Legile justiţiei, discutate în Parlament

Mina Irina
Politică / 31 octombrie 2017

Legile justiţiei, discutate în Parlament

Actualizare 17:13 Toader, despre proiectele privind justiţia: "Să nu judecăm propunerile, să nu judecăm formele intermediare, acestea constituie bază de discuţie"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, că s-a optat pentru varianta promovării prin iniţiativă a unui grup de parlamentari a modificărilor la legile justiţiei pentru ca, până la primirea punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia pe procedura numirii procurorilor şefi, acestea să poată fi dezbătute, potrivit unei surse din presă.

Conform sursei, el nu a vrut să se pronunţe asupra modificărilor din proiecte în privinţa numirii şi revocării procurorilor şefi, spunând că acestea reprezintă forme intermediare şi că "modificarea poate fi modificată".

Toader a menţionat: "Suntem în ipoteza în care un grup de parlamentari au preluat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei. Evident, au deplina libertate să menţină unele soluţii dintre cele propuse, au deplina libertate să vină cu propuneri noi, ale dânşilor".

Întrebat de ce nu a vrut premierul Tudose să gireze proiectul de modificare a legilor justiţiei, Tudorel Toader a răspuns: "Faptul că avem recomandările MCV, că prima recomandare spune identificarea unei proceduri robuste, transparente de numire a procurorilor de rang înalt, prin consultarea Comisiei de la Veneţia. Am făcut la MJ pe 14 pagini draftul de solicitare a avizului Comisiei de la Veneţia. De la Guvern, proiectul nu putea pleca fără avizul Comisiei, care ar fi venit cel mai devreme în decembrie, care putea să vină chiar şi în luna martie. În acest context, s-a decis ca proiectul de lege să fie preluat, asumat de către un grup de parlamentari. Proiectul de lege poate intra în procedură de analiză, de dezbatere, iar în momentul în care se primeşte avizul Comisiei de la Veneţia (...) se reia discuţia pe această problemă clarificată de Comisia de la Veneţia".

În legătură cu faptul că în iniţiativa PSD-ALDE, preşedintele este menţinut în procedura de numire a procurorilor şefi, ministrul Justiţiei a declarat: "Este o modificare care la rândul ei poate fi modificată."

Întrebat despre faptul că, totuşi, deşi la procedura numirii preşedintele este menţinut, acesta nu mai apare în cazul revozării, Toader a replicat: "Îndemnul meu este următorul: să nu judecăm propunerile, să nu judecăm formele intermediare, pentru că constituie bază de discuţie. Pe parcursul procesului de legiferare, multe modificări vor surveni. Important este ca forma finală, aceea care va fi promulgată şi ulterior aplicată să fie mai bună."

(A.C.)

-----

Actualizare 15:29 USR se opune adoptării în Parlament a legilor Justiţiei în procedură de urgenţă

Uniunea Salvaţi România (USR) îi solicită ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să retragă din Parlament proiectul de modificare a legilor Justiţiei şi să îl supună unei dezbateri publice reale, care să reunească toţi actorii care pot contribui la modernizarea legislaţiei, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul partidului.

În document se arată: "Uniunea Salvaţi România se opune introducerii în procedură de urgenţă a proiectului de modificare a legilor Justiţiei în Parlament. Astăzi, în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu a propus din partea USR ca legile Justiţiei să nu intre în procedură de urgenţă, dar majoritatea PSD-ALDE s-a impus în faţa opoziţiei. (...) USR a semnalat, prin deputatul Stelian Ion, care face parte din Comisia specială pentru sistematizarea legislaţiei din domeniul justiţiei, că ministrul Tudorel Toader a adus într-o mapă proiectul de modificare a legilor Justiţiei şi fără nicio explicaţie nu şi-a mai asumat acest proiect major".

Reprezentanţii Uniunii Salvaţi România au subliniat că Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii au respins proiectul de modificare a legilor Justiţiei şi au cerut Parlamentului să-l restituie ministrului Tudorel Toader, deoarece afectează independenţa Justiţiei. Totodată, USR a amintit că preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, "a arătat că proiectul nu a beneficiat de transparenţă şi, mai important, a încălcat dispoziţiile legale care reglementează mecanismul de elaborare şi adoptare a actelor normative".

În comunicat se mai arată: "De fapt, Tudorel Toader a respectat ordinele lui Liviu Dragnea care se grăbeşte să adopte acest proiect pentru a scăpa de propriile dosare penale şi pentru a salva corupţii din partid. Fără o dezbatere publică şi fără să ia în considerare opiniile principalelor instituţii din domeniu şi ale reprezentanţilor societăţii civile. Mai mult, Liviu Dragnea a declarat cu nonşalanţă că proiectul de modificare a legilor Justiţiei va fi adoptat în Parlament cu sau fără existenţa unui punct de vedere scris al Comisiei de la Veneţia cu privire la modalitatea de numire a procurorilor-şefi, deşi aceasta nouă procedură subminează independenţa magistraţilor".

Ei şi-au manifestat speranţa că Tudorel Toader se va întoarce la masa discuţiilor cu procurorii şi judecătorii, cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca forma legilor Justiţiei să reprezinte un progres pentru funcţionarea sistemului de justiţie din România, amintind că "în premieră, peste 4.000 de magistraţi au cerut retragerea proiectului, iar opinia specialiştilor trebuie ascultată".

Reprezentanţii USR au afirmat, conform sursei citate, că, în caz contrar, vor solicita demisia ministrului Toader "pentru tentativa de subordonare a justiţiei intereselor lui Liviu Dragnea şi corupţilor din PSD".

(M.I.)

-------

Pachetul de legi privind justiţia a ajuns astăzi la Parlament iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, îi roagă pe colegi să ţină cont de poziţia sa publică privind numirea procurorilor şefi, conform căreia preşedintele să nu fie exclus din această procedură.

Dragnea nu a dorit să dea detalii în privinţa amendamentelor la legile justiţiei, potrivit Agerpres.

Liviu Dragnea a declarat la Parlament: "De abia a fost depus la comisia specială. Am înţeles că membrii comisiei speciale au redactat împreună un proiect comun şi încep dezbaterile în acea comisie pe acel proiect de lege".

Întrebat dacă nu a fost informat de preşedintele comisiei speciale pe legile justiţiei, Florin Iordache, cu privire la draftul pe aceste legi, Dragnea a spus: "Eu i-am spus d-lui Iordache să ţină totuşi cont de poziţiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor şefi. I-am rugat să încerce să ţină cont de poziţia mea publică pentru că nu au apărut până acum pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură".

El a menţionat că nu a discutat încă cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, despre acest subiect.

Dragnea a reafirmat că ar fi bine ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă.

Preşedintele Camerei a spus: "Nu cred că este bine să treacă în subordinea Ministerului Justiţiei. Se pare că nici actuala formă nu este cea mai bună, cred că trebuie să se gândească un sistem, un mecanism, o structură, o instituţionalizare care să facă din Inspecţia Judiciară o instituţie autonomă. Cred că asta îşi doreşte toată lumea. Cum? Este rolul lor să găsească forma".

Astăzi a avut loc o şedinţă a coaliţiei la Parlament, la care a fost prezent premierul Mihai Tudose, legile justiţiei fiind una dintre temele discutate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb