Liderii fostei coaliţii de guvernare din Slovacia au convenit asupra alegerilor parlamentare anticipate

V.G.
Internaţional / 23 ianuarie 2023

Liderii fostei coaliţii de guvernare din Slovacia au convenit asupra alegerilor parlamentare anticipate

Slovacia va organiza alegeri parlamentare anticipate la 30 septembrie după ce liderii precedentei coaliţii de guvernare au convenit asupra unei schimbări constituţionale pentru a devansa scrutinul din februarie 2024, a relatat ieri site-ul slovac de ştiri Dannik N, potrivit Agerpres.

Liderii de partid au intervenit după ce un referendum al opoziţiei privind organizarea unor alegeri anticipate nu a strâns suficienţi votanţi sâmbătă.

Numai 27,3% dintre cei cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea, cu mult sub majoritatea absolută pe care trebuie să o atragă un referendum pentru a fi valid, conform datelor de la Biroul de Statistică.

Un scrutin anticipat nu poate fi organizat în Slovacia decât dacă se schimbă Constituţia pentru a permite scurtarea mandatului de patru ani al parlamentului. O astfel de schimbare a Constituţiei trebuie aprobată prin referendum sau prin votul a cel puţin 90 din cei 150 de parlamentari.

Guvernul premierului Eduard Heger conduce cu puteri restrânse după ce a fost demis printr-o moţiune de cenzură în parlament în decembrie, fiind criticat pentru că nu a luat suficiente măsuri pentru a ajuta populaţia în faţa creşterii preţurilor la energie şi a inflaţiei.

Fostul său partener de guvernare, partidul libertarian Libertate şi Solidaritate (SaS), s-a alăturat opoziţiei în cazul votului pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului, care nu mai are majoritate în legislativ după ce SaS a părăsit coaliţia în septembrie.

Heger a sperat să formeze o nouă majoritate şi să rămână la putere până la următoarele alegeri, programate în februarie 2024, însă SaS a refuzat să negocieze, lăsându-i puţine opţiuni care să-i permită să continue.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Avertisment pt toate tarile din Europa democratica ,asta se intimpla in democratii care raman democratii ,chiar si in vremuri grele ,de razboi . Asa o situatie cum e cea a razboiului din Ucraina unde tarile Europei sprijina financiar ,umanitari si militar regimul de la Kiev ,inevitabil unele partide politice se decomanda de la acest efort ., Sau se opun de a binelea ,care este modul in care functioneaza o democratie reala . Iar asta e periculos pentru stabilitatea Europei ,ruinator pentru toata lumea si nici nu permite gasirea unei solutii sa opreasca conflictul . Si abia este primul an al razboiului ,tot ce auzim de la americani e ca va fi de durata . Dar noi in Europa avem organisme si functionam pe baza premiselor de pace si colaborare ...nu pentru razboaie prelungite . Uite ,in Ucraina ar trebui sa fie alegeri anul acesta : vor fi ?! Stop razboiului si start discutiilor !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb