Licitaţiile trucate şi energia - priorităţile Consiliului Concurenţei

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 17 aprilie 2015

Licitaţiile trucate şi energia - priorităţile Consiliului Concurenţei

Conducerea Consiliului Concurenţei şi-a propus, pentru acest an, finalizarea unor investigaţii importante privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă. Preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre investigaţiile ce vizează trucarea de licitaţii din sectorul laptelui, al energiei şi sectorul IT.

Domnia sa a menţionat: "Sectorul energiei se va afla, şi în acest an, în lista de priorităţi ale Consiliul Concurenţei. Ne propunem finalizarea investigaţiei sectoriale aflate în derulare pe piaţa gazelor şi, totodată, urmărirea procesului de liberalizare a acestei pieţe. În domeniul ajutorului de stat, în 2015, vom continua colaborarea cu Guvernul şi Comisia Europeană pentru privatizările companiilor Poşta Română, CFR Marfă, Oltchim, dar şi pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia şi a Complexului Energetic Hunedoara".

Din perspectiva iniţiativelor legislative, în prim plan se va afla revizuirea amplă a Legii concurenţei, conform sursei citate.

Consiliul Concurenţei aşteaptă deciziile instanţelor judecătoreşti în cazuri importante din domenii precum cel petrolier şi telecom, domnul Chiriţoiu precizând că experienţa anilor trecuţi arată faptul că deciziile autorităţii de concurenţă sunt confirmate, într-o proporţie considerabilă, de justiţie. În 2014, procentul hotărârilor irevocabile, favorabile Consiliului Concurenţei, a fost de 96%.

Bogdan Chiriţoiu a mai spus: "Nu estimez că în acest an vom mai avea sancţiuni la nivelor celor de anul trecut. Vor fi multe cazuri în acest an, dar nu la fel de spectaculoase ca în 2014. Nu poţi să dai prea des amenzi de 35 de milioane de euro, aşa cum a fost în cazul investigaţiei pe retail".

Din punct de vedere al iniţiativelor legislative, prioritare pentru Consiliul Concurenţei vor fi acţiuni precum implementarea proiectului cu OCDE privind evaluarea şi modificarea legislaţiei naţionale în vigoare în chestiunea eventualelor reglementări anticoncurenţiale şi plafonarea comisioanelor interbancare aplicate la tranzacţiile cu carduri.

În 2014, Consiliul Concurenţei a finalizat investigaţii importante, 44% dintre acestea vizând cele mai nocive practici anticoncurenţiale - de tip cartel. În cadrul uneia dintre aceste investigaţii, Consiliul a aplicat politica de clemenţă. Din rândul cazurilor de înţelegeri anticoncurenţiale verticale finalizate, un exemplu relevant este cel de pe piaţa comercializării produselor alimentare, a ţinut să precizeze Bogdan Chiriţoiu.

Amenzile aplicate anul trecut, în valoare de aproximativ 41,5 milioane de euro, demonstrează, în opinia preşedintelui Consiliului Concurenţei, înăsprirea politicii de sancţionare a faptelor anticoncurenţiale. "Pe de altă parte, în cazurile în care am putut restabili concurenţa efectivă pe piaţă, în mod rapid şi eficient, am utilizat instrumentul acceptării angajamentelor. Respectarea acestora este atent monitorizată", a completat domnul Chiriţoiu. Consiliul Concurenţei aplică amenzi în cazul încălcării angajamentelor, aşa cum a făcut-o, în premieră, în 2014, în cazul cartelelor telefonice prepay şi în cel al comercializării drepturilor de transmisie a evenimentelor fotbalistice.

Consiliul Concurenţei a primit peste 300 de sesizări având ca obiect posibile practici de concurenţă neloială. Aceste sesizări au vizat denigrarea concurenţilor, acţiuni de dezorganizare a firmei concurente prin coruperea personalului sau atragerea salariaţilor acesteia şi deturnarea clientelei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si aceasta are consecinte in primul rand asupra destinelor companiilor pe care le cercetati precum si inducerea unei opinii eronate asupra calitatii actului politic al anumitor decidenti politici. Astazi declaratia domnului Ponta a scos la iveala o inadvertenta si anume: ori dumneavoastra nu ati studiat deloc cazul ajutorului de stat Oltchim , ori ati fost obligat pentru a mentine increderea domnului prim ministru sa mentineti in raportul pe anul 2012 celebra data de 6 martie 2012 la care comisia europeana ar fi luat decizia de inchidere a dosarului C28/2009. In ambele cazuri este foarte interesant faptul ca dupa decembrie 2009 ati primit opinii in care erau luate in discutie articolele 87 si 88 al Comunitatii Europene si nu 107 si 108 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene, care prin faptul ca Romania nu este in Schengen, a avut in perioada 2009 datorita acordului de la Viena o ingradire a liberei circulatii a capitalului si in plus pana la 1 ianuarie 2014 au existat bariere in circulatia fortei de munca , negandindu-va niciodata ca piata unica nu este prin definitie aplicabila in Romania si prin consecinta aceasta procedura a UE nu ar fi avut un motiv legal.

    Va rog sa ne comunicati ce document ati avut la dispozitie pentru a vorbi despre decizie ca fiind data in 6 martie 2012, in afara de declaratia domnului Ponta din 1 octombrie 2012. Va multumesc anticipat pentru efortul depus. Cu stima, Un Alt Imbebil, pe nume Virgil Bestea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb