Legumicultorii din Buzău iau măsuri drastice să facă faţă valului de scumpiri

Ana Felea
Miscellanea / 17 noiembrie 2021

Mircea Tatu

Mircea Tatu

Valul de scumpiri afectează drastic micile afaceri ale producătorilor de legume. Cultivatorii care sunt nevoiţi să-şi încălzească solariile pentru a putea scoate pe piaţă trufandalele anunţă măsuri drastice. Legumicultorii preconizează creşteri de preţuri dar şi legume scoase spre vânzare mult mai târziu decât obişnuiau. Asta pentru că, spun producătorii din Buzău, scumpirea enegiei electrice, a gazului şi a chiar cocsului îi determină să-şi regândească planul de cultură pentru legumele pe care, în mod normal, le produceau pe timpul iernii. Aceştia se plâng de costuri exagerate cu încălzirea solariilor, pe care nu şi le permit, iar asta îi determină fie să amâne cultivarea primelor legume sau chiar să micşoreze suprafeţele de producţie.

"Va fi destul de greu pentru noi, va fi un an foarte dificil. Cheltuielile vor fi şi cu 30 la sută mai mari. S-au scumpit şi cărbunii, care au ajuns la 1600 de lei pe tonă, toate s-au scumpit" a declarat Mircea Tatu, legumicultor din comuna Cochirleanca.

În această situaţie, legumicultorii au regândit planurile. Vor cultiva mai puţin, dar vor păstra momentul culesului, respectiv lunile martie-aprilie, tocmai pentru că primăvara este cea mai bună perioadă din an pentru legumicultori: trufandalele au preţurile cele mai mari şi, deci, profitul este pe măsură.

"Încercăm să facem, cât se poate, economie. Noi primăvara scoatem ceva profit, acum avem o grămadă de marfă pe stoc, se vinde foarte puţin. Acum, de exemplu, e o stagnare generală, nu se cumpără mai nimic. Stăm cu marfa pe stoc şi nu reuşim să vindem nimic. Nu ne-am gândit să renunţăm la suprafeţe încă, însă vom vedea", a mai declarat Mircea Tatu.

Ionel Muşătoiu este un alt agricultor buzoian, din Căldăruşanca. El spune că va planta tomatele şi castraveţii mai târziu cu două luni, sperând astfel că va reduce din cheltuielile cu încălzirea.

"Nici nu vreau să mă gândesc. Eu puneam din februarie, iar toată luna martie făceam căldură şi se consumau 15.000 de lei doar pentru căldură, nu mai zic de muncă. Acum, peste iarnă cresc doar salata, care nu are nevoie de căldură. Nu le mai pun din timp, să am costurile de producţie mai mici, chiar dacă le voi da mai ieftine, asta e. La sfârşitul lui martie voi planta roşia, pe care în mod obişnuit o plantam în februarie", ne-a declarat Ionel Muşătoiu.

Legumicultorii din Buzău prevăd o criză alimentară în România, în următorii doi-trei ani şi spun că au nevoie de ajutorul statului care să intervină cu o schemă de ajutor pentru încălzirea serelor.

"Singura soluţie care ne-ar salva ar fi o subvenţie, şi nu neapărat pe suprafaţă, ci pe energie, pe lemne, pe cărbuni", a mai declarat Mircea Tatu, legumicultor buzoian.

Una peste alta, legumicultorii deja anunţă o primăvară mai săracă în trufandale şi la preţuri mai ridicate, practicate pentru a le acoperi cheltuielile cu încălzirea serelor din timpul iernii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb