Deputaţii nu au reuşit să ajungă, ieri, la o decizie pe legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore). Până vineri, deputaţii din trei comisii vor trebui să depună noi amendamente, iar luni vor fi reluate dezbaterile într-o şedinţă comună a comisiilor de industrii, de administraţie şi de buget finanţe, conform Hotnews. Proiectul de lege a fost discutat într-o şedinţă comună a celor trei comisii.
Discuţiile s-au blocat la capitolul fiscalitate. Încă nu este clar cum ar trebui taxată producţia de gaze din Marea Neagră, astfel încât să aibă de câştigat şi statul român şi investitorii, în condiţiile în care acordurile petroliere se întind pe zeci de ani. Prevederile legate de regimul fiscal stârnesc cele mai mari controverse. În forma trimisă de Guvern şi aprobată de Senat se prevede că operatorii beneficiază, pe toată perioada derulării acordurilor petroliere, de nivelul de redevenţă actual - forma agreată de producători. Acest lucru ar însemna ca, încă 45 de ani cât ar dura un acord plus prelungiri, operatorii să plătească aceleaşi redevenţe care se aplică în întreg sectorul petrolier - şi onshore, şi offshore - şi care sunt neschimbate din 2004, de când a fost privatizat Petrom.
Mai există însă o prevedere care stârneşte discuţii aprinse. Aceasta arată că, spre deosebire de producţia petrolieră onshore, cea offshore ar urma să fie exceptată de la OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor la gaze şi de la OG 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale.
Legea privind operaţiunile petroliere offshore a fost aprobată în octombrie 2017 de Guvernul Tudose şi apoi trimisă în Senat, prima cameră decizională. Un motiv pentru care sunt neclarităţi acum în comisii este că legea a fost aprobată de Guvern fără a se ţine seama de punctele de vedere emise de direcţiile de specialitate din ministere. A fost aprobată de Senat în februarie 2018, fiind trimisă în Camera Deputaţilor. Ulterior, a trecut prin mai multe comisii din Camera Deputaţilor pentru avize, iar din aprilie se află în comisia pentru industrii, care trebuie să trimită raport pentru adoptarea în plen.