Legea pensiilor: De la promulgare, la suspendare

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 7 octombrie 2010

Legea pensiilor: De la promulgare, la suspendare

Judecătorii CCR au decis că Legea pensiilor este constituţională

Opoziţia îi cere preşedintelui să nu promulge legea şi ameninţă cu suspendarea

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, dă asigurări: Pensiile nu vor scădea

Legea pensiilor urmează să ajungă la preşedintele Traian Băsescu pentru promulgare după ce, ieri, magistraţii Curţii Constituţionale au decis că legea este constituţională.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au respins sesizările de neconstituţionalitate ale PSD şi PNL, după ce şi-au luat o săptămâ-nă răgaz să se pronunţe pe acest caz.

Magistraţii ar fi trebuit să ia o decizie asupra sesizărilor încă de miercurea trecută, dar au amânat pronunţarea tocmai ca să analizeze, în detaliu, cele susţinute de contestatari.

Ce au susţinut partidele în contestaţii

PSD şi PNL au susţinut, în contes-taţiile depuse la CCR, că la votul din plen asupra legii a fost încălcată procedura constituţională de legiferare (n.r. - cele două partide reclamă că în sala de plen au fost prezenţi mai puţini parlamentari decât ar fi trebuit pentru adoptarea unei legi organice).

Social-democraţii şi liberalii au mai susţin că legea pensiilor, în forma actuală, lezează drepturi fundamentale precum cel la pensie sau la un trai decent şi s-au pronunţat împotriva modului în care este pusă în practică egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi.

Cele două partide au mai reclamat faptul că legea prevede îngheţarea pensiilor pentru anul viitor, şi nu majorarea punctului de pensie de la 39%, la 45% din salariul mediu brut, cum ar fi fost stabilit.

Vot politic?

Analiştii susţin că magistraţii CCR ar fi dat un vot politic asupra Legii pensiilor. Plenul CCR este format din nouă judecători, trei numiţi de preşedinte, iar diferenţa de şase de către Parlament. Din punct de vedere politic însă, cinci magistraţi au fost numiţi de putere, iar diferenţa de patru de către opoziţie.

Votul acestora pare să confirme acest punct de vedere: cinci judecători s-au pronunţat că legea este constituţională, iar ceilalţi patru că nu. Magistraţii urmează acum să explice decizia luată, argumentaţia urmând să fie publicată în Monitorul Oficial.

Ce poate să facă preşedintele

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, conform unui comunicat al CCR.

Potrivit Constituţiei, preşedintele poate să promulge legea în termen de 20 de zile de la primire sau, înainte de promulgare, să ceară, o singură dată, Parlamentului reexaminarea sa.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, în Parlament, că "doar CCR poate arbitra o dezbatere de natură constituţională", referindu-se astfel la conflictul dintre grupurile parlamentare pe problema Legii pensiilor.

Şeful statului a mai avertizat că deficitul bugetului de pensii ar putea să ajungă de la 1,7 miliarde euro, cât este estimarea pentru anul acesta, la 3,6 miliarde euro, în 2011.

Opoziţia ameninţă cu suspendarea

Dacă preşedintele Traian Băsescu va promulga Legea pensiilor, atunci partidele de opoziţie vor declanşa procedura de suspendare. "Dacă preşedintele ţării îşi va pune semnătura pe o lege adoptată în mod fraudulos de Camera Deputaţilor, poziţia PSD este anunţată şi decisă, vom folosi instrumentul politic şi constituţional pe care îl avem la dispoziţie şi anume declanşarea procedurii de sus-pendare", a anunţat, ieri, Victor Ponta, preşedintele PSD, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că PSD îi va cere lui Traian Băsescu, printr-o scrisoare, să nu promulge legea şi a adăugat că dacă şeful statului va trimite legea spre reexaminare în Parlament, atunci PSD îşi va retrage acţiunea de suspendare. Pentru începerea procedurii de suspendare, în situaţia promulgării legii, s-au mai pronunţat PNL şi PC.

Calendarul lui Voiculescu

Deşi PSD aşteaptă semnalul de la Cotroceni pentru începerea procedurii de suspendare, vicepre-şe-dintele Senatului, Dan Voiculescu, preşedintele de onoare al PC, a pregătit deja un calendar al suspendării. De această acţiune, PSD s-a dezis însă recent.

Voiculescu şi-ar dori ca până pe 25 octombrie să fie coagulată o majoritate parlamentară (n.r. - momentan opoziţia nu are suficienţi parlamentari, pentru suspendare fiind necesar votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor), pentru ca apoi propunerea de suspendare să fie supusă la vot până pe 5 noiembrie.

Dan Voiculescu mai vrea ca până pe 22 noiembrie să fie depusă moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului, iar până pe 19 decembrie să fie început un referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu. După calculele vicepreşedintelui Senatului, până pe 20 martie 2011 ar trebui să fie organizate alegeri prezidenţiale anticipate.

Blocajul la Cameră continuă

Cu toate că CCR a decis că legea pensiilor este constituţională deputaţii PSD îşi menţin decizia să nu participe la şedinţele de plen prezidate de Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor.

"Este de datoria noastră să arătăm oamenilor că protestăm, că nu putem să fim nici cumpăraţi, nici ameninţaţi şi că cineva se bate să se facă dreptate", a explicat decizia Victor Ponta.

Amintim că PSD a depus plângere penală împotriva Robertei Anastase şi a secretarului general al Camerei Deputaţilor Sever Voinescu, după ce aceştia au numărat, susţin pesediştii, un număr aproape dublu de parlamentari faţă de câţi au fost în sala de plen la votul asupra Legii pensiilor. De atunci, pesediştii refuză să participe la şedinţe, iar, spre exemplu, ieri pentru ca şedinţa să se desfăşoare în mod normal, la conducerea Camerei s-a aflat, prin derogare de competenţe, vicepreşedintele Ioan Oltean (PDL).

Legea pensiilor, principalele prevederi

- Valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, 39% din salariul mediu brut;

- Punctul de pensie va fi indexat cu rata inflaţiei;

- Vârsta de pensionare la femei şi bărbaţi a fost egalizată la 65 de ani.

Cum au comentat liderii partidelor politice decizia CCR

- Preşedintele PNL, Crin Antonescu: "Sunt consternat. Cerem ca legea să fie trimisă Parlamentului pentru reexaminare";

- Preşedinlte PSD, Victor Ponta: "Dacă legea va fi promulgată declanşăm procedura de suspendare";

- Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader: "Decizia CCR va duce la normalizarea activităţii Camerei Deputaţilor".

4.770.813 pensionari în luna august, conform Casei de Pensii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb