O relaţie mai strînsă de colaborare între companiile din sectorul privat cu autorităţile ar conduce la decizii mai bune din punct de vedere legis-lativ, a arătat ieri secretarul de stat din Ministerul Integrării Europene, Leonard Orban, citat de Rompres.
În opinia sa, este necesară identificarea oportunităţilor legate de finanţarea care va veni de la UE, iar în acest context, pentru a beneficia de fonduri, românii trebuie să aibă proiecte solide. După aderare, România va suferi modificări atît la nivel economic cît şi la cel politic, iar pe termen mediu şi lung modificările structurale din economie vor fi semnificative. Vor exista sectoare care ale economiei care se vor dezvolta puternic, lucru va duce la creşterea competiţiei.
O altă problemă cu care s-ar confrunta românii ar fi, potrivit lui Orban, evoluţia crescătoare a preţurilor la utilităţi, iar o ramură a economiei precum industria îngrăşămintelor ar putea fi grav afectată dacă nu vor exista noi tehnologii. România va primi după aderare fonduri structurale de trei ori mai mari decît fondurile de preaderare, obiectivele principale pentru sectorul IMM-urilor fiind de a creşte contribuţia pînă la 20% din Produsul Intern Brut pînă în 2015.
Orban a subliniat că există la nivel mondial o competiţie între marile economii, un exemplu în acest sens fiind economia chineză, care o va depăşi în 2010 pe cea a Germaniei.