Leonard Orban le cere firmelor să se pregătească pentru piaţa comună

George Bănciulea
Ziarul BURSA #Politică / 20 mai 2005

Firmele din ţara noastră trebuie să se preocupe de situaţia lor de după aderare, a precizat ieri, în cadrul semniarului "Implicaţiile Tratatului de Aderare - o perspectivă a mediului de afaceri", secretarul de stat din Ministerul Integrării Europene, Leonard Orban. Domnia sa a declarat că, în perioada în care ţara noastră negocia cu oficialităţile europene, a fost surprins în mod neplăcut de lipsa de interes de care au dat dovadă reprezentanţii companiilor autohtone. "Singurele interesate au fost companiile multinaţionale", a spus Leonard Orban. Pe parcurs, spune domnia sa, şi firmele autohtone au început să se intereseze de soarta pe care o vor avea după aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, Leonard Orban a atras atenţia patronilor să se implice mai mult, mai ales în ceeea ce priveşte alinierea la standardele Comunităţii Europene. Domnia sa a declarat că instituţiile statului nu pot să ofere decît informaţii cu caracter general, în vreme ce societăţile au nevoie de date precise. Din acest motiv, secretarul de stat în Minis-terul Integrării le recomandă patronilor să îşi angajeze specilalişti în domeniu sau să apeleze la firme de consultanţă.

Leonard Orban a mai declarat că, în perioada pe care o mai au la dispoziţie firmele pînă la momentul aderării, acestea ar trebui să înceapă procesul de dezoltare a competitivităţii. Orban a spus că "epoca de aur", respectiv cea în care au beneficiat de ajutoare de la stat a trecut, iar din 2007 efortul de modernizare ar putea să le coste mai mult.

Totodată, Leonard Orban a atras atenţia asupra faptului că, în cazul activării clauzei de salvgardare (amînarea aderării cu un an), ţara noastră ar pierde 1,160 miliarde de euro. În opinia sa, pe lîngă aceste costuri directe, vom avea costuri indirecte şi politice.

Importanţa pregătirii corespunzătoare pentru aderarea la Uniunea Europeană a fost subliniată şi de secretarul Comisiei Parlamentului României pentru Integrarea Europenă, deputatul Vasile Puşcaş (fost negociator şef cu UE). Domnia sa a precizat că unul dintre sectoarele care necesită o creştere a competitivităţii este agricultura.

Pregătirea corespunzătoare pentru aderarea la Uniunea Europeană este necesară nu numai pentru a rezista pe o piaţă competitivă, ci şi pentru a putea absorbi fondurile pe care ni le va da UE în perioada 2007-2009. Aces-te sume vor putea fi accesate doar dacă economia noastră se va dezvolta coerent şi competitiv, a concluzionat Leonard Orban.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb