Libertatea mass-media, dezbătută în Parlamentul European

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 22 mai 2013

Libertatea mass-media, dezbătută în Parlamentul European

Libertatea presei rămâne în continuare o preocupare la nivelul întregii Uniuni Europene. După scandalul dintre guvernul SUA şi cea mai mare agenţie de ştiri din SUA, Associated Press, apar şi ştiri pozitive vizavi de libertatea de exprimare. Raportul de iniţiativă al deputatei PNL Renate Weber privind Carta UE: "Norme standard pentru libertatea mass-media în UE" a primit votul final în plenul Parlamentului European. Renate Weber a criticat însă lipsa de reacţie a Comisiei în general: "Motivul pentru care raportul există este tocmai pentru că acest Parlament ar fi dorit să vadă o reacţie mai puternică ori de câte ori libertatea presei a fost ameninţată, în oricare dintre statele membre. Prin urmare, am speranţa că liniile directoa-re şi recomandările acestui raport vor fi, de acum înainte, luate în considerare de către Comisie şi statele membre, dat fiind că acestea reprezintă nu numai opinia noastră, în calitate de reprezentanţi aleşi ai cetăţenilor Uniunii, ci totodată rezultatul multor ore de consultări cu organizaţii mass-media, reprezentanţi ai sindicatelor şi organis-melor de reglementare. Ne îngrijorează în mod serios faptul ca jurnaliştii sunt din ce în ce mai des victime ale presiunii, hărţuirii şi chiar violenţei - şi facem apel la autorităţile din fiecare stat membru să se asigure că jurnaliştii pot relata fără constrângeri şi în condiţii de siguranţă. Un atac împotriva unui jurnalist trebuie să fie considerat un atac la adresa libertăţii presei şi împotriva dreptului cetăţenilor la informare - prin urmare ar trebui să fie imediat anchetat şi sancţionat".

Vicepreşedinta Comisiei Europene, Neelie Kroes, a anunţat că se lucrează deja în câteva dintre domeniile abordate atât în recomandările raportului Weber, cât şi în cele ale Grupului independent la nivel înalt pentru libertatea şi pluralismul mass-media, reunit de Comisie: "Urmează să alocăm un grant pentru implementarea Instrumentului de Monitorizare a Pluralismului Media, în 2013. Acest instrument ne va oferi o imagine de ansamblu mult mai coerentă cu privire la zonele din Europa în care pluralismul este în pericol. În acelaşi timp, lucrăm la implementarea programului-pilot al Centrului European pentru presă şi libertatea mass-media, pentru care intenţionăm să lansăm apelul pentru propuneri foarte, foarte curând". Raportul Weber solicita statelor membre şi Uniunii "să respecte, să garanteze, să apere şi să promoveze dreptul fundamental la libertatea de exprimare şi de informare şi la libertatea şi pluralismul mass-media şi să se abţină, în consecinţă, de a exercita, dezvolta sau sprijini mecanisme care să împiedice sau să ameninţe libertatea presei".

Raportul conţine şi un amendament propus de Renate Weber în urma unei solicitări formulate de organizaţia ActiveWatch, pornind de la o situaţie care a avut loc în ţara noas-tră, legată de infiltrarea în redacţii a unor agenţi de informaţii. Articolul - aprobat de membrii Comisiei LIBE, în ciuda opoziţiei parlamentarilor din grupul politic PPE - solicită statelor membre să adopte legislaţie cu privire la prevenirea infiltrării redacţiilor de ştiri prin intermediul unor agenţi de informaţii, dat fiind faptul că aceste practici pun în mare pericol libertatea de exprimare, având în vedere că acestea permit supravegherea redacţiilor de ştiri, generează un climat de neîncredere, împiedică strângerea de informaţii, ameninţă confidenţialitatea surselor şi, în cele din urmă, încearcă să informeze eronat şi să manipuleze publicul, precum şi să discrediteze credibilitatea mass-media. De asemenea, potrivit raportului Weber, "trebuie acordată atenţie nivelului de concentrare a proprietăţii asupra mass-media în statele membre", subliniind că "proprietatea asupra media şi managementul ar trebui să fie transparente şi nu concentrate", deoa-rece concentrarea de proprietate duce la uniformizarea conţinutului media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb