Legea PSD pentru amânarea ratelor bancare a trecut de Parlament

Emilia Olescu
Bănci-Asigurări / 3 aprilie 2020

Legea PSD pentru amânarea ratelor bancare a trecut de Parlament

Legea PSD pentru amânarea ratelor bancare a trecut, astăzi, şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional, cu 214 voturi pentru, din 327 exprimate.

Alfred Simonis, liderul deputaţilor social-democraţi, consideră că Guvernul a încercat să copieze această lege, dar că nu a făcut acest lucru aşa cum trebuia până la capăt: "Acea ordonanţă a Executivului a fost o batjocură totală, Cîţu (n.r. Florin Cîţu, ministrul Finanţelor) a considerat că e bine să facă puţină cămătărie pe spatele suferinţei românilor şi să îi pună să plătească dobândă la dobândă. Tot haosul ordonanţei de urgenţă este amânat prin această lege a noastră".

Simonis este de părere că legea nu trebuie contestată la Curtea Constituţională a României, întrucât oamenii au nevoie de ea.

Deputatul PNL Bogdan Huţucă a subliniat că proiectul asigură amânarea la plata ratelor atât pentru cei afectaţi de criză, dar şi pentru cei care nu se află în această situaţie, în condiţiile în care băncile nu ar trebui să blocheze sume atât de mari, necesare economiei. În acest context, Grupul parlamentar PNL nu a susţinut proiectul de lege.

Reprezentanţii Pro România sunt de părere că proiectul de lege al PSD salvează foarte multe familii din România. Este esenţial ca în această perioadă oamenii să ştie că nu rămân fără case, de aceea este foarte important ca executările silite să fie suspendate, ceea ce legea social-democraţilor propune, opineză cei de la Pro România, adăugând că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să promulge de îndată această lege.

Şi membrii partidului Mişcarea Socială susşin acest proiect, dar sunt de părere că acesta trebuie să fie echilibrat. "Ar fi fost mai benefic pentru societate să nu fie valabilă legea şi pentru cei neafectaţi de criză", a conchis reprezentantul Mişcării.

Proiectul de lege promovat de social-democraţi care prevede amânarea ratelor bancare a fost aprobat, marţi, în plenul Senatului.

Textul de lege se adresează atât instituţiilor de credit, cât şi IFN-urilor şi colectorilor de creanţe. Iniţiativa legislativă vizează: "Obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, la cererea debitorului, până la 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului.

Dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată, nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.

Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă până la 30.09.2020".

Pentru prevederile textului de lege sunt eligili şi debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

De suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor beneficiază, de asemenea, IMM-urile, alţi profesionişti persoane fizice, persoane juridice, comercianţi, precum şi profesiile liberale, care îndeplinesc cumulativ anumite condiţii.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. sa nu mai plateasca nimeni ratele, sa se inchida bancile !!!

    parlamentari iresponsabili, adica cei care au veniturle neafectate de ce sa nu plateasca sau de ce sa nu platesti daca economia revine si ai veniturile intacte in septembrie 2020. Adica bancile sa plasteasa dobanzi la depozite si daca nu incaseaza nimic pe credite !

    Trebuie data facilitatea doar la cei afectati de criza nu la toata lumea.  

    1. Amânarea se face la cererea debitorului, prin urmare cel care va putea să-și plătească ratele nu va cere nicio amânare pentru ca în mod sigur vrea sa acape cât mai repede de aceasta povara.

      Ce inseamna afectati de criza?

      Pierderea jobului? Scaderea venitului (somaj tehnic platit < 100%)?  

      Daca inainte de criza mai aveai si alte activitati prin care iti reduceai o parte din cheltuieli (aprovizionare de produse de la tara, etc), cheltuielile cu traiul erau mai putin costisitoare, etc, pe astea cum le dovedesti? Ca si ele te afecteaza.  

      Plangeti de mila bancilor care fac sute de milioane de euro profit anual. Care dau credite cu dobanda variabila 10%, si platesc la depozite dobanda fixa de 1-2%. Ele chiar sunt singurele care nu au nicio pierdere, totul trebuie suportat de debitori, fie bine, fie rau.  

      E echitabila si fara diascriminare aceasta lege.

      Felicitari. 

      deci si bugetatii cu salarii uriase care nu sunt afectati nu platesc, asta da lege care ajuta economia, bancile platesc salarii, impozite, acum statul va lua nimic, poate vor da si oameni in somaj

      Dacă nu ști despre ce înseamnă neplata ratelor de către toți cei cu credite mai bine nu îți dai cu părerea (te bucuri de câteva luni de amanare și după ne plângem toți de mila). Și dacă ți-ai luat casa pe credit sau orice alt bun pe care nu ți-l permitea altfel te rog sa le dai înapoi și apoi poți beneficia de toate scutirile din lume. Iar dacă nu ai luat niciodată credit problema chiar nu te privește.

      Fratilor, baniclor le plangem de mila ?

      Pai ei nu au banii pe care ii imprumutam, ii iau si ei din alte parti, pun 10 % dobanda si apoi ni-i dau ca imprumuat. Cer garantii peste garantii si apoi iti vand creditul mai departe. Ele nu ies in pierdere niciodata.

    Plangeti de mila Bancilor ca si ele au plans de mila voastra atunci cand au primit ajutor guvernamental si voi l-ati platit. Sigur ca am imprumut la banca, momentan pot sa il platesc dar luna viitoare ????, stie cineva ce se va intampla luna viitoare?

