Liderii europeni nu au stabilit, deocamdată, nicio măsură pentru sprijinul Greciei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iulie 2011

Putin: Statele Unite se comportă "ca nişte huligani"

Putin: Statele Unite se comportă "ca nişte huligani"

Un nou summit de urgenţă - în 15 iulie

Euro se depreciază

Liderii zonei euro au anunţat, luni seara, după reuniunea de urgenţă de la Bruxelles, că sunt hotărâţi să sprijine stabilitatea financiară ameninţată de temerile de răspândire a crizei datoriilor Greciei înspre Italia sau Spania, însă nu au luat nicio măsură concretă.

Liderul Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a declarat: "Miniştrii au reafirmat hotărârea lor absolută privind sprijinul stabilităţii financiare a zonei euro".

Finanţiştii din zona euro s-au arătat dispuşi să majoreze Fondul european de stabilitate financiară (EFSF), care are, în prezent, o capacitate efectivă de împrumut de 400 de miliarde euro.

"Miniştrii sunt pregătiţi să adopte măsuri suplimentare pentru îmbunătăţirea capacităţii sistemice a zonei euro de a rezista la un risc de contaminare, inclusiv prin întărirea flexibilităţii şi dimensiunii EFSF", a declarat Juncker.

Sunt luate în calcul, de asemenea, prelungirea scadenţelor creditelor obţinute de ţările în dificultate, precum şi reducerea ratei dobânzii practicate până acum.

Chiar în privinţa Greciei sunt analizate aceste posibilităţi.

În opinia analiştilor, liderii zonei euro nu conştientizează amploarea problemei cu care se confruntă. Aceştia spun că miniştrii de finanţe din zona euro nu au prezentat o soluţie clară, sperând că Grecia îşi va rezolva problemele. Dar, conform specialiştilor, optimismul liderilor europeni nu este împărtăşit de pieţe.

În condiţiile date, euro a continuat să se deprecieze. Moneda unică a avut un curs de 1,3983 dolari, ieri, la ora 10.15, pe piaţa americană, mai mic cu 0,3% faţă de ziua anterioară.

Un summit extraordinar al reprezentanţilor celor 17 state din zona euro urmează să fie convocat vineri, când vor fi analizate, din nou, aspectele privind criza datoriilor, conform unor surse diplomatice europene, citate de presa străină.

Însă, un alt diplomat a menţionat că preşedintele Consiliului Euro-pean, Herman Van Rompuy, ia în calcul organizarea unui summit extraordinar al zonei euro privind criza datoriilor, dar o dată în acest sens nu a fost stabilită.

Participarea investitorilor privaţi la cel de-al doilea plan de susţinere a Greciei este inevitabilă, declară ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble. În opinia sa, prelungirea maturităţilor datoriilor elene şi reducerea dobânzilor ar putea contribui la îmbunătăţirea sustenabilităţii obligaţiilor financiare ale statului elen.

La rândul său, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Angel Gurria, a afirmat că la rezolvarea situaţiei Greciei trebuie să participe creditorii privaţi, dar o intrare în incapacitate de plată a ţării nu este necesară pentru ca Atena să-şi îndeplinească obligaţiile.

Putin: Statele Unite se comportă "ca nişte huligani"

Statele Unite se comportă "ca nişte huligani", pentru că inundă întreaga lume cu dolari, a declarat premierul rus Vladimir Putin, atacând programul de lichiditate QE2 derulat de Federal Reserve (Fed) cu bani proaspăt tipăriţi, potivit Mediafax.

"Statele Unite pornesc tiparniţele de bani şi aruncă cu dolari în întreaga lume ca să-şi rezolve răspunderile imediate. Spun că monopolurile sunt rele, dar numai dacă sunt străine - ale lor sunt bune. Aşa că îşi folosesc monopolul ca să printeze bani până dă pe-afară", a precizat Putin.

Fed a investit 600 de miliarde de dolari în titluri de trezorerie prin programul QE2, încheiat la finele lunii iunie. Programul QE1 derulat anterior a avut un volum de circa două ori mai mic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Constatam cu surprindere ca decidentii politici in materie financiara nu se inteleg in privinta salvarii Greciei. Din cauza furnizorilor marfii,recte bancile creditoare. Si se incearca sa se apeleze si la investitorii privati. Undeva este un mecanism curios si ..oarecum dubios dublat de o dorinta secreta ca datoriile sa creasca in continuare . Mecanismul la care m-am referit consta in acapararea de resurse de orice fel pentru a fi exploatate in beneficiul investitorilor care sunt contributori la sumele de bani care trebuie platite de statul grec. Pe seama cetatenilor greci obisnuiti. Nu-i plangem pe marii bogatasi care parasesc patrida lor impreuna cu resursele financiare proprii mutate in Cipru sau alte paradisuri fiscale. Si atunci intervin si sursele private ,unele dubioase,de capital. Care-si pot spala lejer banii negri ,cu aceasta ocazie. In acelasi timp guvernele succesive ale Greciei sunt stimulate sa cumpere inutilitati ,de exemplu submarine germane, pentru a sustine industria creditorilor. Din motive NATO? Nu merita atentia. ! Cetateanul grec simplu plateste prin taxe si impozite la stat. Exista o posibilitate de a rupe acest cerc vicios ? Da . Trezirea unei clase, poate mai putin corupte ,si efectuarea unei actiuni de forta. Indiferent cum s-ar numi. Lovitura de stat sau revolutie. In interesul cetateanului de rand. Cu aruncarea peste bord a unei clase politice incompetente si corupte. Fara tam-tam mult. In mod sigur ,bancile creditoare vor trebui sa se obisnuiasca cu pierderile si sa astepte ca tara sa-si revina economic. Orice asemanare cu situatia Romaniei,in unele privinte ,desi tara noastra nu a atins decat 36% din PIB indatorare externa,fata de peste 100% a Greciei,este intamplatoare . In unele privinte. Dar solutia taierii nodului gordian prin forta poate deveni contagioasa ! Cine incepe? Sau asteptam ca altii sa ne cumpere tara pe bucati,evaluind potentialui metropolitan ,de exemplu cel al Bucurestiului, la 7 miliarde de euro ? Apropo.. ce este de fapt euro? Ce economii muribunde sustin aceasta moneda ? si atunci ? Alungarea de la putere a jucatorilor buni la toate si la nimic ,ce clameaza disparitia statului social in Romania, se va impune ca o necesitate urgenta. In aceasta toamna. In mod democratic sau nu. Profitand de calitatea procesuala ,aceea de martor, in procesul Victor Bout a jucatorului de la Cotroceni. Calitate ce se poate transforma in aceea de complice. Victor Bout a fost stors ca o lamaie de CIA.! In ce-l priveste pe dl Putin afirmatia D-sale este trista si hazlie . Dar reflecta o realitate. Cum sa stochezi in bancile rusesti o moneda -hartie- vanzand ceva palpabil : resurse energetice . Asa ca acuzatia de huliganism la adresa SUA are un suport real. Apropo: Pe chinezii ,mai subtili decat americanii, cum ii poate cataloga dl Putin?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb