Slovacia va organiza alegeri parlamentare anticipate la 30 septembrie după ce liderii precedentei coaliţii de guvernare au convenit asupra unei schimbări constituţionale pentru a devansa scrutinul din februarie 2024, a relatat ieri site-ul slovac de ştiri Dannik N, potrivit Agerpres.
Liderii de partid au intervenit după ce un referendum al opoziţiei privind organizarea unor alegeri anticipate nu a strâns suficienţi votanţi sâmbătă.
Numai 27,3% dintre cei cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea, cu mult sub majoritatea absolută pe care trebuie să o atragă un referendum pentru a fi valid, conform datelor de la Biroul de Statistică.
Un scrutin anticipat nu poate fi organizat în Slovacia decât dacă se schimbă Constituţia pentru a permite scurtarea mandatului de patru ani al parlamentului. O astfel de schimbare a Constituţiei trebuie aprobată prin referendum sau prin votul a cel puţin 90 din cei 150 de parlamentari.
Guvernul premierului Eduard Heger conduce cu puteri restrânse după ce a fost demis printr-o moţiune de cenzură în parlament în decembrie, fiind criticat pentru că nu a luat suficiente măsuri pentru a ajuta populaţia în faţa creşterii preţurilor la energie şi a inflaţiei.
Fostul său partener de guvernare, partidul libertarian Libertate şi Solidaritate (SaS), s-a alăturat opoziţiei în cazul votului pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului, care nu mai are majoritate în legislativ după ce SaS a părăsit coaliţia în septembrie.
Heger a sperat să formeze o nouă majoritate şi să rămână la putere până la următoarele alegeri, programate în februarie 2024, însă SaS a refuzat să negocieze, lăsându-i puţine opţiuni care să-i permită să continue.
1. Avertisment pt toate tarile din Europa democratica
(mesaj trimis de Un liberal în data de 23.01.2023, 10:48)
Avertisment pt toate tarile din Europa democratica ,asta se intimpla in democratii care raman democratii ,chiar si in vremuri grele ,de razboi . Asa o situatie cum e cea a razboiului din Ucraina unde tarile Europei sprijina financiar ,umanitari si militar regimul de la Kiev ,inevitabil unele partide politice se decomanda de la acest efort ., Sau se opun de a binelea ,care este modul in care functioneaza o democratie reala . Iar asta e periculos pentru stabilitatea Europei ,ruinator pentru toata lumea si nici nu permite gasirea unei solutii sa opreasca conflictul . Si abia este primul an al razboiului ,tot ce auzim de la americani e ca va fi de durata . Dar noi in Europa avem organisme si functionam pe baza premiselor de pace si colaborare ...nu pentru razboaie prelungite . Uite ,in Ucraina ar trebui sa fie alegeri anul acesta : vor fi ?! Stop razboiului si start discutiilor !