    1. argumenteaza ce argument de stat sau te iei doar dupa domnul Zamfir care e inginer de profesie ?

    Am inteles ca BNR, a ridicat provizioanele la banci in perioada aceasta, atunci de ce nu pot amana ratele?

    Consider ca in perioada aceasta pot si micsora dobanzile, un lucru foarte important, fiind ca au niste dobanzi foarte mari (chiar si la creditele ipotecare unde au garantii de 250%). Nu vorbeste nimeni ce comisioane mari au, atat la incasare cat si la plata(adica duble), aci statul ne impune sa facem majoritatea tranzactiilor prin banca, corect, sa fie transparenta, dar de ce nu intervine statul sa stabileasca si comisionul in functie de suma tranzactionata prin banca, ne lasa la mana bancilor, consider ca nu e corect. 

    La greu ar trebui sa participe si bancile in perioada aceasta. De ce incearca sa impovareze numai persoanele fizice si cele juritice? Asa se ajuta economia? Nu inteleg, ca nu se mai poate asa. TREZITIVA!!! 

    Dragilor sa stiti ca bancile nu pierd niciodata si nu le plangeti de mila. 

    Au facut fffoarte multi bani in tara noastra pana acum. Ar fi cazul sa mai dea si bancile. NU?

    Afara bancile nu au aceste dobanzi, spun ca riscul de tara nu e asa mare, ok asa e , dar riscul intreprinzatorului nu este mare, adica la fel?........... . 

    Buna ziua, doresc sa va informez o situatie vis a vis de asa zisa amanare a ratelor bancare. Subsemnatul am o rata in valoare 750 ron la ING, acum 4 luni firma la care activam a a nuntat verbal ca nu ne mai poate sustine salariile si solutia ar fi demisia cu accordul ambelor parti. Zis si facut, niciunul din firma respectiva nu am apelat la ajutorul de somaj..cred ca este modic oricum si nu poate acoperi rata ce o am si nici alte cheltuieli..etc.Din Decembrie am cautat sa ma angajez fara niciun rezultat fiind o luna in care nu sunt predominante job-urile si vacantele guverneaza , in concluzie am ramas fara un serviciu si a venit si aceasta nenorocire de Coronavirus. Incepand din Ianuarie slujbele sunt inexistente SA NU MENTIONEZ FAPTUL CA NU POT IESI SA MERG LA UN EVENTUAL INTERVIU(DESI NU AM FOST CONTACTAT PTR ASA CEVA) deoarece incalc aceasta ordonanta de restrictie de a circula iar piata nu ofera locuri de munca in acest moment. Am sunat la ING si raspunsul a fost sec CA NU MA INCADREZ PTR AMANARE. Considerati ca este legal

    Va mentionez faptul ca nu exista oferte de munca pe piata ca nu am voie sa ies ptr a merge la un ipotetic interviu. 

    suntem eu si familia mea izolati la domiciliu deoarece avem un vecin , sofer pe tir care circula in zonele grav afectate de pandemie..FRANTA, ITALIA, mai avem o famile in bloc ce activeaza in sidtemul medical si sunt izolati si ei si testati.  

    Nu ma ajuta cu nimic restructurarea creditului deoarece nu am beneficiat de ajutor somaj , si nici nu am un garant de unde sa cooptez in aceasta situatie. 

    Ajutorul de somaj nu ar fi acoperit rata si alte cheltuieli..logic. 

    AM SUNAT LA DVS LA ING SI RASPUNSUL PENTRU AMANARE RATE 9 LUNI A FOST CA NU, DACA NU AM VOIE SA IES DIN CASA , DACA NU AM UN VENIT, DACA NU EXISTA JOBURI PE PIATA DE MUNCA DATORITA ACESTUI CORONAVIRUS ..NU SUNT AFECTAT SI EU??? CE POT FACE?

     

    NU AM NICIO RESTANTA

    1. Nu a fost promulgata această lege de președintele României

    Consider ca amanarea ratelor pentru persoanele aflate in dificultate sa se faca in asa fel incat eventuala dobanda la credite sa nu fie mai mare de cat este ROBOR-ul. Bancile care fac profit prin aplicarea unei astfel de dobanzi mai mari de 3% sa fie impozitate cu 150% fata de profitul brut realizat datorita creditelor cu dobanda mai mare de 3%sau +0,5% peste ROBOR.Si atunci creditorul sa decida daca opteaza sa-si plateasca ratele la timp cu dobanda de mai sus sau sa le amane cu riscul de a fi majorat creditul cu dobanda datorata micsorata.

    Buna ziua,

    se pare ca in aceasta perioada institutiile bancare pune poprire pe cont la nicio zi de la instiintarea executorului catre executat, iar institutiile bancare au obligatia de a indisponibiliza sumele exeistente in contul clientilor daca sunt sesizate de un executor, dar doar duoa depasirea unui termen de 15 zile de la notificarea in scris trimisa de catre executor executatului. Foarte multe abuzuri in aceasta perioada din partea bancilor si a executorilor. Tocmai acum cand li se spune stop.

    1. Ce inseamna afectat de aceasta pandemie?

      Oare dublarea sau chiar triplarea preturilor nu afecteaza? 

      Scaderea la jumatate a puterii de cumparare nu se numeste afectarea populatiei?

      Nu ma astept sa o promulge presedintele...il doare la basca...el incaseaza de la banci ...nu plateste! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb