Legea parteneriatului civil, propusă pentru dezbatere în Senat

Filip Bodoc
Politică / 29 octombrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Actualizare : Propunerea legislativă privind partenerialtul civil, respinsă

Senatul a respins astăzi, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă privind parteneriatul civil, iniţiată de deputatul independent Oana Bîzgan.

Senatul a respins astăzi, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă privind parteneriatul civil, iniţiată de deputatul independent Oana Bîzgan.

Raportul de respingere acordat propunerii legislative şi propus plenului de Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat a primit 92 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi o abţinere.

Doar USR, prin liderul de grup, senatorul Vlad Alexandrescu, a anunţat susţinerea iniţiativei legislative în pofida "imperfecţiunilor sale, care ar fi putut fi remediate în dezbaterea parlamentară".

"Uniunile consensuale - cuplurile care aleg să nu se căsătorească - prezintă un trend ascendent în ultimii ani, atât la nivel internaţional, cât şi naţional. Convieţuirea în afara căsătoriei este o stare de fapt ce nu mai poate fi ignorată, fiind necesar să devină şi o stare de drept. Proiectul are ca finalitate oferirea unei protecţii juridice pentru cuplurile ce nu doresc să îşi schimbe statutul civil, dar sunt dispuse să îşi oficializeze relaţia. Partenerii dintr-o uniune consensuală trebuie să aibă dreptul la protecţia bunurilor, la accesul la servicii medicale şi reprezentare în caz de pierdere a capacităţii de a decide pentru sănătatea proprie, la abitaţie, la succesiune în caz de deces", precizează Bîzgan în expunerea de motive a proiectului, conform Agerpres.

(E.M.)

------

Legea parteneriatului civil propusă de un deputat independent se află pe ordinea de zi a şedinţei Senatului de astăzi, iniţiativa legislativă oferind posibilitatea tuturor persoanelor să încheie un parteneriat civil, fie cu cineva de sex opus, fie cu o persoană de acelaşi sex. Proiectul de lege a primit aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului şi de la Comisia juridică, scrie News.ro.

Reprezentanţii comisiilor spun că reglementarea parteneriatului civil nu reprezintă o cerinţă europeană, ci ţine doar de reglementările naţionale ale statelor membre, legiuitorul având obligaţia de a respecta valorile culturale, religioase şi morale ale societăţii, iar dacă ar intra în vigoare această iniţiativă legislativă, ar fi permise şi recunoscute inclusiv uniunile persoanelor de acelaşi sex şi s-ar crea "permisele unor vicii de neconstituţionale". În plus, atrag ei atenţia, nu este oferită o soluţie în ceea ce priveşte adopţia unui copil de către partenerii de acelaşi sex.

Proiectul de lege a fost depus la sfârşitul lunii martie a acestui an la Senat de către deputatul independent Oana Bîzgan.

Proiectul de lege oferă posibilitatea tuturor persoanelor să încheie un parteneriat civil, fie cu cineva de sex opus, fie cu cineva de acelaşi sex, partenerii având aceleaşi drepturi procedurale şi statut în toate instanţele şi procedurile administrative precum cuplurile căsătorite.

Documentul prevede şi drepturile şi obligaţiile partenerilor civili în ceea ce priveşte copiii.

De asemenea, un cetăţean străin poate obţine cetăţenie română prin parteneriatul civil în aceleaşi condiţii precum o persoană căsătorită cu un cetăţean român. Pentru a încheia un parteneriat civil, partenerii trebuie să depună o cerere la primăria din localitatea în care doresc să încheie parteneriatul civil, prin care declară că nu cunosc niciun motiv legal care să împiedice încheierea parteneriatului. Tot în cerere va fi stabilit şi numele de familie, fie dacă aleg să preia numele celuilalt partener, dacă aleg să păstreze propriul nume sau dacă aleg ambele nume reunite.

Proiectul de lege propune existenţa unui registru al parteneriatelor civile, în formă fizică la nivel local şi o bază de date electronică centralizată la nivel naţional.

Iniţiatorul arată că numărul cuplurilor care trăiesc împreună a crescut în ulimii ani, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, iar convieţuirea în afara căsătoriei ar trebui să devină şi o stare de drept, pentru că toţi cetăţenii au dreptul la protecţie din partea statului cu privire la viaţa privată, fără discriminare, indiferent de starea civilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb