plătesc nu ştiu câte miliarde despăgubiri firmei respective. Eu nu vreau să plătesc din banii dumneavoastră, din banii contribuabilului, despăgubiri pentru nişte contracte încheiate din 1998 încoace. Eu vreau să existe o decizie a Parlamentului".

Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla în cazul în care proiectul de lege va fi respins de Parlament, premierul a precizat că în situaţia respectivă Guvernul este absolvit de răspundere. "Nu poate fi dat în judecată Guvernul, că aşa cum a făcut Boc n-a făcut nimic eu am făcut ceva, am renegociat, am pus pe masa Guvernului şi am pus în discuţie publică", a subliniat Ponta. Totodată, el a adăugat că fiecare parlamentar, după ce va analiza argumentele pro sau contra, va putea vota în cunoştinţă de cauză.

Patru zile de proteste împotriva legii exploatării aurifere

Circa 2000 de persoane, în majoritate tineri, au protestat miercuri seară, pentru a patra zi consecutiv, în Capitală, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Participanţii la protest au ocupat bulevardul Regina Elisabeta din Bucureşti unde unde au stat până în jurul orei 02:00, scanând lozinci împotriva tentativei autorităţilor ca să înceapă proiectul minier din Apuseni.

Liderii protestului au declarat că, la finalul săptămânii, aşteaptă ca în capitală să sosească activişti din toată ţară, urmând să declanşeze o mişcare de stradă amplă, similară celei de duminică la care au participat peste 3000 de persoane.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. M-ai aveti contractul original, ala alb cusut cu ata neagra ?

    Anulati hotia asta ca distrugeti 15% din tara cu otrava de acolo !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb