Reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania, companie care a fost desemnată de tribunalul Braşov, alături de RVA Insolvency SPRL Bucureşti, să se ocupe de lichidarea societăţii Rulmentul SA Braşov, susţin că prima licitaţie va avea loc în prima jumătate a lunii februarie. "Undeva în jurul datei de 10 - 15 februarie va avea loc prima licitaţie pentru vânzarea activelor companiei Rulmentul", ne-a declarat Andrei Cionca, unul dintre managerii lichidatorului.
Creditorii societăţii şi-au dat acceptul pentru ca preţul de pornire al licitaţiei să fie de aproximativ 69,5 milioane de euro, sumă la care au fost evaluate activele companiei braşovene.
Cele 44 de hectare ale societăţii Rulmentul SA au fost evaluate la 39,693 milioane de euro, construcţiile la 17,287 milioane de euro, iar utilajele, instalaţiile tehnice şi maşinile au fost evaluate la 12,363 milioane de euro. De asemenea, avansurile şi imobilizările corporale în curs au fost evaluate la peste 100.000 de euro.
Vânzare în bloc
Potrivit strategiei de valorificare, în prima fază se va încerca vânzarea în bloc a tuturor activelor companiei braşovene. Prima fază cuprinde trei licitaţii, preţul urmând să se reducă succesiv cu câte 20%.
În cazul în care nu se va reuşi vânzarea în bloc a activelor uzinei, se va trece la organizarea unor noi licitaţii în care se va încerca vânzarea a trei obiective distincte - bunurile mobile, bunurile imobile (teren şi construcţii), precum şi cantina şi popicăria, ambele cu terenul aferent. Valorificarea separată a acestora din urmă este impusă de necesitatea asigurării de lichidităţi necesare susţinerii cheltuielilor de procedură şi a cheltuielilor de pază şi conservare a patrimoniului, în condiţiile în care valorificările de fier vechi şi produse finite nu vor fi suficiente pentru susţinerea cheltuielilor menţionate.
Datorii de 245,63 milioane de lei
Valoarea activelor imobilizate ale Rulmentul Braşov era, la data de 28 februarie 2007, de 158,71 milioane lei, iar datoriile societăţii se cifrau la 245,63 milioane lei.
Acţionarii societăţii Rulmentul SA au decis restructurarea totală a societăţii pe 28 iunie 2007, tot atunci fiind aprobate şi măsurile de dizolvare şi lichidare voluntară a societăţii. Falimentul societăţii a fost decis la începutul lunii octombrie, când doi dintre creditorii companiei, Dalpinia Trading şi Prointemed Piteşti, au obţinut această decizie la Tribunalul Braşov. Dacă datoriile către compania piteşteană erau de câteva zeci de mii de euro, debitul către compania Dalpinia Trading Co. Limited - furnizorul de oţel al Activitatea în societate a încetat în totalitate la începutul lunii mai 2007, când toţi salariaţii au fost disponibilizaţi. AVAS deţine 50,89% din capitalul social al societăţii, ia SSIF Orizont Oradea deţine, direct şi prin interpuşi, peste 20% din societate.