Liber la vânzarea participaţiilor "PSV"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 noiembrie 2010

Arin Stănescu , administratorul "RVA Insolvency", care se ocupă de insolvenţa "PSV", susţine că afacerea cu brucit nu poate fi vândută imediat.

Arin Stănescu , administratorul "RVA Insolvency", care se ocupă de insolvenţa "PSV", susţine că afacerea cu brucit nu poate fi vândută imediat.

Creditorii au aprobat planul de reorganizare bazat pe valorificarea preţioasei cariere de brucit

Creditorii "PSV Company" (fosta "Petromservice") au aprobat, marţi, planul de reorganizare, ne-a declarat Arin Stănescu, administratorul "RVA Insolvency", care se ocupă de insolvenţa companiei. Cea mai mare sursă de lichidităţi pentru PSV în următorii trei ani sunt participaţiile la alte companii, a căror vânzare i-ar putea aduce companiei 538.700.000 lei (125 milioane euro).

Cea mai valoroasă participaţie este societatea "Geoasset", evaluată la circa 100 milioane de euro. Ziarul "BURSA" a publicat, recent, în exclusivitate, că "PSV Company" controlează o valoroa-să carieră de brucit prin "Geoasset" SRL, societate pe care o deţine în proporţie de 100% şi care are şi licenţa de exploatare pentru zăcământul de la Budureasa. Valoarea enormă a zăcământului este dată de faptul că este unic nu numai în ţară, ci şi în Europa.

Arin Stănescu ne-a precizat: "< Geoasset > nu poate fi scoasă la vânzare imediat. Trebuie elaborate studiile finale care să arate potenţialul mare de dezvoltare şi valoarea zăcământului. De asemenea, mai trebuie realizate anumite investiţii în explorare şi producţie pentru ca vânzarea să fie cât mai benefică pentru companie. Până când vânzarea acestei afaceri va deveni oportună, < PSV > va face rost de lichidităţi din recuperarea creanţelor, care se ridică la o sumă importantă, şi va valorifica alte active. În prezent, compania dispune de lichidităţi în conturi, care vor fi repartizate creditorilor".

"PSV" avea planuri mari pentru exploatarea zăcământului de brucit, prin investiţii de aproape 178 milioane de euro timp de 20 de ani. Astfel, în jurul minei, au fost proiectate o fabrică de lianţi minerali, o fabrică de produse granulare, o uzină metalurgică de magneziu şi o fabrică de roci pentru construcţii. Profitul brut aferent celor 20 de ani de exploatare este evaluat la 1,3 miliarde de euro. Dacă va continua procesul investiţional de la Budureasa, "PSV" estimează că valoarea participaţiei sale în proiectul minier creşte la 100 milioane euro.

Alte 25 milioane de euro pot fi obţinute de "PSV", conform planului de reorganizare, din vânzarea participaţiilor la Compania de Navigaţie Fluvială Giurgiu Nav SA (92,53%), Realitatea Media (18,74%), PSV Clima MP SA (95%), Dixit Press SRL (70,8%), Ana-Maria Press SRL (99%), Solar FMI Construct SRL (61,9%), Global Video Media SA (99,99%), MKB Romexterra Leasing IFN SA (2,21%), Management Fulcrum SRL (98%), GMG Media Box SA (99,99%), PSV Industries SA (99,85%), X Oil Grup SRL (99,99%) şi INSOMAR (99,97%).

Ordinea în care vor fi scoase la vânzare aceste participaţii va fi stabilită în funcţie de oportunităţile de pe piaţă, "PSV" subliniind că nu doreşte să înstrăineze toate aceste companii dacă nu va fi necesar.

"PSV" intenţionează să obţină lichidităţi şi din vânzarea bunurilor mobile şi imobile - 28.840.000 lei, la care se adaugă încasări din activitatea curentă (112.999.430 lei) şi recuperări de creanţe (168.421.900 lei).

De ce a intrat "PSV" în insolvenţă

Starea de insolvenţă a "PSV Company" a fost cauzată în principal de blocarea şi executarea sumelor din conturile bancare ale societăţii, ca urmare a executărilor silite derivate din litigiile de muncă în care societatea are calitatea de pârât.

Un număr de aproape 14.000 foşti salariaţi au întreprins demersuri susţinute privind acţionarea "PSV" în instanţă pentru pretinse datorii pe care societatea le-ar avea către aceştia în temeiul contractelor colective de muncă. Litigiile au avut ca obiect revendicarea unor drepturi salariale prevăzute în contractele colective de muncă şi pretinse ca neacordate începând cu anul 2003.

Deşi punctul de vedere al societăţii a fost că aceste drepturi au fost înglobate în salariu aşa cum a fost şi specificat în diferite documente justificative, din cauza imposibilităţii reprezentării echitabile de catre avocaţi în toate procesele şi a atitudinii părtinitoare faţă de salariaţi a instanţelor, poate şi în contextul crizei economice, majoritatea speţelor au fost câştigate de către salariaţi, se arată în planul de reorganizare a "PSV".

Ca urmare a punerii în executare a sentinţelor pronunţate în aceste litigii, au fost poprite conturile bancare ale PSV pentru executarea sumei totale de 168.850.000 de lei. Societatea a fost executată silit cu suma de 113.073.678 lei. Situaţia a creat un blocaj financiar pentru societate, lipsind-o de capitalul de lucru necesar executării contractelor în curs.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb