LIBER LA EXPLOATAREA PERIMETRELOR DIN MAREA NEAGRĂ Legea offshore, promulgată de şeful statului

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 13 noiembrie 2018

Legea offshore, promulgată de şeful statului

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea privind operaţiunile petroliere în perimetrele offshore din Marea Neagră.

Noul act normativ a fost unul controversat, fiind nevoie de o procedură legislativă îndelungată pentru aprobarea lui de Parlament.

Primă formă a legii offshore a fost votată 9 iulie 2018. Pentru că operatorii din domeniu, membrii opoziţiei şi, ulterior votului, inclusiv o parte din aleşii ALDE nu au fost de acord cu noile prevederi care stabileau condiţii drastice pentru investitori - printre care o suprataxare cu aproape 80% din totalul veniturilor - şi cu privire la recuperarea investiţiilor iniţiale în segmentul upstream, legea a fost retrimisă de preşedintele Klaus Iohannis la Parlament, şeful statului solicitând reexaminarea.

În 24 septembrie, Senatul a aprobat o formă mult îmbunătăţită faţă de proiectul din vară, prin care se stabilea că investitorii pot deduce 60% din impozitul pe veniturile suplimentare, deducerea privind investiţia iniţială în sectorul upstream.

Odată ajuns la Camera Deputaţilor, în comisiile de buget-finanţe, adminis-traţie publică şi pentru industrii şi servicii, proiectul adoptat de Senat a fost schimbat în mare parte de către deputaţii PSD, care au dorit beneficii mai mari la stat. Pentru că deputaţii ALDE au refuzat, alături de cei din opoziţie, să voteze proiectul în această formă, în 5 octombrie, plenul Camerei Deputaţilor a retrimis legea la comisiile de specialitate pentru consultarea tuturor factorilor implicaţi - operatorii din domeniu, Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia pentru Resurse Minerale, precum şi pentru realizarea unui consens politic.

În şedinţa de plen din 24 octombrie, Camera Deputaţilor, după ce a acceptat şi amendamente din partea opoziţiei, în calitate de for decizional a votat legea offshore în forma promulgată, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis.

Conform actualului act normativ, impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, aşa cum acestea sunt determinate potrivit Anexei nr. 2 care face parte integrantă din prezenta lege, impozit din care se deduce valoarea inves-tiţiilor în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ţine seama de preţul de referinţă stabilit de ANRM pentru calculul redevenţelor. Tranzacţiile desfăşurate sub preţul de referinţă se impozitează la preţul de referinţă. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere, referitoare la perimetre petroliere offshore, pe baza grilei de preţuri ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019, cu indicele anual al preţurilor de consum.

Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore. Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, utilizat pentru finanţarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemului naţional de transport gaze naturale, precum şi pentru finanţarea altor investiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului. Potrivit amendamentului introdus de deputaţii PNL în actuala lege, titularilor acordurilor petroliere aflate în curs de executare li se aplică regimul fiscal specific destinat activităţii de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare, desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a actului normativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb