Legumele importate în cantităţi masive şi vândute ulterior ca fiind produse în ţară şi subvenţiile de producţie acordate unor afacerişti care nu produc, ci importă sau cumpără marfă de la adevăraţii producători, sunt două probleme care îi duc la sapă de lemn pe legumicultorii noştri.
Din cauza că nu avem prea multe sere, solarii moderne şi instalaţii care ar putea să asigure un ciclu de producţie şi în anotimpul rece, producţia internă de legume este una sezonieră.
Astfel, producătorii noştri reuşesc să asigure doar circa 30% din necesarul de consum intern, diferenţa fiind acoperită prin importurile masive de legume, al căror volum a crescut în ultimii ani. Odată cu creşterea în volum a importurilor au apărut şi problemele, din cauză că s-au format, potrivit producătorilor, o serie de reţele specializate în acest tip de afaceri care, fie au scăpat de sub controlul autorităţilor, fie sunt foarte influente pe lângă acestea. În acest context, anomaliile sunt inevitabile.
• Legume importate, vândute sub brand autohton
Spre exemplu, în luna mai, în pieţele din judeţul Botoşani se vindeau roşii de Matca (n.r. comuna Matca, din judeţul Galaţi, este cel mai mare bazin legumicol din ţară), în condiţiile în care, în acea perioadă, nu se găsea pe piaţa internă nicio roşie produsă în comuna gălăţeană, din cauză că legumele erau abia în faza de maturizare vegetativă.
În fapt, conform legumicultorilor de la Matca, tomatele vândute în pieţele botoşănenilor sub un brand autohton erau aduse din Turcia şi au fost refuzate din motive de calitate în Bulgaria sau Republica Moldova.
Într-o sesizare adresată secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Cătălin Roşculete, Grupul de Producători Legume-Fructe "Matca" arată că "a promova şi a vinde legumele de provenienţă străină, de o calitate îndoielnică, sub nume românesc" provoacă repercusiuni extrem de negative asupra imaginii produselor autohtone şi asupra producătorului intern.
Reprezentanţii legumicultorilor au precizat: "În loc să sprijinim producătorii autohtoni (asigurând astfel absorţia unei mari cantităţi de forţă de muncă şi venituri la bugetul de stat), facilităm importurile de legume. Importatorii fac concurenţă nejustificată producătorilor autohtoni din cauză că sunt scutiţi de plata taxelor vamale sub pretextul că marfa importată vine din UE. Evident că lucrurile nu stau chiar aşa, astfel, fiind favorizată evaziunea fiscală (doar o cantitate infimă intră în ţară pe factură). Aceste cantităţi dictează preţurile ce au ajuns să fie lăsate la bunul plac al aşa-zişilor comercianţi şi, nu în ultimul rând, expun populaţia la un risc nejustificat din punct de vedere al sănătăţii (multe legume sunt culese cu mult înainte de a ajunge la maturitate şi sunt tratate cu substanţe chimice pentru a face faţă transportului şi pentru a arăta bine în rafturi)".
• Controale în vămi
În urma numeroaselelor sesizări primite din partea legumicultorilor, Ministerul Agriculturii a anunţat, ieri, printr-un comunicat, că a iniţiat un control în vămile din Voluntari şi Piaţa de Gros din Bucureşti, dar şi în punctele vamale din Giurgiu, Constanţa Sud şi Agigea.
Conform oficialilor ministeriali, controlul (efectuat de echipe mixte formate din câte şase experţi atât din minister, cât şi inspectori din cadrul Agenţiei Naţionale Fitosanitare, comisari ai Gărzii Financiare şi ofiţeri de poliţie) vizează conformitatea loturilor de legume şi fructe provenite din import pentru a fi comercializate pe piaţa din ţară.
Autorităţile mai verifică modul de ambalare şi de etichetare a produselor, încadrarea în clasele de calitate (calitatea I sau a II) precum şi inscripţionarea în mod corect atât pe etichete cât şi pe documentele ce însoţesc transportul.
"Organele de control vor urmări existenţa şi corectitudinea tuturor documentelor şi vor verifica în ce măsură corespunde cantitatea declarată faţă de cea existentă la vânzare", au subliniat reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
• Vântătorii de subvenţii
Dacă pentru combaterea acestui fenomen autorităţile au început să înăsprească controalele în punctele vamele, în ceea ce priveşte problema beneficiarilor de subvenţii pentru producţie, aceasta nu este nici pe departe rezolvată.
Conform legumicultorilor de la Matca, în ţara noastră există beneficiari nelegitimi ai sprijinului financiar acordat de către stat, aşa-zişii "vântători de subvenţii", după cum i-au numit legumicultorii.
Reprezentanţii agricultorilor au precizat: "Sunt firme care nu au nicio treabă cu agricultura, dar care încasează subvenţii de producţie. Vânătorii de subvenţii au o activitate de producţie redusă, dar ca să beneficieze de mai mulţi bani de la stat, cumpără marfă de la alţi producători sau importă ieftin şi, astfel, declară o cantatitate mai mare de legume pentru subvenţii".
Alţi legumicultori au adăugat: "Producţia lor nu se ridică la nivelul cifrelor avansate pentru subvenţii. În multe dintre cazuri, producţia unora justifică doar jumătate din subvenţia de producţie încasată. Există suspiciunea că se fac importuri şi se completează cantităţile pentru care se cer subvenţii".
E o întreagă poezie.
Dacă poliţia s-ar ocupa de ea şi ar cercta-o, ar putea-o transforma în proză.
Neartistică.